Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε 6 δόσεις η καταβολή ΦΠΑ που ανασταλεί βάση νόμου

Offsite Team -
30.10.2020 - 14:34

Σε 6 δόσεις η καταβολή ΦΠΑ που ανασταλεί βάση νόμου

Thumbnail
Την πρόταση νόμου είχε υποβάλει η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τροποποιήθηκε στην πορεία της συζήτησης

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα με 52 ψήφους υπέρ, νόμο που δίνει τη δυνατότητα η καταβολή του ΦΠΑ που είχε ανασταλεί λόγω των περιοριστικών μέτρων, να γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών.

 

Την πρόταση νόμου είχε υποβάλει η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τροποποιήθηκε στην πορεία της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ύστερα από εισηγήσεις και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Η πρώτη δόση θα είναι καταβλητέα μέχρι τη 10η Νοεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι τη 10η Απριλίου 2021.

Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά τις οφειλές ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν την 29η Φεβρουαρίου, την 31η Μαρτίου και την 30ή  Απριλίου του 2020, για τις οποίες είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πληρωμή των υποχρεώσεων που ανεστάλησαν λόγω κορωνοϊού θα συνέπιπτε μαζί με την τακτική καταβολή του ΦΠΑ τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και πολλές να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Με αυτή τη ρύθμιση, πρόσθεσε θα μπορούσαν να εξοφλήσουν ομαλά τις οφειλές τους προς το κράτος σε έξι μηνιαίες ισόποσες δόσεις και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφρίος Κουλλά στη δική του τοποθέτηση έκανε λόγο για μια πολύ σωστή εισήγηση εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η οποία κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο κι έγινε ομόφωνα αποδεκτή.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το κόμμα του στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που βοηθά στη μερική έστω αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν προκύψει. Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να απασχολήσει το Κοινοβούλιο όπως το ζήτημα των ενοικίων και των εξώσεων και η Κυβέρνηση, όπως είπε, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη πρωτοβουλία και ενσυναίσθηση γύρω από αυτά.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home