Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε έξαρση οι διαδικτυακές απάτες - Πώς ξεγελούν, τι να προσέξεις

Κυπριάνα Σταύρου
- 30.06.2022

Σε έξαρση οι διαδικτυακές απάτες - Πώς ξεγελούν, τι να προσέξεις

Εξελίσσονται οι δράστες - Χάθηκαν μέχρι και €100.000 σε μια περίπτωση - Πως μπορείς να προστατευθείς 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Επανάσταση στη ζωή μας έφερε το διαδίκτυο με πολλούς τρόπους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μαθαίνουμε, διασκεδάζουμε και αλληλοεπιδρούμε. Αν και τα οφέλη που απορρέουν από το διαδίκτυο είναι πολλά, πάντα καραδοκεί και ο κίνδυνος να πέσεις θύμα απάτης.

Όπως είναι γνωστό, οι διαδικτυακές απάτες υπάρχουν σε διάφορες μορφές στην ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια, με μια ιδιαίτερη έξαρση όμως να έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στην OffsiteNews, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε ότι αυτή η έξαρση στις απάτες παρατηρείται επειδή οι δράστες προσάρμοσαν τα πλάνα τους, ούτως ώστε πλέον να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επιτυγχάνουν τον σκοπό τους, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για φυσική επαφή. 

«Διαμορφώνουν την προσπάθεια απάτης για να φαίνονται ως να βρίσκονται πραγματικά πίσω από ένα οργανισμό, πίσω από μια εταιρεία ή οτιδήποτε που πιθανώς να προσελκύσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη του μηνύματος», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. 

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να πιστέψει ότι το μήνυμα προέρχεται από μια εταιρεία ή τράπεζα γιατί χρησιμοποιούν και τα λογότυπα τους, επεσήμανε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και για αυτό τον λόγο, τόσο η Αστυνομία όσοι και άλλοι φορείς, προβαίνουν σε συνεχείς ενημερώσεις και προειδοποιήσεις προς το κοινό ούτως ώστε να αναζητά την πηγή του μηνύματος, δηλαδή ότι πράγματι μια εταιρεία ή τράπεζα έστειλε αυτό το μήνυμα. 

Τα πιο συχνά είδη διαδικτυακών απατών –- Έχασαν μέχρι και €100.000 σε απάτη

Ερωτηθείς για τις πιο συχνές απάτες που παρατηρούνται στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι συνήθως στέλνονται μηνύματα από «εταιρείες» για διαγωνισμούς και ευκαιρίες για συμμετοχή καθώς και πολλά μηνύματα από «τράπεζες» και «εταιρείες ταχυμεταφορών», οι οποίες ζητούν προσωπικά στοιχεία.

Στην ιστοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορείτε να δείτε και τα πιο πρόσφατα περιστατικά απατών.

Αν και γενικά υπάρχει μια έξαρση στην αποστολή των μηνυμάτων αυτών, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Αστυνομία και οι υπόλοιποι φορείς πέτυχαν τον σκοπό τους διότι πλέον οι πολίτες δεν πιστεύουν τόσο εύκολα αυτά τα παραπλανητικά μηνύματα και δεν στέλνουν χρήματα. 

Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι που πείθονται και στέλνουν χρηματικά ποσά - κάποιες φορές ιδιαίτερα μεγάλα, σημείωσε ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Συνήθως χάνονται μικροποσά από αυτές τις απάτες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου χάθηκαν και μεγάλα χρηματικά ποσά, μέχρι και 100.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Πως να προστατευθείς – Συμβουλές

Το πιο σημαντικό είναι οι πολίτες να διερωτώνται αν όντως το μήνυμα που έλαβαν είναι από αυθεντική πηγή, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Για να το καταφέρουν αυτό, πρέπει να αναζητούν οπωσδήποτε την πηγή και να επικοινωνούν με την εταιρεία/τράπεζα αν πράγματι είναι αυτή που έστειλε το μήνυμα.

«Δεν πρέπει να πιστεύουμε και να δίνουμε εύκολα τα προσωπικά μας δεδομένα», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χαρακτήρισε σημαντικά την έγκαιρη υποβολή παραπόνων. 

«Η υποβολή παραπόνου χρειάζεται να γίνεται έγκαιρα γιατί αν υπάρχει καθυστέρηση τα δεδομένα αλλοιώνονται και διαγράφονται», ανέφερε καταληκτικά. 

Home