Πυρκαγιά Τάλα: Τι θα γίνει με αποζημιώσεις/Η ΑΗΚ αναμένει πόρισμα

Πυρκαγιά Τάλα: Τι θα γίνει με αποζημιώσεις/Η ΑΗΚ αναμένει πόρισμα

Η θέση του Τμήματος Δασών / Μετρούν ζημιές στην κοινότητα (Φωτογραφίες)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά του Σαββάτου στην κοινότητα Τάλας στην Πάφο που προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από σπινθήρες σε καλώδια της ΑΗΚ. Το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από τα καλώδια της ΑΗΚ κοντά σε μια δασική περιοχή θορύβησε, αφού εντάσσεται σε μια σειρά πυρκαγιών που προκλήθηκαν από αυτό το λόγο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «εδώ και μια σχεδόν πενταετία υπάρχει επαφή με την ΑΗΚ για βελτιώσεις στο δίκτυο και αποτροπή τέτοιων πυρκαγιών». Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι γίνονται βελτιώσεις, ενώ είπε ότι  κατά την περσινή περίοδο υπήρξε σύσκεψη στο υψηλότερο επίπεδο. Όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Τάλα, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι η περιοχή αυτή δεν εντάσσεται στις περιοχές που γίνονται οι βελτιώσεις.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

ΑΗΚ και αποζημιώσεις

Η ΑΗΚ αναμένει το πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς και θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα ενεργήσει. Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου εάν η ΑΗΚ θα αποζημιώσει τους πληγέντες εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε από καλώδια της Ηλεκτρικής συνέστησε αρχικά υπομονή για να εκδοθεί το πόρισμα.

«Εφόσον», είπε η κα Παπαδοπούλου «φανεί ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρες στα καλώδια, η ΑΗΚ είναι συμβεβλημένη με ασφαλιστικές εταιρίες που θα κάνουν την έρευνά τους και θα αποφασίσουν την καταβολή αποζημιώσεων». Η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν στο παρελθόν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για τέτοιο λόγο.

Μετρούν ζημιές

Στην Τάλα μετρούν ζημιές μετά την πυρκαγιά του Σαββάτου. Κατά την καταμέτρηση από συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης εντοπίστηκαν ζημιές σε 13 συνολικά σπίτια. Δυο από αυτά καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, και  ένα υπέστη σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, δυο οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο και σε οικείους τους. Επίσης, κάηκε ένα αυτοκίνητο εντελώς. Όπως δήλωσε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου «οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ θα γίνει έρευνα από ασφαλιστικές για αποζημιώσεις. Παράλληλα, οι ζημιές σε φυτείες θα εξεταστούν από το Υπ. Γεωργίας». 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η κα Λάμπρου ανέφερε ακόμα ότι οι αποζημιώσεις θα καθοριστούν κατόπιν πολιτικής απόφασης. Η Επαρχιακή Διοίκηση βάσει  εγκυκλίου ζητεί τον καθαρισμό αγροτικών δρόμων και δρόμων εντός  κοινοτήτων  με κονδύλι 300.000 ευρώ. 

 

Home