Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτο κουδούνι σήμερα για μαθητές Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης

Offsite Team -
07.09.2022

Πρώτο κουδούνι σήμερα για μαθητές Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης

Thumbnail
Επιστρέφουν στα θρανία χιλιάδες μαθητές

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Ηχεί σήμερα το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Λυκείων, καθώς και των σχολείων Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ). 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Όπως ανέφερε και προηγούμενο ρεπορτάζ της Offsite στην Μέση Γενική Εκπαίδευση κατά τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023, θα λειτουργήσουν συνολικά 113 σχολεία, εκ των οποίων 63 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακός κύκλος), 38 Λύκεια και 8 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, περιλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

>>Διαβάστε επίσης: Όλα έτοιμα για νέα σχολική χρονιά - 50.038 παιδιά στα Δημοτικά<<

Παράλληλα θα λειτουργήσουν 5 Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια, στα οποία οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με την σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να προσέλθουν στα σχολεία συνολικά 41.305 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 23.983 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 17.322 στον λυκειακό κύκλο.

Όσον αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 6.583.

Τεχνική Εκπαίδευση

Στην Τεχνική Εκπαίδευση κατά την ακαδημαϊκή σχολική χρονιά 2022-2023, με την σημερινή έναρξη αναμένεται ότι θα στελεχώσουν περισσότεροι από 650 εκπαιδευτές και θα φοιτήσουν περίπου 6.200 άτομα.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), 3 Λύκεια και ΤΕΣΕΚ (μικτά Σχολεία) στην Πόλη Χρυσοχούς, στο Όμοδος και στην Έμπα, ενώ 2 κλάδοι Τεχνικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στον Αγρό και στη Σολέα.

Επιπρόσθετα, θα λειτουργήσουν 5 Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ) και 5 Προγράμματα Διά Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΠΔΒΕΕΚ) σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποστάλθηκε από το Υπουργείο, θα επισκεφτεί το Γυμνάσιο Έγκωμης.

Στην επιτροπή Παιδείας σήμερα οι εκκρεμότητες

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σήμερα συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού με θέματα συζήτησης την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022 – 2023 καθώς και για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022 – 2023.

Όσον αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022 – 2023, παρόν στην συνεδρία θα είναι  ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ίδιου υπουργείου, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).  

Για το θέμα της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022 – 2023 έχουν καλεστεί στην επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων ΦΕΠΑΝ και ΦΕΤΕΠΑΚ.  

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite News o πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, Παύλο Μυλωνά, στη σημερινή συνεδρία θα συζητήσουν για την προετοιμασία των σχολείων, καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα εργοτάξια που θα λειτουργήσουν την νέα σχολική χρονιά αλλά και το θέμα τον συνοδών.

>>Διαβάστε επίσης: Ξανά στο προσκήνιο οι σχολικοί συνοδοί - Μεγάλες οι ανάγκες<<

Παράλληλα, κύριο θέμα συζήτησης όπως ανέφερε είναι το θέμα της προετοιμασίας των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων.

Τέλος, η επιτροπή αναμένεται να καθορίσει πρόγραμμα επισκέψεων των μελών της σε σχολεία της δημοτικής, μέσης γενικής και μέσης τεχνικής καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευση, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Home