Σε 15 ημέρες θα ψηφιστεί νέος νόμος για Ευρωεκλογές

Σε 15 ημέρες θα ψηφιστεί νέος νόμος για Ευρωεκλογές

Αποδεκτή η αναπομπή του νόμου Ευρωεκλογών

Αποδεκτή έγινε η αναπομπή του νόμου για τις Ευρωεκλογές σε ό,τι αφορά την τροπολογία που επέφερε η Βουλή επί του νομοσχεδίου για αυτόματη εγγραφή των εκλογέων στον εκλογικό κατάλογο από το αρχείο πληθυσμού, ενώ σε 15 ημέρες θα ψηφιστεί νέος νόμος.  

Με την αποδοχή της αναπομπής με 30 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και 17 αποχές, θα συνεχίσει να ισχύει ο νόμος του 2014, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου.

 

Εισήγηση της κ. Μαύρου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με διαγραφή των αναπεμφθέντων άρθρων δεν έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής και ως εκ τούτου σε 15 μέρες με πρόταση νόμου που θα κατατεθεί από την Επιτροπή Εσωτερικών θα ρυθμιστεί το πλαίσιο εντός του όποιου θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές.

 

Το νομοσχέδιο που αναπέμφθηκε ήταν εναρμονιστικό και η Κυβέρνηση προνοούσε τη διαγραφή από τον ισχύοντα για τις Ευρωεκλογές νόμο της υποχρέωσης των Τ/κ που θα προσέρχονται σε εκλογικό κέντρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση την διεύθυνση της κατοικίας τους στις κατεχόμενες περιοχές.  

Με βάση τον εκλογικό νόμο του 2014 οι Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές εγγράφονται στον εκλογικό κατάλογο αυτόματα εφόσον κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προνοείται επίσης ότι με υπεύθυνη δήλωσή τους στο εκλογικό κέντρο στο οποίο προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δηλώνουν τη διεύθυνσή τους στις κατεχόμενες περιοχές.  

Home