Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψηφιοποιείται ο πολιτιστικός πλούτος της Μονής Χρυσορρογιατίσσης

Offsite Team
- 27.04.2020

Ψηφιοποιείται ο πολιτιστικός πλούτος της Μονής Χρυσορρογιατίσσης

Thumbnail
Από το ΤΕΠΑΚ

O πολιτιστικός πλούτος της Μονής Χρυσορρογιατίσσης ψηφιοποιείται από την Έδρα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτό το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Μονή Χρυσορρογιατίσσης υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας .

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες και τα νέα δεδομένα με τον κορωνοϊό (Covid-19), το πρωτόκολλο υπεγράφη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, δρα Παναγιώτη Ζαφείρη, τον ηγούμενο της Μονής Χρυσορρογιατίσσης  Αρχιμανδρίτη  Παγκράτιο, και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, εξ αποστάσεως.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Όπως αναφέρεται, η  ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του δρα Μαρίνου Ιωαννίδη και του κατόχου της έδρας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, δρα Κυριάκου Ευσταθίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση τόσο της ίδιας της Μονής,δηλαδή τα κελιά των μοναχών και τις διάφορες λειτουργικές αίθουσες όπως το πατητήρι, το Καθολικό της όπως επίσης τα αντικείμενα του μουσείου και τα έγγραφα του αρχείου της.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο ηγούμενος της Μονής Χρυσορρογιατίσσης ανέφερε πως ο δρ. Κυριάκος Ευσταθίου, που είναι αδερφότεκνος του πρώην ηγουμένου της Μονής Διονυσίου Παπαχριστοφόρου που εκοιμήθη το προηγούμενο Σάββατο, αγαπά πολύ την Μονή της Χρυσορρογιατίσσης και αποφάσισε να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του Μοναστηριού.

Η όλη εργασία της ψηφιοποίησης συνέχισε, θα λάβει το όνομα του πατρός Διονυσίου Παπαχριστοφόρου και θα ολοκληρωθεί στους μήνες που ακολουθούν.

Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση πολύ σημαντική, αφού, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο αυτής θα καταγραφούν τα αντικείμενα του Μοναστηριού  και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τυγχάνει μιας λεπτομερούς ενημέρωσης. Για εμάς επίσης, συνέχισε, “είναι πολύ σημαντική η ψηφιοποίηση γιατί αυτή η κληρονομιά θα καταγραφεί και θα βοηθήσει στο να εξευρεθούν κάποια χαμένα πράγματα”.

Σκοπός της ψηφιοποίησης, συνέχισε, είναι να συμβάλει στη διάσωση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, τη διατήρηση της μνήμης αλλά και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

Eπεσήμανε ακόμη πως απ’ αυτή την υπογραφή εγκαινιάζεται και η συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ‘απτά’ αποτελέσματα της διαδικασίας ψηφιοποίησης, δηλ. τα ψηφιοποιημένα μοντέλα της Μονής, των αντικειμένων του μουσείου και των εγγράφων του αρχείου της θα μεταφορτωθούν αρχικά στο ψηφιακό αποθετήριο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Apsida (https://apsida.cut.ac.cy/) και στην συνέχεια στην ψηφιακή Ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη Europeana (https://www.europeana.eu/en).  Έτσι εμπλουτίζονται οι ψηφιακές συλλογές των αποθετηρίων και προωθείται η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στην Ευρώπη και τον κόσμο.

ΚΥΠΕ

 

Home