Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε μια βδομάδα θα κριθεί το μέλλον των χαλαρώσεων

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 03.03.2021

Σε μια βδομάδα θα κριθεί το μέλλον των χαλαρώσεων

Thumbnail

Περιθώριο μιας βδομάδας δίνουν οι ειδικοί για να αποφασίσουν ως προς τις επόμενες χαλαρώσεις - Οι τρεις παράγοντες που δίνουν «ανάσα» - Γιατί δεν λήφθηκαν τώρα αποφάσεις για μέτρα αφού αυξήθηκαν τα κρούσματα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στο Υπουργείο Υγείας και την Επιδημιολογική Ομάδα η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την Δευτέρα όπου ανακοινώθηκαν 302 νέα κρούσματα.

Τόσο η αύξηση των κρουσμάτων όσο και η αύξηση που παρατηρείται στο ποσοστό θετικότητας είχε ως αποτέλεσμα ο Υπουργός Υγείας να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας για αξιολόγηση και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε δηλώσεις του στην Offsite το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως «ναι μεν τα κρούσματα έχουν ανέβει, οι νοσηλείες από την άλλη διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, επομένως έχουμε ακόμα κάποιο περιθώριο». Παράλληλα ο δρ Καραγιάννης επεσήμανε πως λόγω των χαλαρώσεων ανέμεναν ότι θα υπήρχε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο είναι τελικά.

Στο επίκεντρο ξανά η Λεμεσός

Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η Λεμεσός, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας την Τρίτη να φθάνει το 1,28%. 

Ο δρ Καραγιάννης τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζονται οι άλλες επαρχίες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά θετικότητας γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτροχιαστεί η επιδημιολογική εικόνα.

Πάντως σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα στην επαρχία Λεμεσού ή να εξαιρεθεί από τις επικείμενες χαλαρώσεις, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται αυτό το ζήτημα.

Στην αναμονή μια βδομάδα και μετά βλέπουμε για χαλαρώσεις

Υπουργός Υγείας και Επιδημιολογική Ομάδα, κατά τη συνάντησή τους δεν συζήτησαν για περαιτέρω χαλαρώσεις, ενώ συστήνουν υπομονή για άλλη μια εβδομάδα όπου θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, το σύστημα υγείας δε δέχεται πιέσεις. Βάσει στοιχείων φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι νοσηλείες βαριών περιστατικών ενώ έχει μειωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων. Μέχρι την 24η Φεβρουαρίου ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονταν ήταν τα 66 έτη ενώ για τα άτομα που ήταν στις ΜΕΘ ήταν τα 63 έτη. 

Η αποφόρτιση του συστήματος υγείας οφείλεται και στην εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων οι οποίοι έχουν αυξημένο ρίσκο σοβαρής νόσησης. Ερωτηθείς ο δρ Καραγιάννης εάν αναμένεται να αυξηθούν οι νοσηλείες τις επόμενες ημέρες απάντησε καταφατικά.

«Περιμένουμε ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες, όπως αυξήθηκαν και τα κρούσματα. Ίσως την αύξηση αυτή να την δούμε προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επειδή όμως οι ηλικιωμένοι είναι θωρακισμένοι με τα εμβόλια, ίσως να μην είναι τόσο έντονη η εισαγωγή στα νοσοκομεία».

Το γεγονός ότι το σύστημα υγείας έχει αποφορτιστεί, έχει μειωθεί ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων, και για το επόμενο 15νθήμερο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες άλλες χαλαρώσεις -πλην της επιστροφής των μαθητών Γυμνασίου στα σχολεία που ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Μαρτίου, μετατέθηκε τελικά για τις 16 Μαρτίου-, επιτρέπουν την στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας για άλλη μια εβδομάδα. 

Ο χρόνος που υπάρχει, δίνει ανάσα στην Επιδημιολογική Ομάδα και τον Υπουργό Υγείας ώστε να μην ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις χαλαρώσεις. 

Home