Πρωτοσέλιδα σήμερα (15/10): Τύπος & Online

Πρωτοσέλιδα σήμερα (15/10): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 15/10/2021

Οι εξελίξεις στο Βαρώσι και οι τιμές των βασικών αγαθών που αναμένεται να αυξηθούν, με κορύφωση τα Χριστούγεννα, είναι τα κύρια θέματα των πρωτοσέλιδων του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η μείωση του ορίου ηλικίας για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η ολοκλήρωση της άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «Ιρις 2021», όπως και άλλα θέματα.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Σήμερα το νέο Σχέδιο προσέλκυσης ξένων εταιρειών

2/ Προχωρά η ανάπλαση παραλίας Πύργου – Το κράτος πληρώνει τη μελέτη

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Σιώπησε το ΑΚΕΛ, ανακαλείται η πολιτογράφηση Igor Kesaev», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ούτε λέξη δεν ανακοίνωσε το ΑΚΕΛ για την υπόθεση του Kesaev ο οποίος χρησιμοποιώντας το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας αγόρασε ένα ολόκληρο νησί στη Φινλανδία για ύποπτους σκοπούς, όπως εκτιμάται. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση μεταφέρει το θέμα του Βαρωσίου ενώπιον της ΕΕ, καταγγέλλοντας Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για τα σχέδιά του να μετατρέψει το Βαρώσι σε Ντουπάι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την αύξηση των τιμών.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Τα αγκάθια για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

2/ Γιατί αυξήθηκαν οι αστυνομικοί στους δρόμους / Τι ισχύει

3/ Πόσο καιρό μπορεί η Αστυνομία να έχει στα κρατητήρια τον Αζέρο

 

«Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Εμείς με μακροχρόνιο και αυτοί στα Βαρώσια» και γράφει ότι σε συνθήκες πλήρους αποτελμάτωσης της διαδικασίας λύσης χάνεται και η Αμμόχωστος. Γράφει επίσης ότι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του 38χρονου που συνελήφθη στον Αγιο Ανδρέα ως ύποπτος για εγκληματική ενέργεια, ήταν ‘κρότου αερίου’, τουρκικής πατέντας. Αλλού αναφέρει ότι όλο και πέφτει το όριο ηλικίας σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.  

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Φουσκώνουν κατά 20% οι τιμές» γράφει ότι οι αυξήσεις τιμών ξεκινούν σε βασικά προϊόντα διατροφής και η κορύφωση των αυξήσεων αναμένεται τα Χριστούγεννα. Γράφει επίσης ότι στην υπόθεση θανάτου του 26χρονου Θανάση Νικολάου,  ο πρώην προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππος Κουτσάφτης αποκαλύπτει στον «Φ» ότι το ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία.  Σε άλλο θέμα γράφει για την ολοκλήρωση της Εθνικής Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), «Ιρις 2021».

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Να χαλάσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς για Βαρώσι και διχοτόμηση» γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο σε πειστικές πρωτοβουλίες για ανακοπή της επικίνδυνης πορείας προς την οριστική διχοτόμηση. Αλλού αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου βρέθηκε κοντά σε κτηνοτρόφους χθες και αφουγκράστηκε τις αγωνίες τους από τις μεγάλες ελλείψεις σιτηρών. Αναφέρεται αλλού σε παρασκήνιο για παράκαμψη του Δήμου Λευκωσίας και κατά παρέκκλιση άδεια από το Υπουργικό για να ικανοποιηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος του σωματείου «Αχιλλέας» Καϊμακλίου.  

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Ο σημερινός πληθωρισμός είναι παροδικός» αναφέρεται σε ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να μείνουμε ένα βήμα μπροστά για να μπορέσει να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Αλλού αναφέρεται στην ολοκλήρωση της άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «Ιρις 2021». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ) κατά της Αστυνομίας εισηγείται τόσο ποινικές όσο και πειθαρχικές διώξεις μελών της Αστυνομίας για την υπόθεση που αφορά τη χρήση του αντιοχλαγωγικού οχήματος της Αστυνομίας «ΑΙΑΝΤΑΣ».  

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Γνώμη" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Φουντώνει η οργή καταναλωτών" και γράφει για άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραιτηθέντες για υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς σε βάρος τους, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δείχνουν τον δρόμο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρεται στο Βαρώσι και γράφει ότι γνώριζαν τον "οδικό χάρτη" του Τατάρ και ουδέν έπραξαν.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» αφιερώνει το κύριο του θέμα στα 18 χρόνια από την ίδρυσή του με τίτλο «18 χρόνια ανεξάρτητης, αδέσμευτης και άτεγκτης δημοσιογραφίας». Γράφει επίσης ότι στην Κύπρο οι οδικοί θάνατοι μοτοσικλετιστών είναι 14 φορές περίπου περισσότεροι σε σύγκριση με αυτούς των άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων. Γράφει επίσης ότι το ΚΕΒΕ προειδοποιεί για αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης.

(ΚΥΠΕ )

Home