Σε εφαρμογή το «drug free zone» για το σοβαρό πρόβλημα σε σχολεία

Σε εφαρμογή το «drug free zone» για το σοβαρό πρόβλημα σε σχολεία

Αυστηρές ποινές για να ''καθαρίσουν'' τα σχολεία από ναρκωτικά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Αποφασιστικότητα επικρατεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο να παταχθεί το φαινόμενο εισδοχής ναρκωτικών στα σχολεία. Σάρκα και οστά έλαβε ο νόμος για τη λεγόμενη «drug free zone» που στοχεύει να περιορίσει τη διακίνηση ναρκωτικών εντός και γύρω από τα σχολεία.

Πριν από δυο μήνες η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου που φέρνει ποινές - καταπέλτη σε όσους έχουν στην κατοχή τους ή εμπορεύονται ναρκωτικά σε απόσταση 500 μέτρων από τις σχολικές μονάδες. Οι συλληφθέντες σε αυτή την περίπτωση θα τιμωρούνται αυστηρότερα καθώς τα περιστατικά  θα θεωρούνται  ιδιαίτερα σοβαρά κατά την επιμέτρηση της ποινής.

 Το πρωτοποριακό αυτό  νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από συνεννόηση μεταξύ της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Αστυνομίας (ΥΚΑΝ). Στο Υπουργικό Συμβούλιο το κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας  και αφού έτυχε έγκρισης προωθήθηκε στη Βουλή όπου ψηφίστηκε.

Μια περίπτωση

Όπως πληροφορούμαστε, ο νόμος λόγω και των περιοριστικών μέτρων που προέκυψαν, αλλά και του γεγονότος ότι από τις 22 Δεκεμβρίου τα σχολεία παραμένουν κλειστά στην ουσία δεν εφαρμόστηκε. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην Offsite, ότι μονάχα καταγράφηκε μια περίπτωση όπου συνελήφθη συγκεκριμένο πρόσωπο σε πάρκο που βρίσκεται  σε απόσταση 500 μέτρων από σχολική μονάδα. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι όποτε η υπόθεση παραπεμφθεί στο Δικαστήριο (ουδείς το γνωρίζει λόγω lockdown), η ποινή που θα επιβληθεί θα είναι πιο επιβαρυντική, λόγω της νέας νομοθεσίας.

Η ΥΚΑΝ αναμένει ότι η νέα νομοθεσία θα περιορίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία. Τα στατιστικά στοιχεία του 2020 δεν είναι έτοιμα ακόμα, αλλά το 2019 διερευνήθηκαν πέραν των 788 υποθέσεων ναρκωτικών  στις οποίες ενέχονταν 86 ανήλικοι, ηλικίας μεταξύ 14 και 18 χρονών. 

 

Home