Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σάρα Σιάμς: «Πρέπει να φύγω από εδώ με καθαρή τη συνείδηση μου»

Offsite Team -
05.08.2019 - 15:56

Σάρα Σιάμς: «Πρέπει να φύγω από εδώ με καθαρή τη συνείδηση μου»

Thumbnail
Τι έγινε στη σημερινή δικάσιμο

Μετά από την επιβολή ποινής την περασμένη Πέμπτη από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, δύο διαδοχικών ισοβίων στον 33 χρονο Λοΐζο Τζιωνή, για τους φόνους εκ προμελέτης του ζεύγους Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου, που διαπράχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση, με μοναδικό πλέον κατηγορούμενο, τον Μάριο Χατζηξενοφώντος.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δικάσιμο ο Λοΐζος Τζιωνής άλλαξε την απάντηση του από μη παραδοχή σε παραδοχή, για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, για να του επιβληθεί ακολούθως η ποινή της δια βίου φυλάκισης για το φόνο του Γιώργου  Χατζηγεωργίου και η ποινή της δια βίου φυλάκισης για τον φόνο της Ντίνας Σεργίου, με τις ποινές να είναι διαδοχικές.

 

Εξάλλου, την ίδια μέρα επιβλήθηκε άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον 24χρονο ετεροθαλή αδελφό του Τζιωνή, Λευτέρη Σολωμού, για την ίδια υπόθεση.

 

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, αντεξετάστηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του  Μάριου  Χατζηξενοφώντος, Μάριο Γεωργίου, η πρώην συμβία του Λοΐζου Τζιωνή και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση Σάρα Σιάμς.  

Η Σιαμς κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο, κατόπιν δικής της παραδοχής, στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε για συνωμοσία για διάπραξη ληστείας, για την οποία της επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.  

Η ίδια είχε αρχικά αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζε από κοινού, με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους και στη συνέχεια άλλαξε την απάντηση της στην κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία από μη παραδοχή σε παραδοχή, με την κατηγορούσα Αρχή να αναστέλλει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.  

Σήμερα η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Πωλίνα Ευθυβούλου, και ο συνήγορος υπεράσπισης του Μάριου Χατζηξενοφώντος, Μάριος Γεωργίου, προχώρησαν από κοινού με παραδεκτά γεγονότα, για συντόμευση της διαδικασίας.  

Κατέθεσαν στο δικαστήριο τρεις ιατροδικαστικές καταθέσεις, που αφορούν στην νεκροψία – νεκροτομή των θυμάτων Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου, καθώς επίσης την ιατροδικαστική έκθεση που αφορά στον ανήλικο γιο των θυμάτων.  

Επίσης, έγινε παραδεκτό γεγονός οι καταθέσεις που έδωσε ο ανήλικος στις 19/04/2018 και 27/04/2018, για την αλήθεια του περιεχομένου τους.  

Στο επίκεντρο της αντεξέτασης του κ. Γεωργίου βρέθηκε ο ανακριτής του ΤΑΕ Κούμεττος Κούμεττου, ο οποίος αναφέρθηκε ότι είναι Μαρωνίτης, όπως η δικηγόρος και νονά της Σάρας, Ρίτσα Πεκρή, και η μητέρα της.

Η μάρτυρας ανέφερε στο Δικαστήριο πως δεν το γνωρίζει, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν η ίδια γνώριζε πως η Ρίτσα Πεκρή συναντήθηκε με τον κ. Κούμεττο όσο βρισκόταν υπό κράτηση στο ΤΑΕ, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως η δικηγόρος της ήταν συνεχώς μαζί της, για όσο παρέμεινε στο ΤΑΕ.

Επίσης, ο κ. Γεωργίου υπέβαλε στη Σάρα ότι φοβόταν τον Τζιωνή από το 2017 και ότι την κτυπούσε και προσπαθούσε να της τσακίσει τον ψυχισμό της, με την ίδια να συμφωνεί.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Χατζηξενοφώντος, ο Τζιωνής δεν σήκωνε «όχι» από τη Σάρα και της ζητήθηκε να αναφέρει εάν αυτό το έκανε και με άλλους ανθρώπους.  

 «Όπως σας είπα ο Τζιωνής έβγαζε τα νεύρα του όλα πάνω μου. Και μια φορά που σας είπα στον αδελφό του. Μπορούσα να το δικαιολογήσω σε μένα γιατί ήμουν η συμβία του. Με τους υπόλοιπους ήταν πολύ καλός και με τον παππού και τη γιαγιά του και με το Μάριο τον έλεγε ‘αρφούι’ του», είπε η Σάρα.  

Στο μεταξύ, η υπεράσπιση του Χατζηξενοφώντος παρουσίασε δέσμη φωτογραφιών στη Σάρα, που απεικονίζουν τον πελάτη του και ακόμη ένα πρόσωπο και ζήτησε όπως γίνουν τεκμήριο. 

Σε σχέση με την απόφαση της Σιαμς να προχωρήσει σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, σχετικά με την ποινή τεσσάρων χρόνων που της επιβλήθηκε, ο κ. Γεωργίου ρώτησε αν η μάρτυρας θυμάται τί της είπε ο δικηγόρος της για την έφεση.

Η μάρτυρας απάντησε ότι έκανε τη έφεση, γιατί τη συμβούλεψε ο δικηγόρος της να το κάνει.

Όπως είπε ο δικηγόρος της της είπε πως είναι μια καλή ιδέα, ωστόσο, η ίδια δεν περιμένει κάτι. «Έκανα την αίτηση χωρίς να έχω κάποια ελπίδα», είπε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης διερωτήθηκε κατά πόσον γνωρίζει η μάρτυρας το κόστος της έφεσης, με τη Σάρα να απαντά ότι αυτό είναι θέμα της οικογένειας της.  

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου ζήτησε από τη μάρτυρα να απαντήσει κατά πόσον είχε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα σε οποιαδήποτε συνάντηση είχε με την κατηγορούσα Αρχή, με τη Σάρα να απαντά «όχι ποτέ».  

Συνέχισε ρωτώντας τη μάρτυρα αν θεωρεί ότι η έφεση επηρεάζει την μαρτυρία της σε αυτό το Δικαστήριο όσο εκκρεμεί η έφεση, με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής να φέρει ένσταση.  

Όπως είπε η κ. Ευθυβούλου, «ο κ. Γεωργίου προσπαθεί να ξεγελάσει την μάρτυρα που δεν είναι νομικός».  

«Πρέπει να φύγω από εδώ με καθαρή τη συνείδηση μου», είπε η Σ. Σιαμς

 

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης ο κ. Γεωργίου υπέβαλε στη Σάρα ότι πριν κάποιος κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον Δικαστηρίου ενημερώνεται και αυτό είναι κάτι θεμιτό.  

Ωστόσο, υπέβαλε στη μάρτυρα ότι «η καθοδήγηση δεν είναι θεμιτή πριν την μαρτυρία ενώπιον Δικαστηρίου», με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής να φέρει ένσταση και να ρωτά τον κ. Γεωργίου «αν τρομοκρατούμε μάρτυρες;».  

Επαναδιατυπώνοντας την ερώτησή του κ. Γεωργίου, η μάρτυρας απάντησε ότι «η κ. Πωλίνα μου έλεγε μια κουβέντα. Όταν πας εκεί Σάρα να πεις την αλήθεια και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα».  

Ακολούθως, η Σάρα ερωτήθηκε για το πώς ένιωσε στις ερωτήσεις της κατηγορούσας Αρχής κατά τις συναντήσεις τους.  

«Κάποιες φορές με έπιασαν τα κλάματα γιατί προσπαθούσα να κρύψω πράγματα από τις καταθέσεις μου. Που ήταν κάτι ανούσιο… Αλλά όταν ήρθα εδώ τα είπα. Πρέπει να φύγω από εδώ με καθαρή τη συνείδηση μου ότι τα είπα όλα», είπε.  

«Μέσα από τη σχέση μου με τον Τζιωνή γνώρισα τον κόσμο των ναρκωτικών», είπε η Σάρα

 

 Σε σχέση με το είδος των ναρκωτικών που χρησιμοποιούσε το διάστημα πριν το φόνο, η μάρτυρας είπε ότι νομίζει πώς ήταν σπαγγόχορτο.  

«Το τελευταίο διάστημα έπινα ναρκωτικά, γιατί πίστευα ότι μου έδιναν δύναμη να περπατώ. Ωστόσο, τώρα βλέπω ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, χωρίς τη χρήση ναρκωτικών, ακόμα και μέσα στη φυλακή». 

 

Για τη σχέση που είχαν με τον Τζιωνή, η Σάρα είπε ότι δεν ξέρει αν η σχέση που είχαν ήταν «σχέση αγάπης» ή ήταν μαζί λόγω των ναρκωτικών. Σημείωσε ότι γνώρισε τον κόσμο των ναρκωτικών μέσα από τη σχέση της με τον Τζιωνή.

 Η αντεξέταση της μάρτυρος θα συνεχιστεί και αύριο στις 09:00.

Home