Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρωτοσέλιδα σήμερα (13/1): Τύπος & Online

Offsite Team -
13.01.2022 - 08:03

Πρωτοσέλιδα σήμερα (13/1): Τύπος & Online

Thumbnail
Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 13/01/2022

Οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η αύξηση στην ΑΤΑ, τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση, η πτώση βράχων στο Σκαλί Αγλαντζιάς, εξαιτίας του σεισμού, και οι συζητήσεις για την Αρχή κατά της διαφθοράς, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα Πέμπτη.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Διάλογος για νέα ρύθμιση της ΑΤΑ μετά την φετινή αύξηση 2,56%» πως για την αύξηση στην ΑΤΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών και πως οι συντεχνίες αναφέρουν πως στόχος του θεσμού είναι να παραμένει αναλλοίωτη η αγοραστική αξία των μισθών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανακύκλωση ονομάτων στο ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά το θέμα της επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού προβάλλει δήλωση του επικεφαλής Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την COVID-19, Κωνσταντίνου Τσιούτη, σύμφωνα με τον οποίο αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει ο Ιανουάριος θα είναι πολύ θανατηφόρος μήνας.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

 Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βαβυλωνία με συνεχείς αλλαγές πρωτοκόλλων» για σύγχυση από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για “test to stay” στα σχολεία. Αλλού αναφέρεται σε σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Cyta και της διεύθυνσης του οργανισμού, με όφελος για 110 άτομα σε θυγατρικές της. Επίσης γράφει πως στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται εντός Φεβρουαρίου τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ξεσπά θύελλα στα σχολεία» πως κόκκινο πανί είναι το “test to stay” για τους εκπαιδευτικούς και πως στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και απεργιακά μέτρα. Αλλού αναφέρεται στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που ζήτησε ο Υπουργός Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και γράφει πως σύμφωνα με νομικούς κύκλους αυτή δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη μορφή των μέτρων που ήδη λαμβάνονται, δηλαδή με τον περιορισμό των δικαιωμάτων πολιτών, τα οποία στην ουσία στρέφονται σε βάρος των ανεμβολίαστων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πτώση βράχων σε σπίτια στο Σκαλί Αγλαντζιάς εξαιτίας του σεισμού.  

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεδοντιασμένη Αρχή κατά της διαφθοράς θέλουν οι κυβερνώντες» πως στόχος της Κυβέρνησης είναι μια αρχή η οποία θα έχει προληπτικό, ενημερωτικό, συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο και πως το ΑΚΕΛ τόνισε πως δεν μπορεί να είναι απλώς ένα διακοσμητικό σώμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει για κατολισθήσεις βράχων που καταπλάκωσαν σπίτια και αυτοκίνητα στην Αγλαντζιά. Σε άλλο θέμα γράφει πως στη Μελίνη μετά τις πυρκαγιές σημειώθηκαν καταστροφές από τις πλημμύρες.  

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Τζόνσον λέει συγνώμη για το πάρτι εν μέσω lockdown» πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός απολογήθηκε την Τετάρτη για τη συμμετοχή του σε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη Βρετανία. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα φωτογραφία από την περιοχή των Βαρωσίων, με κτίρια που παραμένουν όπως είναι από το 1974.

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home