Ψάχνουν τις λύσεις στις ρίψεις πυροτεχνημάτων

Ψάχνουν τις λύσεις στις ρίψεις πυροτεχνημάτων

Με πυροτεχνήματα, μουσική και δωρεάν κρασί
Καθημερινό το φαινόμενο -Χορηγούνται περίπου 550 άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων τον χρόνο

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Μεταλλείων και της Αστυνομίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την παράνομη κατοχή, εμπορία και χρήση πυροτεχνημάτων και η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου εντός ενός μηνός αποφασίστηκαν σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης μεταξύ των των Υπουργών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργου Σαββίδη, στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη και των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας «με αφορμή την έξαρση της παράνομης εμπορίας και χρήσης πυροτεχνημάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, πολλές φορές σε ώρες κοινής ησυχίας».

 

«Μετά από λεπτομερή εξέταση του θέματος, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Μεταλλείων και της Αστυνομίας, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από όλους τους συναρμόδιους για εντοπισμό των παράνομων δραστηριοτήτων και παραπομπή των παρανομούντων ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρεται.

 

Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, αποφασίστηκε επίσης η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής, η οποία εντός ενός μηνός θα εισηγηθεί προς τους Υπουργούς συγκεκριμένες βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με τις αρμοδιότητες, την αδειοδότηση και πρόληψη των παρανομιών. 

Η επιτροπή, συμπληρώνεται, θα εισηγηθεί σχετικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας, έτσι ώστε να καθοριστούν πιο αποτρεπτικές ποινές, να επανακαθοριστούν οι εκδηλώσεις που θα αδειοδοτούνται, αλλά και τροπολογίες που θα επιτρέπουν περαιτέρω την αποτελεσματικότερη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην αδειοδότηση και στον έλεγχο της κατοχής, εμπορίας και χρήσης των πυροτεχνημάτων.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μεταλλείων του Υπουργείου Γεωργίας, που είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του σχετικού νόμου χορηγούνται περίπου 550 άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων τον χρόνο, για πολιτιστικές, φιλανθρωπικές, δημοτικές, κοινοτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, δημόσιες μουσικές συναυλίες, για τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς κ.ά.

Για τη μείωση της όχλησης που προκαλείται από τη χρήση πυροτεχνημάτων, εντός των αστικών κέντρων και σε χώρους που κρίνονται κατάλληλοι, παραχωρούνται άδειες χρήσης μικρού μεγέθους πυροτεχνημάτων, αναφέρεται.

Home