Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ρίχνουν €411.100 για τη Σχολή Οδηγών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.11.2022 - 06:00

Ρίχνουν €411.100 για τη Σχολή Οδηγών

Σε δημόσια διαβούλευση για να αρχίσει δουλειά το 2023

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα από τα μέτρα που τέθηκαν ως προτεραιότητα για την εμπέδωση οδικής συνείδησης είναι η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών. Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου μαζί με τους επιτελείς της παλεύουν ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Η Σχολή εντάχθηκε στους προϋπολογισμούς του 2023 και σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στη Βουλή θα ρίξουν το ποσό των €411.100 για την εφαρμογή της Σχολής Οδηγών. Σημειώνεται ότι το 2018 ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία η οποία παρέμεινε ανενεργή από τότε.

Σε δημόσια διαβούλευση

Μιλώντας στην Offsite News η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δημόσια διαβούλευση με διάφορους φορείς και ευελπιστούμε ότι σύντομα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός υλοποίησης του έργου και να επιλεγεί ο στρατηγικός συνεργάτης του Υπουργείου». Η Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης θα ξεκινήσει η Σχολή Οδηγών.

Μέσω της διαβούλευσης θα ξεκαθαρίσουν διάφορα σοβαρά θέματα όπως: 

Πρώτο: Πότε και με ποιον τρόπο θα σβήνονται οι βαθμοί ποινής;

Δεύτερο: Πότε θα εφαρμοστεί η Σχολή με δεδομένο ότι η νομοθεσία είναι ανενεργή από το 2018. Τρίτο: Το είδος της εξέταξης

Τέταρτο:Θα πληρώνουν όσοι θα παρακολουθούν τα μαθήματα;

ΔΡΑΚΟΥ

Η φιλοσοφία της Σχολής

Η φιλοσοφία της Σχολής  θα είναι να επανεκπαιδεύει οδηγούς που προέβησαν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις ή τροχαία. Με άλλα λόγια, αντί να επιβάλλονται βαθμοί ποινής ή ποινική καταδίκη οι παραβάτες να ακολουθούν μαθήματα οδήγησης για κάποιες ώρες που θα καθορίζονται.

Η υλοποίηση αναμένεται να γίνει μέσω προκήρυξης διαγωνισμού και να ανατεθεί σε ιδιωτικό οργανισμό. Το κόστος υλοποίησης του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €1,611,185 για τα τρία έτη που θα είναι σε ισχύ η σύμβαση. Στο ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις οι οποίες θα εξασφαλιστούν από τον ανάδοχο.

Με βάση το σχετικό νόμο στη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών θα μπορούν να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων:

  • Πρόσωπα τα οποία έχουν διαταχθεί προς τούτο από Δικαστήριο μετά από καταδίκη για οποιαδήποτε τροχαία αδικήματα.
  • Πρόσωπα τα οποία έχουν στερηθεί, για οποιοδήποτε λόγο, την άδεια οδήγησης τους από Δικαστήριο για χρονική περίοδο από τρεις μήνες και άνω.
  • Πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει δώδεκα (12) βαθμούς ποινής ή περισσότερους και στη συνέχεια συμπληρώνουν εκ νέου δώδεκα (12) βαθμούς εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία της προηγούμενης συμπλήρωσης ή υπέρβασης του ανώτατου ορίου βαθμών ποινής .
  • Πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει δέκα (10) και άνω βαθμούς ποινής και τα οποία αφού επιλέξουν αυτοβούλως να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων αποκτούν δικαίωμα διαγραφής αριθμού βαθμών ποινής. Τα άτομα αυτά θα έχουν το δικαίωμα να αποστείλουν στην σχολή αίτημα για παρακολούθηση των μαθημάτων και θα καταβάλλεται το κόστος συμμετοχής από τον ενδιαφερόμενο. 
  • Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δεν θα υπάρχει κόστος για τη συμμετοχή τους, αφού θα είναι υποχρεωτικό από το δικαστήριο.

>>>Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα /Κάμερες: Πρόταση νόμου να εξαιρούνται οι Σχολές Oδηγών<<<<

Η Σχολή που αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία για την κοινωνία μας, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στη διαμόρφωση οδικής συνείδησης και ανάπτυξης της οδικής ασφάλειας, καθώς θα παρέχει στους παραβάτες τροχαίων αδικημάτων την ευκαιρία να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά κατά τη διακίνησή τους, μέσα από την ενημέρωση για τα θέματα οδικής ασφάλειας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Μεταξύ άλλων, η Σχολή Επιμόρφωσης  θα επενδύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο αυτοέλεγχος, η αντίληψη των απειλών και η εκτίμηση των κινδύνων κατά την οδήγηση και η διαχείριση του ρίσκου, ενώ παράλληλα, θα προωθεί τη συμμετοχή σε προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, όπου κρίνεται αναγκαίο».

Οι γενικοί στόχοι της Σχολής είναι η εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραβατών οδηγών, η αλλαγή στις λανθασμένες στάσεις που σχετίζονται με την επικίνδυνη οδική συμπεριφορά και η ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης. Μέσα σα από την εκπαίδευση των παραβατών οδηγών, σύμφωνα με το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί, για ανάπτυξη θετικής στάσης σε σχέση με την ορθή οδήγηση, αναμένεται ότι αυτοί θα υιοθετούν πλέον μια ασφαλή οδική συμπεριφορά».

Πού θα βρίσκεται η Σχολή

Οι εγκαταστάσεις της θα βρίσκονται καταρχήν στη Λευκωσία, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί και το κατά πόσον υφίσταται ανάγκη για δημιουργία παραρτημάτων και σε άλλες πόλεις. Η  επέκταση της Σχολής σε άλλες πόλεις θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης της Επιτροπής Καταρτισμού Τεχνικών Προδιαγραφών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Καρούσος στην OffsiteNews: Αλλαγές σε άδειες, δρόμους & κάμερες<<<<

Αυτά θα είναι τα μαθήματα

Στη Σχολή θα παρέχεται οριζόντιο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται στο σύνολο των παραβατών. Στο  τέλος του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιείται εξέταση στην οποία οι συμμετέχοντες αναμένεται να επιτύχουν άνω του 50% ώστε η συμμετοχή τους να θεωρείται επιτυχημένη. Το Οριζόντιο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Ηλεκτρονική Εκπαίδευση, Γενική Εκπαίδευση στην Τάξη και Πρακτική Εκπαίδευση. Παράλληλα θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση στην τάξη με προγράμματα που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες οδικής παράβασης.

 

Home