Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρύτανης & ΓΓ ΑΚΕΛ συζύτησαν τα προβλήματα & επιτεύγματα του ΠΚ

Offsite Team -
12.10.2020 - 15:43

Πρύτανης & ΓΓ ΑΚΕΛ συζύτησαν τα προβλήματα & επιτεύγματα του ΠΚ

Thumbnail
"Θέλουμε να λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα που παρατηρείται και δυσκολεύει ιδιαίτερα ξένους φοιτητές".

Τα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης τη Δευτέρα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Τάσο Χριστοφίδη και τους συνεργάτες του, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη.  

Μετά τη συνάντηση ο Πρύτανης δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον ΓΓ και τη αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτές τις δύσκολες χρονικές στιγμές που διανύουμε αλλά τους ενημερώσαμε και για τα επιτεύγματα και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε».

 

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, «θεωρούμε ότι όλες αυτές οι επαφές με τους φορείς της πολιτείας, είτε είναι η Κυβέρνηση είτε τα πολιτικά κόμματα, είναι πάρα πολύ χρήσιμες, και μας δίνουν την ευκαιρία να λύσουμε από κοινού προβλήματα για το καλό της εκπαίδευσης και του Κύπριου πολίτη».

 

Εξήγησε ότι «τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου αυτή τη στιγμή, εκτός από τα θέματα του κορωνοϊού, είναι τα θέματα στέγασης φοιτητών υπό την έννοια ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να είναι ελκυστικός προορισμός για φοιτητές, άρα προσδοκούμε στο να προσφέρουμε φτηνή στέγη» σε αυτούς.  

Ο κ. Πρύτανης είπε ότι παράλληλα, «θέλουμε να λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα που παρατηρείται και δυσκολεύει ιδιαίτερα ξένους φοιτητές, έχουμε θέματα που αφορούν στέγαση τμημάτων και ειδικοτήτων του πανεπιστημίου και έχουμε και θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προϋπολογισμού μας».  

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ήταν πιο σωστό και επιθυμητό να υπάρχει μια περισσότερη οικονομική αυτονομία στη διαχείριση του οικονομικού προϋπολογισμού, βεβαίως κάτω από τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών, διότι εμείς ως δημόσιο ίδρυμα, θέλουμε τον έλεγχο, τον επιδιώκουμε και νομίζω ότι ο σωστός έλεγχος παράλληλα με την οικονομική αυτονομία θα ήταν ό,τι καλύτερο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου».  

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συνεχάρη τον Πρύτανη και τους συνεργάτες του γιατί, όπως είπε, «η διαπίστωσή μας είναι ότι γίνεται πολύ αξιόλογη δουλειά και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και την ίδια στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη κάτι το οποίο προϋποθέτει περισσότερη στήριξη από την πολιτεία».  

Συμφώνησε «ότι χρειάζεται να υποστηριχθεί το ΠΚ οικονομικά περισσότερο, να δοθεί η δυνατότητα της οικονομικής διαχείρισης με τον αποτελεσματικό  έλεγχο. ο οποίος βέβαια δεν θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ασφυκτικό και θα πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία στο Πανεπιστήμιο η οποία ταυτόχρονα θα επιτρέπει και τον ανάλογο προγραμματισμό σε βάθος χρόνου».  

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα πρέπει βέβαια να δούμε και πώς στηρίζονται οι απαραίτητες υποδομές, η δημιουργία δηλαδή υποδομών τέτοιων που θα βελτιστοποιήσουν τη διδασκαλία και θα τους δώσει τη δυνατότητα να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους φοιτητές με φτηνή στέγη, δηλαδή χαμηλά ενοίκια».  

Πρόσθεσε πως «θεωρούμε επίσης ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη διοικητική αυτοτέλεια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να μπορεί με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία να προχωρεί στην κάλυψη των διαφόρων αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία του».  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «πρέπει να δούμε τα ζητήματα που αφορούν τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης με μεγαλύτερη προσοχή γιατί ο Φορέας υπάρχει για να βοηθά το Πανεπιστήμιο να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και σωστά και όχι να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξή του». 

 

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση των όσων δήλωσε, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «εκεί και όπου χρειάζεται θα μελετήσουμε όλα τα ζητήματα, πάντα σε συνεννόηση βέβαια με το Πανεπιστήμιο, και εκεί όπου επιβάλλεται να γίνουν τροποποιήσεις στη Νομοθεσία θα τις προωθήσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home