Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαββίδης: Η ΚΔ στηρίζει εμπράκτως το έργο του Δικαστηρίου της ΕΕ

Offsite Team
- 01.11.2022

Σαββίδης: Η ΚΔ στηρίζει εμπράκτως το έργο του Δικαστηρίου της ΕΕ

Η Κύπρος ευελπιστεί για την έμπρακτη στήριξη του Δικαστηρίου ΕΕ για το τέλος της διχοτόμησης

Στην έμπρακτη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δικαστηρίου της, ως το κατεξοχήν όργανο προάσπισης της νομιμότητας του ευρωπαϊκού χώρου, ευελπιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για το τέλος της διχοτόμησης στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αντώνη Λιάτσος σε εκδήλωσε τα Εβδομηντάχρονα από την Ίδρυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ανά το παγκόσμιο, η χώρα μας δεν στέκεται μόνη της, σημείωσε στην εκδήλωση η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει εμπράκτως το έργο του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Η Επετειακή Εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο στην παρουσία του Προέδρου του σώματος, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, της Υπουργού Δικαιοσύνης, του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων προσκεκλημένων.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντώνης Λιάτσος, «το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή καίριων αποφάσεων και η εξελικτική αυτή πορεία της νομολογίας του, αποδεικνύει τη συμβολή και το έργο του στη δημιουργία ενός δικαιικού πλαισίου, το οποίο άπτεται των δικαιωμάτων των πολιτών».

Όπως είπε, με την πέμπτη ευρωπαϊκή διεύρυνση, την Πρωτομαγιά του 2004, η Κύπρος εντάχθηκε στην έννομη αυτή τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  μαζί με άλλες εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος της διχοτόμησης της Ευρώπης που είχε αποφασιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις το 1945 στη διάσκεψη της Γιάλτας.

«Όπως και η Ευρώπη, το ίδιο και η πατρίδα μας, προσδοκά το τέλος της δικής της διχοτόμησης, που επήλθε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και απαριθμεί τώρα 48 ολόκληρα χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστεί στην έμπρακτη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δικαστηρίου της, ως το κατεξοχήν όργανο προάσπισης της νομιμότητας του Ευρωπαϊκού μας χώρου», σημείωσε.

Ο κ. Λιάτσος είπε πως ο εορτασμός των εβδομηντάχρονων από την ίδρυση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την αφορμή για την απόδοση τιμής σε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν, από το 1952 έως σήμερα, στην εκπλήρωση της ιστορικής του αποστολής. Σηματοδοτεί επίσης, πρόσθεσε, τον νέο ρόλο που καλείται το Δικαστήριο να διαδραματίσει στις σημερινές, σκοτεινές, μέρες που καλύπτουν το κοινό ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου στον δικό της χαιρετισμό είπε πως η σημερινή εκδήλωση - γιορτή της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας τονίζει τη σημασία και τη σπουδαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, είπε η κ. Δράκου, η γιορτή αποτελεί ακόμη μια υπενθύμιση πως στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ανά το παγκόσμιο, η χώρα μας δεν στέκεται μόνη της. Αντίθετα, συνέχισε, είμαστε μέρος ενός μεγάλου οράματος που έγινε πραγματικότητα, μίας ενωμένης Ευρώπης με κοινές πανανθρώπινες αρχές και αξίες, οι οποίες βασίζονται στην επικράτηση του κράτους δικαίου, που, μεταξύ άλλων, στηρίζεται στην ανεξαρτησία, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εθνικών συστημάτων απονομής της δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η Υπουργός, δεν είναι μόνο ο ερμηνευτής των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά και ο θεματοφύλακας των κοινών αυτών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Η κ. Δράκου ανέφερε ακόμη πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί κομμάτι ενός στατικού δικαστικού συστήματος, αλλά συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά και του όλο και πιο ενισχυμένου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Είπε στη συνέχεια πως η Κυπριακή Δημοκρατία, που μετρά σχεδόν τα ίδια χρόνια ζωής με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, έστω και με αρκετά χρόνια καθυστέρησης, αποφάσισε και συλλογικά προχωρεί στην ολιστική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Πρόσφατα, σημείωσε, ολοκληρώθηκε η ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων με συντριπτική πλειοψηφία, που παρέχουν τη νομική βάση για να ολοκληρωθεί ένας φιλόδοξος σχεδιασμός που ξεκίνησε από το 2017, ο οποίος έμεινε στάσιμος για αρκετά χρόνια λόγω της μη ψήφισης των νομοσχεδίων. Παράλληλα, πολυάριθμα έργα και δράσεις, είτε έχουν στο μεταξύ ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν.

Ανέφερε πως παρά τους θετικούς δείκτες που απολάμβανε η δικαιοσύνη της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των δικαστών και την ποιότητα των αποφάσεων τους, ο μεγάλος χρόνος στην εκδίκαση των υποθέσεων τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία του θεσμού στην αντίληψη των πολιτών και έφερε τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη. Στοιχείο που κατέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της ολιστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

«Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με την ευκαιρία αυτή, δηλώνω τη δέσμευση της κυβέρνησης να συμβάλει στο τεράστιο έργο που καλείται το Ανώτατο Δικαστήριο να διαδραματίσει και που με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι προχωρεί με την ίδια σταθερή αποφασιστικότητα», είπε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης στον χαιρετισμό του είπε αρχικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει εμπράκτως το έργο του Δικαστηρίου της ΕΕ καθώς αποτελεί ένα από τα κράτη μέλη το οποίο σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του, με το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει, μέσα από τις δικές του αποφάσεις, γνήσια επιδείξει τον σεβασμό του και απέδωσε μνεία προς τους Κύπριους Δικαστές, τον οποίων η παρουσία κοσμεί το Δικαστήριο.

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές  και πολύ σημαντικές αποφάσεις που το ΔΕΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο 2022 σε σχέση με τις δύο προσφυγές ακυρώσεως που η Ουγγαρία και η Πολωνία καταχώρησαν κατά του λεγόμενου Κανονισμού αιρεσιμότητας.

Για την Κύπρο, είπε, η απόφαση του Δικαστηρίου να αποφανθεί υπέρ της νομιμότητας της διασύνδεσης των χρηματοδοτικών ροών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς ένα κράτος μέλος με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στο κράτος αυτό, ενισχύει αποφασιστικά την αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης ως προς την αναγκαιότητα προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της.

Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που εξίσου απασχολεί τη Νομική Υπηρεσία «και θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατότερο πιο αποτελεσματικοί στην ενάσκηση του δικού μας σημαντικού ρόλου να διασφαλίσουμε την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, όχι μόνο εφαρμόζουμε την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας και συνδράμουμε και στηρίζουμε ενεργά το έργο της EPPO και της OLAF, αλλά και όπου κριθεί απαραίτητο παρέχουμε καθοδήγηση στην εκτελεστική εξουσία κατά τη συνεργασία της με τα δύο προαναφερθέντα όργανα της Ε.Ε», είπε.

Ο κ. Σαββίδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με αναφορά στη σχέση της Νομικής Υπηρεσίας με το ΔΕΕ. Με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και σε σχέση με τη διαδικασία προδικαστικής παραπομπής, και κρίνοντας ότι η νομολογία του Δικαστηρίου σε πρόσβαση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων είναι μείζονος σημασίας για σκοπούς έρευνας, εξιχνίασης και δίωξης σοβαρών αδικημάτων στη Δημοκρατία, έχουμε ως Νομική Υπηρεσία παρέμβει σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις που αφορούν στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, με την υποβολή Γραπτών Παρατηρήσεων και παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκδοση σχετικών αποφάσεων από το Δικαστήριο, είπε.

Επίσης είπε πως παρέμβαση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας έγινε και στην πρόσφατη και πολύ σημαντική υπόθεση που σχετίζεται με την UEFA και το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού, στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπου κρίνεται κατά πόσον εφαρμόζονται οι αρχές του δίκαιου του ανταγωνισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σε σχέση με τη διαδικασία για Αίτηση ακυρώσεως, η Κυπριακή Δημοκρατία καταχώρησε δύο προσφυγές στο ΔΕΕ, ζητώντας την ακύρωση ενός Κανονισμού και μιας Οδηγίας, οι οποίοι αποτελούν μέρος της λεγόμενης Δέσμης Κινητικότητας. Ένα νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί σε βελτίωση των όρων εργασίας των επαγγελματιών οδηγών, καθώς και στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Ως προς τη διαδικασία που αφορά σε προσφυγές λόγω παράβασης κράτους μέλους, ενδεικτική είναι η υπόθεση «Επιτροπή́ κατά́ Δανίας (ΠΟΠ «ΦΕΤΑ»)», η οποία ήταν πολύ σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η χώρα μας παρέμβηκε στην προσφυγή με τη νομολογία του Δικαστηρίου να προστατεύει κράτη μέλη όπως η Κύπρος, που έχουν κατοχυρώσει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, αφού με την απόφασή του το ΔΕΕ κατέστησε πλέον σαφές ότι τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης προστατεύονται όχι μόνο εντός της ΕΕ αλλά και στις τρίτες χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά υποθέσεις στο Γενικό Δικαστήριο, η Νομική Υπηρεσία, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατία ως ιδιοκτήτρια εμπορικών σημάτων που φέρουν την ονομασία Χαλλούμι, εφεσίβαλε αποφάσεις του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την παραβίαση των εμπορικών αυτών σημάτων. Για την ιστορία, το Χαλλούμι, μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ το 2021, με τη Νομική Υπηρεσία να έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατοχύρωσή του, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

ΚΥΠΕ

 

Home