Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό κατέληξαν Κύπρος - FRONTEX

Offsite Team
- 16.02.2022

Σε σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό κατέληξαν Κύπρος - FRONTEX

Με έμφαση στους επαναπατρισμούς

Κυπριακή Δημοκρατία και FRONTEX κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύναψη ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για το μεταναστευτικό που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης και επιστροφών και η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ύστερα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής FRONTEX, Fabrice Leggeri και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο κ. Νουρής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση της υποστήριξης που ο FRONTEX παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία με την απόσπαση πρόσθετων εμπειρογνωμόνων στον τομέα των επιστροφών και της εξακρίβωσης στοιχείων των υπηκόων τρίτων χωρών.

Επίσης, προβλέπει τη διενέργεια τακτικών πτήσεων επαναπατρισμού με πλήρη ανάληψη του κόστους από την FRONTEX και την τεχνική υποστήριξη για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον τομέα των επιστροφών.

Αυτό το Επιχειρησιακό αυτό Σχέδιο Δράσης που θα προσυπογραφεί τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο κ. Νουρής, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων συμφωνιών τις οποίες έχουν ήδη συνομολογήσει ή επίκειται να συνομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να υποστηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να ανταπεξέλθει της έκτακτης κατάστασης την οποία έχει περιέλθει εξαιτίας των καθημερινών μαζικών αφίξεων που δέχεται σε ποσοστό 85% από την πράσινη γραμμή,  και όλες προερχόμενες από τα κατεχόμενα μέσω της Τουρκίας.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, ως κράτος - μέλος πρώτης γραμμής που σήμερα δέχεται το μεταναστευτικό βάρος, ανέφερε, έχει αυτή ακριβώς την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι τα όσα έχουμε συζητήσει, συμφωνήσει και τα όσα θα συνυπογράψουμε τις επόμενες ημέρες κάτω από το συμφωνητικό αυτό αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της βοήθειας, της στήριξης και αλληλεγγύης του FRONTEX στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα της εγκατάστασης μεταναστών σε άλλα κράτη-μέλη καθώς και για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής και της ακτογραμμής, είπε ότι όλα αυτές είναι διεκδικήσεις και προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της FRONTEX.

Παράλληλα ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι συνεχείς επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες βδομάδες, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δείχνουν τόσο το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΕ, όσο και την κατανόηση για το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει στο μεταναστευτικό.

«Η Κύπρος είναι καλά γνωστό ότι είναι το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, κυρίως την τελευταία χρονιά, και βεβαίως αυτή η δεινή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει χρειάζεται την άμεση και αποτελεσματική στήριξη οργανισμών της ΕΕ, με πρώτο τον Frontex στα θέματα επιστροφών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος που η Κύπρος αντιμετωπίζει έχει διαγνωστεί και ακούει στο όνομα Τουρκία, και αφίξεις από την Τουρκία, το ΥΠΕΣ εστιάζει ξεκάθαρα σε δύο άξονες. Ο πρώτος, όπως είπε, είναι η διαχείριση της πράσινης γραμμής και ο δεύτερος είναι η αύξηση του ρυθμού των επιστροφών.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή και την ομάδα του, συζήτησαν το θέμα των επιστροφών με πολύ συγκεκριμένο στόχο να αυξήσουν τους αριθμούς των επιστροφών στις χώρες που θα μπορέσουν και θα επιτύχουν είτε να συνάψουν τις απαραίτητες συμφωνίες, πάντοτε με τη βοήθεια και τη στήριξη του οργανισμού.

«Αυτό άλλωστε είναι και κάτι που συζήτησα και κατά τις πρόσφατες τελευταίες συναντήσεις μου με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, τόσο με τον Γάλλο ομόλογό μου, που ασκεί και την Προεδρία της ΕΕ, όσο και με άλλες χώρες που καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να επιτύχουμε επιστροφές όπως για παράδειγμα με το Βέλγιο με μια κοινή πτήση στο Κογκό, όπως με τη Γερμανία που έχουμε συμφωνήσει τη διενέργεια μιας πτήσης επιστροφών στις 8 Μαρτίου, όπως τη πτήση στο Βιετνάμ, και άλλες τις οποίες ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε μια πολύ καλή διεργασία και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, την αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας Κύπρου και την ομάδα του FRONTEX.

Από πλευράς του, ο κ. Leggeri έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση μεταξύ των ομάδων με στόχο την αύξηση και ενδυνάμωση των επιστροφών.

Όπως είπε, αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας τα μέσα του οργανισμού και την εντολή που έχει για να μπορέσουν να αναπτύξουν το μόνιμο σώμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που θα παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη στο θέμα των επιστροφών. Ανέφερε επίσης ότι μπορούν να οργανωθούν προξενικές αποστολές, ώστε οι αρχές από χώρες του εξωτερικού να έρχονται στην Κύπρο για να ταυτοποιήσουν τους υπηκόους τους και να δώσουν εξουσιοδότηση για την επιστροφή τους στη χώρα τους.

Ο αξιωματούχος της FRONTEX, πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν την επιχειρησιακή συνεργασία για τις πτήσεις με τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κράτη - μέλη για οργάνωση πτήσεων και πτήσεις από την Κύπρο προς τις χώρες προέλευσης.

Είπε επίσης ότι θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι στην εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής υπάρχει η δυνατότητα να υποστηρίζει τα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις.

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που γνώριζε, έχει πλέον συνειδητοποιήσει περισσότερο τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθός της και που απαιτούν όπως είπε και εξαιρετική στήριξης από την FRONTEX.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του μονίμου σώματος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής με 2.000 προσωπικό. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ο Οργανισμός είναι εδώ για να την υποστηρίξει με διάφορες υπηρεσίες.

«Οι επιστροφές βρίσκονται στο επίκεντρο αφού αυτή είναι η πιο επείγουσα ανάγκη που έχουμε εντοπίσει, αλλά μπορούμε επίσης να κάνουμε περισσότερα με διαφορετικές δραστηριότητες, όπως τα πλαστά έγγραφα, τα σημεία διέλευσης των συνόρων», ανέφερε.

Καταλήγοντας είπε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι ο οδικός χάρτης με βάση το οποίο θα συνεργαστούν οι δύο ομάδες.

ΚΥΠΕ

Home