Ρίχνουν μπόλικο χρήμα για τις φωτιές στα υψηλά κτίρια - Νεότερα

Ρίχνουν μπόλικο χρήμα για τις φωτιές στα υψηλά κτίρια - Νεότερα


Φουλάρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ρίχνει μπόλικο χρήμα για την ασφάλεια των υψηλών κτιρίων. Η Offsite πληροφορείται ότι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ευοδώθηκαν και η πλατφόρμα ύψους 60 μέτρων θα ενταχθεί εντός του 2020 στο στόλο της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα βρίσκεται στη διάθεση του Σώματος μέχρι τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, εταιρεία από την Φινλανδία πλειοδότησε σε διεθνή διαγωνισμό και πήρε το χαρτί για την πλατφόρμα στη χώρα των «χιλίων λιμνών». Το Αρχηγείο Πυροσβεστικής βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ελσίνκι και αναμενει το νέο όπλο που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Βρήκαν και άλλα χρήματα

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενέργειες του νέου διευθυντή της Πυροσβεστικής Πόλυ Χατζηβασιλείου και των συνεργατών έφεραν άλλες 430.000 ευρώ  με σκοπό την απόκτηση της πλατφόρμας. Το ποσό αυτό προέρχεται από ελλαδικό ευρωπαϊκό κονδύλι. Η εισροή αυτών των χρημάτων αποκτά μεγαλύτερη σημασία με δεδομένο ότι το κονδύλι βρισκόταν στην εκπνοή του και η Πυροσβεστική έπεισε για την ανάγκη συγχρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Τι θα κάνει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα έχει δυναμική 60 μέτρων. Ωστόσο, στην Κύπρο τα υψηλότερα κτίρια φθάνουν τα 120 μέτρα. Το φλέγον ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα σβήνονται πυρκαγιές  στα πολύ υψηλά κτίρια. Ο κ.Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι «καμιά πλατφόρμα ανά τον κόσμο δεν ξεπερνά τα 90 μέτρα. Ό ρόλος της πλατφόρμας είναι υποστηρικτικός και όχι να σβήνει φωτιές. Άλλωστε, κάθε υψηλό κτίριο τη σύγχρονη εποχή διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για διαφυγή και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Η πλατφόρμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περιστατικά διάσωσης και βοήθειας στους πυροσβέστες».

Ένα καίριο ερώτημα είναι που θα βρίσκεται η πλατφόρμα. Όλα συγκλίνουν ότι η πλατφόρμα θα τοποθετηθεί σε πόλη όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Οι αρμόδιοι θα κάνουν την απαραίτητη μελέτη ώστε η πλατφόρμα να τοποθετηθεί σε χώρο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της Πυροσβεστικής.

Όλα συγκλίνουν ότι η Πυροσβεστική θα τοποθετήσει την πλατφόρμα πιθανότατα στη Λεμεσό όπου βρίσκονται τα περισσότερα υψηλά κτίρια. Ωστόσο, τι προκύπτει εάν υπάρξουν δυο μεγάλες ταυτόχρονες πυρκαγιές σε ψηλά κτίρια σε δυο διαφορετικές πόλεις. Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και αναλόγως των κινδύνων που προκύπτουν θα αποφασιστεί που θα σταλεί η πλατφόρμα.

 

Home