Σε ποιες περιπτώσεις εξαιρείσαι από το εμβόλιο (έγγραφο)

Σε ποιες περιπτώσεις εξαιρείσαι από το εμβόλιο (έγγραφο)

«Τρέλλαναν» τους γιατρούς να τους εκδώσουν εξαίρεση εμβολιασμού

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την ώρα που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται επί καθημερινής βάσεως αρκετοί ασθενείς ασκούν πίεση στους γιατρούς ώστε να τους δώσουν βεβαίωση για απαλλαγή από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Περιστατικά σαν αυτά, πολλά. Γι’αυτό και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προ ημερών και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή απέστειλε επιστολή στα μέλη του την οποία έχει στην κατοχή της η Offsite.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο δρ Γιώργος Μιλτιάδους, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΙΣ μας ανέφερε αρχικά πως υπήρξαν αρκετοί γιατροί οι οποίοι παραπονέθηκαν στον ΠΙΣ πως υπάρχει μεγάλη πίεση από την πλευρά των ασθενών για να τους δώσουν βεβαιώσεις απαλλαγής από τον εμβολιασμό. 

Σύμφωνα με την επιστολή του ΠΙΣ, υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις χορήγησης mRNA εμβολίων και adenovirus vector εμβολίων. Τα mRNA εμβόλια είναι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ενώ τα adenovirus vector εμβόλια είναι αυτά της AstraZeneca, της Johnson & Johnson και το Sputnik το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση.

Οι περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται να χορηγηθούν mRNA εμβόλια (Pfizer & Moderna)

1. Σοβαρή (αναφυλακτική καταπληξία) ή ενδιάμεση (οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση εντός τεσσάρων ωρών) αλλεργική αντίδραση κατά την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

2. Γνωστή αλλεργική αντίδραση σε συστατικό/έκδοχο του εμβολίου (πχ στην ουσία polyethylene glycol)

Οι περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται να χορηγηθούν adenovirus vector εμβόλια (AstraZeneca & JJ)

1. Σοβαρή (αναφυλακτική καταπληξία) ή ενδιάμεση (οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση εντός τεσσάρων ωρών) αλλεργική αντίδραση κατά την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

2. Γνωστή αλλεργική αντίδραση σε συστατικό/έκδοχο του εμβολίου (πχ στην ουσία polyethylene glycol)

3. Σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου (σύνδρομο VITT)

4. Γνωστό σύνδρομο τριχοειδικής διαφυγής

Ερωτηθείς ο δρ Μιλτιάδους για τις 6 αντενδείξεις, τόνισε πως αυτές είναι οι απόλυτες αντενδείξεις, δηλαδή δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. 

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουμε σχετικές αντενδείξεις οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα κάποιο άτομο και το ιατρικό του ιστορικό. Δηλαδή μπορεί να είναι δικαιολογημένη η μη χορήγηση εμβολίου αλλά αυτές οι αντενδείξεις πρέπει να τεκμηριωθούν και να συνοδεύονται από έκθεση ενός ειδικού γιατρού που να αναλύει τα δεδομένα». 

Θα αξιολογούνται οι βεβαιώσεις

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον δρ Μιλτιάδους, οι βεβαιώσεις που θα εκδοθούν για απαλλαγή ασθενών από τον εμβολιασμό θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Υγείας και ακολούθως θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή.

Συγκεκριμένα θα συσταθεί ένα Ad Hoc Ιατρικό Συμβούλιο όπου θα τύχουν εκπροσώπησης ειδικότητες όπως παθολογίας, αιματολογίας, αλλεργιολογίας, καρδιολογίας, παιδιατρικής και γενικής ιατρικής.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλιο αλλά μπορούν να τους χορηγηθούν adenovirus vector εμβόλια και το αντίστροφο. 

Σύσταση για mRNA για τους κάτω των 50

Θυμίζουμε επίσης ότι στις 26/5 το Υπουργείο Υγείας μετά και από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής προχώρησε σε σύσταση για προτίμηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες αν έχουν οποιαδήποτε προβλήματα υγείας θα πρέπει να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό πριν τον εμβολιασμό για να τους καθοδηγεί. 

Δείτε την επιστολή που έστειλε στα μέλη του ο ΠΙΣ

ΕΠΙΣΤ

ΕΠΙΣ

Home