Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Επιλέξαμε μέτρα και όχι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Offsite Team -
16.07.2021

ΠτΔ: Επιλέξαμε μέτρα και όχι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αυτή είναι η επιστολή ΠτΔ για το φυσικό αέριο
Ανακοίνωσε αυστηροποίηση του SafePass ο ΠτΔ

Είναι η ώρα που με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και αίσθημα αλληλεγγύης ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της υγείας όλων στα δικά μας χέρια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων υπό το φως της ραγδαίας αύξησης στα κρούσματα και της κατάστασης στα νοσοκομεία με τους νοσηλευόμενους.

"Τα όσα εξ ανάγκης είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε δεν αποτελούν την αυθαίρετη δική μας άποψη αλλά την τεκμηριωμένη θέση της επιστημονικής κοινότητας πως είτε εμβολιαζόμαστε είτε θα νοσήσουμε με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες" είπε ο Πρόεδρος και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε υπερδιπλάσια του πληθυσμού εμβόλια.

Πρόσθεσε ότι "είναι η ώρα που με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και αίσθημα αλληλεγγύης ο καθένας ξεχωριστά να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της υγείας όλων στα δικά μας χέρια" και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον λαό.

Υπενθύμισε ότι στις 6 το απόγευμα  ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας και ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας θα ανακοινώσουν τις νέες αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με την πρόσφατη μετάλλαξη του ιού να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς τόσο στη χώρα μας όσο και ανά το παγκόσμιο, τονίζοντας ότι αυτό που απασχολεί τον ίδιο όσο και την Κυβέρνηση, και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι η προστασία της υγείας, των ατομικών ελευθεριών αλλά και της οικονομίας.  

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως και αυτά τα τρία στοιχεία τίθενται σε κίνδυνο, αφού με τις αυξημένες εισαγωγές δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας, ενώ προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος οδηγούμαστε σε αποφάσεις που αναστέλλεται η θεραπεία μιας μεγάλης μερίδας πασχόντων συμπολιτών μας.  

"Με βάση τα στοιχεία των ιατρικών υπηρεσιών, 9 στα 10 άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κάτω των 40 ετών. Η κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύεται και από το γεγονός πως τη βδομάδα 8-15 Ιουλίου σημειώθηκαν 6.853 κρούσματα, ενώ κατά την χθεσινή μέρα οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 181", ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα αυτά  επαληθεύουν τις επιστημονικές διαπιστώσεις πως η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού, μεταδίδεται ταχύτατα, με τη διασπορά να είναι πλέον ανεξέλεγκτη.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε απευθυνόμενος στους πολίτες ότι δεν είναι τυχαίο πως το ένα μετά το άλλο των κρατών επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, παρόμοια με αυτά που βιώσαμε στον τόπο μας, και σε άλλες χώρες βεβαίως, τον Μάρτιο του 2020 αλλά τόνισε πως αυτά τα μέτρα ήταν τότε αναγκαία γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή προστασίας της υγείας και της ζωής από την απομόνωση.  

"Κατ’ αντίθεση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας, εδώ και μερικούς μήνες, χάριν στην επιστήμη, ο πληθυσμός προστατεύεται πλέον μέσα από τα προγράμματα εμβολιασμού. Η Κυβέρνηση στην επιθυμία της να θωρακίσει τον κάθε πολίτη και να αποφύγει ανάλογα με το παρελθόν μέτρα, εξασφάλισε υπερδιπλάσια του πληθυσμού εμβόλια", ανέφερε.

Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι επιλογές ήταν ή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ή μέσα από άλλα μέτρα, η ενθάρρυνση της απόφασης για εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού προσθέτοντας ότι σεβόμενη η Κυβέρνηση το δικαίωμα επιλογής των πολιτών, δεν ακολούθησε αυτό που σωρεία χωρών έπραξε, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.  

"Επιλέξαμε μέτρα που στόχο έχουν την προστασία των πολλών από την αδιαφορία ή την επιλογή των ολίγων και τα οποία θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας και τον Επίτροπο του Πολίτη", είπε ο Πρόεδρος τονίζοντας πως πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να διαχωρίσει τους πολίτες σε εμβολιασμένους ή μη και ότι ο σεβασμός μας είναι δεδομένος προς το δικαίωμα επιλογής του κάθε πολίτη.  

Σημείωσε όμως πως την ίδια ώρα ως Πολιτεία έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε το δικαίωμα ζωής και εργασίας του συνόλου των πολιτών και γι αυτό και η αυστηροποίηση της απόφασης για επίδειξη δελτίου ασφαλείας (SafePass), έχει ως στόχο

να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα υγείας της χώρας, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών, να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που συνακόλουθα συνδέονται με θέσεις εργασίας και να μην τεθεί σε κίνδυνο το δικαίωμα απρόσκοπτης απόλαυσης των ελευθεριών των όσων έχουν εμβολιαστεί.  

"Είναι για τούτο που δεν επιτρέπεται εξ υπαιτιότητας των ολίγων να κινδυνέψουν οι πολλοί.  Οι λίγοι να αποστερήσουν την ελευθερία των πολλών. Οι λίγοι να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή και να περιορίσουν το δικαίωμα των πολλών να επιστρέψουν σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας", είπε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε πως ευχή θα ήταν να είχαμε άλλες επιλογές, όμως είπε, θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως, όπως οι επιστήμονες διαπιστώνουν, ο ιός θα είναι πλέον μέρος της ζωής μας, για άγνωστο ακόμη χρόνο.  

"Για αυτό είναι η άποψη τους πως μόνο μέσω του εμβολιασμού θα επιτευχθεί το συντομότερο η ενίσχυση του τείχους ανοσίας του πληθυσμού. Θέλω να πιστεύω πως οι στόχοι που έχουν τεθεί και η όλη προσπάθεια είναι κοινή και θα τύχει της στήριξης του συνόλου της κοινωνίας, των πολιτικών δυνάμεων, της Εκκλησίας, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, των οργανωμένων συνόλων, της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των εργαζομένων και επιχειρηματιών", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι τα όσα θα εφαρμοστούν αποτελούν την τεκμηριωμένη θέση της επιστημονικής κοινότητας πως είτε εμβολιαζόμαστε είτε θα νοσήσουμε με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες και σημείωσε πως είναι η ώρα που με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης, ο καθένας ξεχωριστά να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της υγείας όλων στα δικά μας χέρια.

"Να γίνουμε αυτή τη φορά η συνέχεια της αλυσίδας εμβολιασμού και όχι διάσπασής της. Μιας αλυσίδας που θα οδηγήσει στην οριστική απαλλαγή από την πανδημία. Σας εμπιστεύομαι γιατί δοκιμαστήκαμε σε χειρότερες από τη σημερινή κρίση και όλοι μαζί καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι. Είμαι βέβαιος για αυτό" κατέληξε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος.  

Δείτε όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημορκατίας

As it Happened