Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψηλά η Κύπρος στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην ΕΕ

Offsite Team -
24.11.2022 - 20:58

Ψηλά η Κύπρος στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην ΕΕ

Εκστρατεία από Παθολογική Εταιρεία για ορθή χρήση των αντιβιοτικών

Κύπρος και Ελλάδα κατέχουν την πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσοστό του πληθυσμού να αγγίζει μέχρι και το 30% ανά έτος, τη στιγμή που ο μέσος όρος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη κυμαίνεται γύρω στο 15%, λέχθηκε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, για να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Την εκστρατεία, με μήνυμα, "Αντιβιοτικά: Προστατευτείτε με τη συμβουλή του ιατρού σας", που πραγματοποιείται από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022, στηρίζει η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται ότι τονίστηκε στη διάσκεψη Τύπου από τους ιατρούς της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου ότι τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται με λογική και σύνεση, ώστε να αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας. «Η αλόγιστη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών προειδοποίησαν, όχι μόνο δεν θεραπεύει, αλλά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας», προστίθεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «Ελλάδα και Κύπρος κατέχουν την πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσοστό του πληθυσμού να αγγίζει μέχρι και το 30% ανά έτος, τη στιγμή που ο μέσος όρος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη κυμαίνεται γύρω στο 15%».

Προστίθεται, πως, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ανδρέας Ιωάννου, η κατάχρηση οφείλεται στη λανθασμένη αντίληψη ότι οι ιώσεις αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις, τονίζοντας ότι βασικός πυλώνας στην προσπάθεια αποφυγής αχρείαστης συνταγογράφησης αντιβιοτικών είναι ο προσωπικός γιατρός. Καμιά αντιβίωση δεν είναι πανάκεια και καμία αντιβίωση δεν είναι παυσίπονο υπέδειξε ο Δρ Ιωάννου, αφού, όπως είπε, κάθε λοίμωξη χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Σημείωσε, «ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, διαδραματίζουν ο εμβολιασμός και η ρύθμιση του σακχάρου, καθώς και η μείωση της χορήγησης αντιβιοτικών στα ζώα, των οποίων το κρέας καταλήγει στα πιάτα μας, δημιουργώντας νέα ανθεκτικά στελέχη στον ανθρώπινο οργανισμό».   

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας θέλοντας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, έχει πρόσφατα προβεί στην ανασύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής «Μια Υγεία» με στόχο τον καταρτισμό Εθνικού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, αναφέρεται. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας, είπε η κ. Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν αναπτύξει πρόγραμμα συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ στο εγγύς μέλλον αναμένεται να εφαρμοστεί και ο «Σχεδιασμός Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, «υπέδειξε ότι η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ». Με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, είπε ο Δρ. Αγαθαγγέλου, όπως αναφέρεται, αυξάνονται τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια, με αποτέλεσμα τη στιγμή που η λήψη αντιβιοτικών είναι πραγματικά απαραίτητη, η δραστικότητα τους να μειώνεται.

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στα χέρια των γιατρών, για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων, είπε ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, αναφέρεται. «Τόνισε ωστόσο, ότι η αποφυγή επίσκεψης στο γιατρό, η άγνοια, η ημιμάθεια, ο υπέρμετρος φόβος, ο εντατικός τρόπος ζωής, η χαμηλή αντοχή στον πόνο και η επιπολαιότητα, οδήγησαν στην κακή χρήση και κατάχρηση τους», εξ ου και θα συνεχίσουν να στηρίζουν δράσεις σαν κι αυτή, προστίθεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι γιατροί συμβουλεύουν το κοινό να παίρνει αντιβιοτικά μόνο με συνταγή ιατρού και να ολοκληρώνει την αντιβιοτική θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες, να μην παίρνει αντιβιοτικά που περίσσεψαν από άλλες θεραπείες, να μην μοιράζεται αντιβιοτικά ποτέ με άλλους, ενώ σημειώνεται ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης προβάλλεται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, διαφωτιστικό σποτ ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα διοχετεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με παράγοντες κινδύνου από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.

KΥΠΕ

Home