Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ: Ανάγκη αξιολόγησης των στρατηγικών για την ενέργεια

Offsite Team
- 13.06.2022

ΠτΒ: Ανάγκη αξιολόγησης των στρατηγικών για την ενέργεια

Την ανάγκη αξιολόγησης των στρατηγικών του παρελθόντος για την ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή, τονίζει η ΠτΒ στη 15η Διάσκεψη Μικρών Κρατών Ευρώπης

Την ανάγκη αξιολόγησης και αναπροσαρμογής των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους τομείς της ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη 15η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Κοινοβούλιο του Μονακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόσθετες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται, λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενη κατοχής μέρους του εδάφους της από την Τουρκία, αλλά και των συνεχών τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Δημητρίου τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργειών, τόσο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσο και με γειτονικά κράτη και επισήμανε τη χρησιμότητα της συνεργασίας και μεταξύ των μικρών κρατών Ευρώπης, ώστε να ανταλλαγούν βέλτιστες πρακτικές σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση προκλήσεων σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες των κρατών αυτών, αναφέρει η ανακοίνωση.

"Η ευελιξία που χαρακτηρίζει τις οικονομίες των μικρών κρατών επιτρέπει την προσαρμοστικότητά τους και την ευκολότερη διαφοροποίηση, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν καιρώ κρίσης", υπογράμμισε η Πρόεδρος. Η Κύπρος, τόνισε η κ. Δημητρίου, η οποία βίωσε στην πρόσφατη ιστορία της κρίσεις με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με προεξέχουσα την απορρέουσα από την Τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, πέτυχε να ανασυνταχθεί λόγω των στοχευμένων πολιτικών, του σκληρά εργαζόμενου, καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της και του δυναμικού ιδιωτικού τομέα της.

Τέλος, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι τα κοινοβούλια έχουν ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν σε μια από τις δύσκολες περιόδους της ιστορίας και ότι μόνο με συνέργειες και συνεργασίες μπορεί να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα.

Στη συζήτηση αναφορικά με τον ρόλο των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον τρόπο διαχείρισης της εν λόγω κρίσης, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, μέσα από την κρίση της πανδημίας, διαφάνηκε η ανάγκη να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία, ώστε τα κράτη να τολμήσουν να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές που θα ενισχύσουν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση παρουσιαστεί στο μέλλον.

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε επίσης την ανάγκη συλλογικής δράσης, συντονισμού και επίδειξης αλληλεγγύης, προς αντιμετώπιση κάθε διεθνούς κρίσης και πρόσθεσε ότι και σε εθνικό επίπεδο, η επίδειξη πνεύματος ενότητας και συνεργασίας αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των όποιων προκλήσεων.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ως επιτυχία το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων πέτυχε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να συνεχίσει απρόσκοπτα να εργάζεται. "Η αξιοπιστία μας ως πολιτικοί και η ακεραιότητά μας ως θεσμοί, εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αλλά και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία", είπε η Πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί ζήτημα σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και διασφάλισης της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της πολιτείας και της οικονομίας. Τόνισε ότι τα Κοινοβούλια και οι θεσμοί πρέπει να εργαστούν προς τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες, προκειμένου να επιτευχθεί η ισότιμη εκπροσώπηση αντρών και γυναικών και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.

«Η δική μου εκλογή πρέπει να ανοίξει δρόμους και για άλλες γυναίκες», σημείωσε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πολύ χαμηλό.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε επίσης ότι είναι καιρός να τερματιστεί η χρήση αρνητικών για τις γυναίκες στερεοτύπων, να προωθηθούν θετικά γυναικεία πρότυπα, να τεθεί θέμα πολιτικών και εκπαίδευσης και να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη θέσεων και πλεονεκτημάτων σε θέσεις κλειδιά χωρίς να αφήνεται κάποιος/α πίσω λόγω του φύλου του/της. «Είναι καιρός να υπηρετηθεί η δημοκρατία όπως της αξίζει αφού μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον που μας αξίζει», κατέληξε.

H Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης, που αντανακλά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.

Με πρόταση της Προέδρου της Βουλής περιλήφθηκε αναφορά στη δέσμευση των μικρών κρατών στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως σημαντικού εργαλείου προστασίας των μικρών κρατών. Υιοθετήθηκε επίσης τροπολογία της κ. Δημητρίου στην οποία αναφέρεται η σημασία ενίσχυσης της ετοιμότητας των Κοινοβουλίων να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις, με επίκεντρο τις ανάγκες και προτεραιότητες των πολιτών. Για το θέμα της ισότητας, επίσης, υιοθετήθηκαν τροπολογίες της κ. Δημητρίου αναφορικά με τη σημασία αλλαγής της ρητορικής για τη συμμετοχή των γυναικών, τη δέσμευση των Κοινοβουλίων στην προώθηση της ισότητας των φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την προώθηση των συνθηκών που θα επιτρέψουν σε περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα γυναικών ηγέτιδων.

Την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων συνοδεύει η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κα Τασούλα Ιερωνυμίδου.

ΚΥΠΕ

Home