Ψυχολόγοι στο ΓεΣΥ/Πολλά ανοιχτά μέτωπα - Όλα τα δεδομένα

Ψυχολόγοι στο ΓεΣΥ/Πολλά ανοιχτά μέτωπα - Όλα τα δεδομένα

Ίσως δεν ενταχθούν αρχές Σεπτέμβρη στο ΓεΣΥ οι Ψυχολόγοι - Το κόστος, τα προβλήματα και τα αιτήματα των Ψυχολόγων

Της Μύριας Γεωργίου

Δεν έχουν παρθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για την διαδικασία και την ημερομηνία ένταξης των κλινικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ αφού το όλο θέμα βρίσκεται υπό διαβούλευση. Αν και στον προγραμματισμό η ένταξη τους είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά. 

Η offsite αναζήτησε πληροφορίες αφού η ένταξη των κλινικών ψυχολόγων στην Β’ φάση του ΓεΣΥ αποτελεί σημαντική εξέλιξη και είναι κάτι το οποίο περιμένει αρκετός κόσμος.

Τι ανέφεραν στην Offsite πηγές από τον ΟΑΥ και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου για το ζήτημα και τις διαδικασίες, ποιες οι δυσκολίες και τα εμπόδια.

Αρμόδια πηγή από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ανέφερε στην Offsite ότι η ημερομηνία επίσημης ένταξης των κλινικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα διότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία από τον οργανισμό. Η πρόθεση πάντως του ΟΑΥ για ένταξη των κλινικών ψυχολόγων είναι εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ακριβής ημερομηνία ένταξης τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων.

Μόνο Κλινικοί Ψυχολόγοι εντός ΓεΣΥ

Στο ΓεΣΥ θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι κλινικοί ψυχολόγοι. Πηγή από τον ΟΑΥ τονίζει ότι οι ειδικότητες και τα επαγγέλματα που θα ενταχθούν είναι καθορισμένα στο νόμο του ΓεΣΥ.

ΟΑΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για το ΓεΣΥ

Μόνο με παραπεμπτικό

Δεν θα επιτρέπεται απευθείας πρόσβαση των πολιτών σε κλινικό ψυχολόγο.  Για επίσκεψη σε κλινικό ψυχολόγο μέσω ΓεΣΥ θα χρειάζεται παραπεμπτικό από τον ειδικό γιατρό. «Ανάλογα με την διάγνωση ο γιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται παραπομπή».

Η αρμόδια πηγή σημείωσε ότι όσον αφορά τις παραπομπές επειδή οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας του ΓεΣΥ θα απευθύνονται κυρίως σε χρόνιους ασθενείς, θα υπάρχουν παραπομπές από συγκεκριμένες ειδικότητες ειδικών γιατρών που έχουν δοθεί στον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

«Η τελική απόφαση θα παρθεί μέσω διαβούλευσης με τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου όπου θα αποφασίσουμε και θα οριστικοποιηθεί ποιες ειδικότητες γιατρών θα παραπέμπουν σε κλινικό ψυχολόγο.»

Η διαβούλευση είχε αρχίσει από τον Μάρτιο όμως λόγω κορωνοϊού έχει σταματήσει και θα επαναληφθεί πολύ σύντομα, συμπλήρωσε.

«Ακόμη δεν έχουν ανοιχθεί κατάλογοι για να γνωρίζουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον. Ο ΟΑΥ ακόμη δεν έχει καλέσει για εγγραφές κλινικούς ψυχολόγους

Συμπλήρωμα 10 ευρώ

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει συμπλήρωμα 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη από τον ασθενή.

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας Κύπρου – Ikypros

Σε επικοινωνία μας με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ψυχολόγων, Ελένη Καραγιάννη η ίδια από την μεριά της ανέφερε ότι την Πέμπτη (25/6) άρχισαν οι συζητήσεις επί του θέματος στην Βουλή.

Η κα Καραγιάννη ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες στον Σύνδεσμο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ειδικότερα και δεδομένου ότι αποκλείονται άλλες ειδικότητες και προνοείται ένταξη μόνο των κλινικών ψυχολόγων, από την μια περιορίζονται οι επαγγελματίες που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και από την άλλη περιορίζονται και οι υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται  στους δικαιούχους.»

«Όπως μας έχουν ενημερώσει οι δικαιούχοι θα παραπέμπονται μόνο μέσω ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ. Εμείς ζητήσαμε να προστεθούν οι προσωπικοί ιατροί ούτως ώστε να μην αναγκάζεται κάποιος να πάει μέσω ειδικού γιατρού για να φτάσει σε κάποιο ψυχολόγο.»

«Το αίτημα του συνδέσμου για απευθείας επίσκεψη σε ψυχολόγο έχει απορριφθεί.»

«Εάν κάποιος δικαιούχος του ΓεΣΥ έρθει απευθείας στον ψυχολόγο, εμείς παραμένουμε υποχρεωμένοι να του παρέχουμε τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, άρα θα αναγκάζουμε το κόσμο ουσιαστικά να κάνει κύκλους και να πηγαίνει στον προσωπικό γιατρό, να παραπέμπεται σε ειδικό γιατρό,  για να έρθει τελικά πίσω σε εμάς. Αυτό θα είναι ταλαιπωρία για τον κόσμο αλλά και επίσης οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα.»

Ενδιαφέρον από τους ψυχολόγους αλλά και αμφιβολία

Όπως σημείωσε η κα Καραγιάννη, υπάρχει ενδιαφέρον από Ψυχολόγους όμως χρειάζεται να τελειώσουν οι διαβουλεύσεις για να διαφανεί κατά πόσο συμφέρει τους επαγγελματίες ή όχι.

«Δεν είναι μόνο το κομμάτι των δραστηριοτήτων είναι και το κομμάτι για το ότι η τιμή που συζητείται και παρουσιάζεται είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή ανά ώρα στον ιδιωτικό τομέα, ταυτόχρονα εντός των κανονισμών υπάρχει πρόταση για αγορά εξοπλισμού ο οποίος είναι πολυέξοδος και στο κομμάτι της απόκτησης αλλά και στο κομμάτι της συντήρησης.»

Συνέντευξη και Ψυχομετρικά Τεστ

Ο εξοπλισμός

«Μας ανέφεραν ότι θα πρέπει στο γραφείο μας σαν μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού να έχουμε συγκεκριμένα ψυχομετρικά τεστ, αλλά ταυτόχρονα για να κάνεις μια ψυχοδιαγνωστική αξιολόγηση κοστίζει ακριβά, ο ΟΑΥ μας ανέφερε ότι μάλλον δεν θα μπει η συγκεκριμένη δραστηριότητα εντός του ΓεΣΥ. Συνεπώς αυτό όμως είναι ασύμφωνο κάποιο ψυχολόγο να υποχρεωθεί να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ σε αγορά εξοπλισμού όπου τελικά δεν θα αποσβέσει ή να καταλήξει να αναγκάζεται να κάνει τις αξιολογήσεις αλλά να χρεώνει ιδιωτικά τον δικαιούχο διότι η συγκεκριμένη υπηρεσία ίσως να είναι εκτός του ΓεΣΥ.

Εμπόδια στην διαδικασία της ένταξης

Η Πρόεδρος του ΣΨΚ ανέφερε ότι, στην πρώτη συνάντηση στην βουλή συζητήθηκε το θέμα για την πρόσβαση στο αρχείο, ο ΟΑΥ δεν δίνει στον σύνδεσμο πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο.

«Έχει συζητηθεί η αναλογική πρόσβαση για τους Ψυχολόγους, εμείς ζητούμε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο με στόχο να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες για καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών. Υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια αλλά και εμπόδια που αφορούν μόνο το κλάδο μας.»

Κατάθλιψη: Πότε χρειάζεται ψυχολόγος και πότε ψυχίατρος

Συζήτηση για 12 επισκέψεις τον χρόνο

Αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των επισκέψεων των ασθενών που ίσως να μην είναι για όλους αρκετός. «Εμάς μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι οικονομικοί περιορισμοί που περιορίζουν την πρόσβαση σε ψυχολόγο. Σε αυτή την φάση συζητούμε για 12 επισκέψεις το χρόνο που πιθανότατα να είναι αρκετές για αρκετό κόσμο, για τους δικαιούχους όμως που δεν θα είναι αρκετές πιθανότατα θα πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη διευθέτηση για να μπορέσει να συνεχίσει ο δικαιούχος την λήψη υπηρεσιών.»

Τι γίνεται με την ημερομηνία

Όσον αφορά την ημερομηνία ένταξης των κλινικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ όπου λέχθηκε πως ο επικρατέστερος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος, η κα Καραγιάννη σημείωσε πως εάν δεν ψηφιστούν οι κανονισμοί στην βουλή και αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαβούλευση ώστε να αποφασιστούν οι δραστηριότητες, ίσως να είναι δύσκολο να μπορέσουν οι ψυχολόγοι να ενταχθούν στο ΓεΣΥ εντός Σεπτεμβρίου, διότι ακόμη το ζήτημα με τις τελικές δραστηριότητες παραμένει ανοικτό.

Home