Σαββίδης: Δόθηκε καθοδήγηση για εσωτερική ασφάλεια

Σαββίδης: Δόθηκε καθοδήγηση για εσωτερική ασφάλεια

Στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπ. Δικαιοσύνης

Το μέλλον της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ με έμφαση μεταξύ άλλων στη συλλογή στοιχείων από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Γιώργος Σαββίδης.

"Ως Υπουργοί, κληθήκαμε να δώσουμε καθοδήγηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας κατά τον επόμενο νομοθετικό κύκλο (2019-2024)", διευκρίνισε ο Υπουργός μετά το πέρας των εργασιών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, "ειδικότερα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών, τη διαχείριση και ανάλυση των πληροφοριών και τις μεθόδους διασυνοριακής συνεργασίας, με στόχο να καταλήξουμε σε μια κοινή, ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών".  

 

Ο Υπουργός σημείωσε μάλιστα  ότι "η αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών από τις Αρχές Επιβολής του Νόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική για σκοπούς πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος". 

Ξεκαθάρισε ότι "θέση μας είναι ότι οι εν λόγω Αρχές πρέπει να εμπλέκονται από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας, έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε τεχνολογικές λύσεις να είναι αποδοτικότερες". 

"Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει το εργαστήριο καινοτομίας στην Ευρωπόλ και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για τον Οργανισμό, αλλά και η εφαρμογή των σχετικών Συμπερασμάτων, σε σχέση με τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με τον ιδιωτικό τομέα", επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.  

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Σαββίδης, τους Υπουργούς περαιτέρω, απασχόλησε και το θέμα της συλλογής ποιοτικών δεδομένων, μέσα από τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

"Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και, ως Κύπρος, έχουμε ξεκινήσει διαδικασία αξιολογήσεων Σένγκεν και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε τη στήριξη του Συμβουλίου για παραχώρηση προσωρινής πρόσβασης στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν", επεσήμανε.  

 

Τόνισε δε ότι κατά τις συζητήσεις, τέθηκε και το θέμα της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης, "η οποία", όπως είπε ο Υπουργός,  "εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης". Ο Υπουργός σημείωσε ότι "πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, υπό το φως και των πρόσφατων περιστατικών στο Λονδίνο και στη Χάγη" και συμπλήρωσε ότι "ιδιαίτερη έμφαση κατά τις συζητήσεις, δόθηκε στην ανάγκη στήριξης και εκπαίδευσης των ανθρώπων της πρώτης γραμμής". 

 

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Τύπο πως το απόγευμα, η Κομισιόν και η Φιλανδική Προεδρία "μας ενημέρωσαν για το θέμα της προώθησης της εφαρμογής του Κανονισμού για τη διαλειτουργικότητα, που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2019". 

"Η διαλειτουργικότητα θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις διωκτικές Αρχές, αφού θα επιτρέψει την ενιαία αναζήτηση μεταξύ των διαφόρων συστημάτων και βάσεων δεδομένων των κρατών μελών, για σκοπούς αποτελεσματικότερης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Υπουργός.

"Η εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των συστημάτων για την αποτελεσματική διαχείριση των πληροφοριών αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και, ως Κυβέρνηση, έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία πολυθεματικής ομάδας έτσι ώστε να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων", επεσήμανε. 

 

Τέλος σημείωσε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να συγχαρεί το νέο αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και να συνομιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη "και άλλους συναδέλφους για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος".  

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται αύριο, "με την έγκριση συμπερασμάτων σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων και τα εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησης" και το Συμβούλιο θα επιδιώξει επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα για το μέλλον της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές υποθέσεις".

ΚΥΠΕ

Home