Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυροσβεστικό δόγμα με ευρωπαϊκή πατέντα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 01.02.2023

Πυροσβεστικό δόγμα με ευρωπαϊκή πατέντα

Σε άμεση ισχύ η συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας για αντιμετώπιση πυρκαγιών & φυσικών καταστροφών

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε άμεση ισχύ τίθεται η συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών. Το πρωτόκολλο συνεργασίας που συνυπέγραψαν η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρίστο Στυλιανίδη ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία των δυο πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Με βάση το πρωτόκολλο, ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των δύο σωμάτων με την υλοποίηση δράσεων με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας, συνεκπαιδεύσεων, την αξιοποίηση επαγγελματικών εμπειριών και την ανταλλαγή πληροφοριών για τον επιχειρησιακό συντονισμό.

Γίνεται παράλληλα ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα, αφού συμφωνήθηκε η διαδικασία κατά την οποία κατά τη διάρκεια σοβαρών φυσικών καταστροφών να υπάρχει άμεσος συντονισμός μεταξύ των Κέντρων Επιχειρήσεων των δύο χωρών για τάχιστη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Όπως εξήγησε η Υπουργός με την υπογραφή του πρωτοκόλλου δημιουργείται η προοπτική, Κύπρος και Ελλάδα, υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αφυπηρέτησε ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου<<<<

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι «η συνεργασία μας με την Ελλάδα υπήρχε ανέκαθεν. Απλώς πλεον με αυτό το μνημόνιο λαμβάνει πο επίσημη μορφή. Το μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεκπαιδεύσεις, και συνεργασία σε πολλούς τομείς.

πυροσβεστικη

Ο κ. Κεττής αναφέρθηκε στην υπηρεσία RescEU, που είναι προς χρήση για όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Στις πυρκαγιές της Λεμεσού

Στις 3 Ιουλίου 2021 η Κύπρος ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ζητώντας στήριξη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Λεμεσού.

Αντιδρώντας αμέσως, η ΕΕ κινητοποίησε ταχέως εναέρια μέσα πυρόσβεσης του rescEU που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και την Ιταλία. 

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί κάθε μέρα σε 24ωρη βάση και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις κυπριακές αρχές για τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και την παροχή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί απαραίτητο. Ιστορικό

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των κρατών μελών και των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστροφές. Μέσω του Μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στον συντονισμό της αντίδρασης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης.

Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπερβαίνει τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληττόμενη χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός συντονίζει τη βοήθεια που παρέχουν τα συμμετέχοντα κράτη με τις αυθόρμητες προσφορές τους. Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει τη δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης. Εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί πρόσθετη βοήθεια για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, το αποθεματικό rescEU μπορεί να αποσταλεί ως έσχατη λύση.

Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 420 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.

 

Home