Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

SafePass: Γιατί έως πριν 6 μήνες για όσους νόσησαν

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη -
11.05.2021 - 06:00

SafePass: Γιατί έως πριν 6 μήνες για όσους νόσησαν

Γιατί μπήκε αυτό το ορόσημο / Προκύπτει ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου και πότε;

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Safepass μπήκε από χθες Δευτέρα 10 Μαϊου 2021 επίσημα στη ζωή μας. Όλοι όσοι επισκέπτονται χώρους συνάθροισης (καφετέριες, χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα (malls) χρειάζεται το safepass δηλαδή την απόδειξη διενέργειας rapid test με ισχύ 72 ωρών, την κάρτα  εμβολιασμού με την πρώτη δόση με ισχύ 3 εβδομάδες και το μήνυμα  ότι κάποιο πρόσωπο νόσησε με κορωνοϊό έξι μήνες πριν. (Δείτε ΕΔΩ όλα όσα ισχύουν για το safepass)

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Για ποιους λόγους όμως μπήκε το ορόσημο των έξι μηνών νόσησης ως μέρος του «safe pass»; Το μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρ Ζωή - Δωροθέα Πανά μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι: «Η φυσική ανοσία και η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού στον ιό διαρκεί έως  έξι μήνες. Αυτό δείχνουν μελέτες που αφορούν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης από μεταλλάξεις». Μετά τους εξι μήνες φθίνει η ανοσία του ατόμου και μπορεί να ασθενήσει.  

Σύμφωνα με την κ. Πανά, «μετά τους έξι μήνες τα άτομα μπορούν να νοσήσουν ξανά όμως: 1. Δεν νοσούν σοβαρά ώστε να χρειάζονται νοσηλεία. 2. Η μετάδοση του ιού λόγω των αντισωμάτων που αποκτούνται είναι σε μικρότερο βαθμό».

«Τρίτη δόση εάν»...

Με βάση και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η Κύπρος βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται στην 6η θέση ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης, με ποσοστό 34,1%, ποσοστό υψηλότερο από το 31,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Παράλληλα, ποσοστό 11% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να φέρουν το τέλος της πανδημίας ή ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος; 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η κα Πανά τόνισε ότι: «Η Κύπρος είναι στην 6η θέση εμβολιασμών στην Ε.Ε. Τουλάχιστον με την 1η δόση σε ποσοστό 34%. Αυτό δημιουργεί τοίχος που αποτρέπει τη μετάδοση του ιού. Όμως αυτοί που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο/ Φεβρουάριο ίσως απαιτηθεί να  επανεμβολιαστούν με τρίτη δόση. Γίνονται μελέτες με στόχο να διακριβωθεί ο χρόνος επαρκούς αριθμού αντισωμάτων. Υπάρχουν άλλα κύτταρα σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε γι’αυτό γίνονται οι μελέτες για το ενδεχόμενο επανεμβολιασμού μετά τους οκτώ μήνες.

Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουν όσοι νόσησαν:

 

AΓAΠHTE/H X. X.  (HM. ΓENNHΣHΣ ) EΠIBEBAIΩNETAI OTI EIXATE ΘETIKO AΠOTEΛEΣMA ΣE EPΓAΣTHPIAKH EΞETAΣH ΓIA TH NOΣO COVID-19 ΣTIΣ . TO ΠAPON IΣXYEI ΩΣ ΠIΣTOΠOIHTIKO ANAPPΩΣHΣ AΠO THN HMEPOMHNIA AΠOΔEΣMEYΣHΣ MEXPI KAI TIΣ . YΠOYPΓEIO YΓEIAΣ, KYΠPIAKH ΔHMOKPATIA

Το μήνυμα που στέλνει το Υπουργείο Υγείας σε εικόνα:

τβγωρφεσεφτβγωρφεσεφ

 Στην περίπτωση που ισχύει το σημείο 1 (ii) πιο πάνω, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  • Κρούσμα κορωνοϊού θεωρείται άτομο το οποίο είχε διαγνωστεί θετικό στον ιό SARS-CoV-2 σε μοριακή εξέταση (PCR test) ή σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) από:-κλινικό εργαστήρι που έχει επαληθεύσει τη διαδικασία διενέργειας της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), ή -κινητή μονάδα δειγματοληψίας rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, ή -κλινικό εργαστήριο που πληροί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας για διενέργεια rapid test αντιγόνου.
  • Άτομο που έχει διαγνωστεί ως κρούσμα κορωνοϊού θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης (ΜΕΕ) του Υπουργείου Υγείας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την ημέρα έκδοσης του αποτελέσματος. 
  • Τα κρούσματα που δηλώνονται στη ΜΕΕ ινχηλατούνται και αποδεσμεύονται στη βάση πρωτοκόλλου είτε μετά από ενέργειες του Προσωπικού τους Ιατρού είτε από την Ομάδα Αποδέσμευσης της ΜΕΕ (εάν δεν υπάρχει Προσωπικός Ιατρός). 
  • Τα άτομα που είναι καταχωρημένα στο αρχείο της ΜΕΕ και έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει SMS αποδέσμευσης τον χρόνο της λήξης της καραντίνας τους, θα λάβουν εκ νέου SMS με αποδεικτικό ανάρρωσης μέχρι και σήμερα, 9 Μαΐου, το βράδυ. Στο SMS ανάρρωσης θα αναφέρεται η περίοδος ισχύος του αποδεικτικού. Το γραπτό μήνυμα μπορεί να παρουσιάζεται σε περίπτωση ελέγχου. Για τα άτομα, όπως ανήλικοι ή ηλικιωμένοι που δεν έχουν προσωπικό κινητό τηλέφωνο, το SMS θα αποσταλεί στο κινητό τηλέφωνο του γονέα/κηδεμόνα ή του εκπροσώπου του ατόμου που είναι καταχωρημένο στο σύστημα.
  • Όσα άτομα έχουν διαγνωστεί ως θετικά κρούσματα, έχουν αποδεσμευτεί αλλά δεν έχουν λάβει SMS ούτε κατά τον χρόνο λήξης της καραντίνας τους, αλλά ούτε και μέχρι σήμερα το βράδυ, θα πρέπει να συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση που επισυνάπτεται και να την αποστείλουν το συντομότερο στο [email protected] Το αίτημα θα εξεταστεί και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης της ΜΕΕ για περαιτέρω οδηγίες.

σ

Home