Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρωτοσέλιδα σήμερα (21/01): Τύπος & Online

Offsite Team -
21.01.2022 - 08:40

Πρωτοσέλιδα σήμερα (21/01): Τύπος & Online

Thumbnail
Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 21/01/2022

Η επαναφορά του δικαιώματος χρήσης κρατικών οχημάτων από αξιωματούχους σε 24ωρη βάση, οι αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί εμπλοκής Κυπρίων σε κύκλωμα μαστροπείας, με αφορμή την υπόθεση που αφορά την 24χρονη η οποία φέρεται να υπέστη ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη, οι πληροφορίες για κινήσεις του ξένου παράγοντα σε σχέση με το Κυπριακό, οι διαδικασίες πώλησης ΜΕΔ και εξυπηρετούμενων δανείων, και η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες την Παρασκευή.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Οι 2 εταιρείες που ήδη παράγουν / διοχετεύουν ενέργεια στην Κύπρο

2/ Πρωτόκολλο για Πτήσεις: Αισιόδοξο αλλά «δεν βλέπουμε» το 2019

3/ Καζάκος: Τα «πράσινα» πλοία είναι πιο κερδοφόρα

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γιατί σιώπησε;» πως ο Ελλαδίτης ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης έκοψε τις δηλώσεις και αποφεύγει την Αστυνομία που τον ψάχνει να δώσει κατάθεση για τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής Κύπριου σε κύκλωμα βιαστών. Αλλού αναφέρει πως υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Επίσης γράφει πως σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, το φθινόπωρο ανοίγει τελικά η αγορά ηλεκτρισμού.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Testing, testing, testing… από Δευτέρας κι ας φωνάζουν

2/ Φόβος και τρόμος ανήλικοι στη Λεμεσό - Ληστείες, απειλές, ζημιές

3/ Απαλλαγή από εφεδρεία και αναπάντητα ΦΑΠ: Έρχονται μηνύσεις

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Το Υπουργικό ξαναμοιράζει τις λιμουζίνες για 24ωρη χρήση» αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο επανέφερε το δικαίωμα χρήσης κρατικής λιμουζίνας επί 24ωρου βάσεως σε αξιωματούχους, συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη και στους Γενικούς Διευθυντές του Δημοσίου. Αλλού αναφέρει πως στον αέρα βρίσκονται τα περί κυκλώματος μαστροπείας στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της πώλησης ΜΕΔ από την Ελληνική Τράπεζα και εξυπηρετούμενων δανείων από την ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Επιστροφή στις λιμουζίνες» για νέους κανονισμούς για δωρεάν αυτοκίνητο με όλα τα έξοδα πληρωμένα για εκλεκτούς αξιωματούχους και ότι κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τους κανονισμούς ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι είναι προφανές ότι στην Κύπρο χάσαμε το μέτρο. Αλλού αναφέρει πως έρχεται και η καταιγίδα «Ελπίς» στην Κύπρο αλλά θα είναι ήπια. Επίσης γράφει πως άνοιξε ο δρόμος για τέλεση γάμων εντός αρχαίων μνημείων με κανονισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πληρώνουμε 70 εκ. ευρώ τον χρόνο για την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου» πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενεργειακή ασφάλεια. Αλλού προβάλλει φωτογραφία του Φίλιππου Χρίστου με αγρινά σε χιονισμένο τοπίο. Επίσης γράφει για πακέτο προτάσεων από την ΠΕΟ για στήριξη χαμηλόμισθων οι οποίοι επιβαρύνονται δυσανάλογα από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των υλικών οικοδομής.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το `test to stay` μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πρότυπο» γράφει πως ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως η Κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο του "test to stay" για την COVID-19  και σε ορισμένους άλλους τομείς εκτός από τα σχολεία. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα φωτογραφία της φωτογράφου του ΚΥΠΕ, Κάτιας Χριστοδούλου, με αγρινά στην χιονισμένη περιοχή των Πλατανιών. Αλλού προβάλλει δηλώσεις δικηγόρου στην Ελλάδα πως υπήρχαν Κύπριοι στο πάρτι σε ξενοδοχείο στην Ελλάδα όπου 24χρονη φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σπρώχνουν σε λύση - πακέτο Κυπριακού - ενεργειακών» πως επανέρχονται στο προσκήνιο η θέση Ερντογάν για «διάσκεψη» για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και η βρετανική φόρμουλα για λύση «μέσης απόστασης». Αλλού αναφέρει πως άκρως επικίνδυνο για τη δημοκρατία κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις μολυσματικές ασθένειες βάζουν στον πάγο Βουλή και δικαστική εξουσία. Επίσης γράφει για τιμές - φωτιά στην αγορά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ο ΟΗΕ καλύπτει την τουρκική αδιαλλαξία μέσω των ΜΟΕ» αναφέρει πως με δήθεν πρόθεση την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές στην Κύπρο, η Γραμματεία του ΟΗΕ, έχοντας πίσω της τη Βρετανία, επαναφέρει πιεστικά την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλού γράφει για αμηχανία του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ να απαντήσει σε ερωτήσεις του Νίκου Αντωνιάδη για το Κυπριακό. Επίσης προβάλλει την αναφορά της νέας Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στη διαίρεση της Κύπρου.

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home