Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΡΤΚ: Μη αποδεκτές προτάσεις για 2 κράτη και Σύνταγμα του ’60

Offsite Team
- 30.08.2021

ΡΤΚ: Μη αποδεκτές προτάσεις για 2 κράτη και Σύνταγμα του ’60

Τόσο η πρόταση για επιστροφή στην πολιτική τάξη πραγμάτων που ίσχυε το 1960 που ήταν ένα ενιαίο οικοδόμημα, όσο και η λύση δύο κρατών είναι ενάντια στους Τουρκοκύπριους και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αναφέρει ανακοίνωση του ΡΤΚ.

 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το ΡΤΚ επανέλαβε την θέση του για λύση ομοσπονδίας στη βάση της ισότητας και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτό το αίτημα για «κυριαρχική ισότητα» που έθεσε η τ/κ πλευρά. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο από την τουρκοκυπριακή όσο και από την ελληνοκυπριακή πλευρά αυξάνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, πρόσθεσε.

 

«Φαίνεται ότι προκαλούν το αποτέλεσμα δράση-αντίδραση οι μονομερείς θέσεις και κάποια βήματα που γίνονται σε αντίθεση με τα κοινά δικαιώματα και συμφέροντα των κοινοτήτων της Κύπρου και στις δύο πλευρές του νησιού και επιπλέον είναι αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών»,.

 

Το ΡΤΚ χαρακτηρίζει ως «επιβεβαίωση αυτής της επικίνδυνης πορείας» την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στην πολιτική τάξη πραγμάτων του 1960,  ως απάντηση στο αδύνατο να γίνει αποδεκτό – όπως γράφει - αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση και αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας για έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και την αποφυγή του διαλόγου και της διαβούλευσης με τα Ηνωμένα Έθνη για το άνοιγμα του Βαρωσιού προς την κατεύθυνση των αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και του ΕΔΑΔ.  

Αυξάνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των κοινοτήτων και η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση σε σχέση με τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας μερικών Τουρκοκυπρίων πολιτικών και ατόμων που εμπλέκονται στο άνοιγμα του Βαρωσιού, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.  

Σημειώνει δε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που θα επισκεφτεί την Κύπρο στις προσεχείς ημέρες, υποχρεούται να φέρει κοντά τις πλευρές σε μια νόμιμη βάση για μόνιμη ειρήνη και πραγματική δημοκρατία «και αυτό είναι το μοντέλο της δικοινοτικής και διζωνικής Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου στη βάση της πολιτικής ισότητας».  

Η νέα διαδικασία, συνεχίζει το ΡΤΚ, πρέπει να διεξαχθεί με διαφορετική διαπραγματευτική μέθοδο από τις προηγούμενες, να διαθέτει χρονοδιάγραμμα «με την αίσθηση του επείγοντος» και να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να αποφευχθεί η αποτυχία.  

«Οι Τουρκοκύπριοι, επειδή ουδέποτε κατά τη διάρκεια της ιστορίας αποδέχτηκαν να είναι μειονότητα, αγωνίζονται για ισότητα στη δική τους πατρίδα. Η ισότητα είναι εφικτή μόνο με την ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων και των παραμέτρων του ΟΗΕ. Η ομοσπονδία στη βάση της ισότητας είναι η μοναδική λύση που θα εμποδίσει την ένωση της Κύπρου σε μιαν άλλη χώρα. Μόνο με την ομοσπονδιακή λύση είναι εφικτό να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι τα δικαιώματά τους τόσο στο κράτος που θα δημιουργηθεί με την συνολική λύση όσο και πάνω σε ολόκληρο το νησί και γύρω από αυτό» σημειώνεται.  

Ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται, παράλληλα με όλες οι χώρες του κόσμου, δηλώνει επισήμως ότι δεν θα αποδεχτεί δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο, η συνέχιση του καθεστώτος του πολίτη της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους θα είναι εφικτή μόνο με την Ομοσπονδιακή Κύπρο. 

 

Σε χώρες ή κοινότητες που έχουν πολιτικό πρόβλημα και είναι μοιρασμένες η μόνιμη ειρήνη και η πραγματική δημοκρατία που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, θα είναι εφικτή μόνο με την επανένωση, δηλώνει το ΡΤΚ. «Η ομοσπονδία είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης που προσφέρει πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία» λέει.  

Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, η λύση στην Κύπρο είτε θα είναι στη βάση της ομοσπονδίας, είτε θα συνεχιστεί το στάτους κβο και τα αποτελέσματά του, αναφέρει το ΡΤΚ.

ΚΥΠΕ

Home