Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε θετικές γραμμές προχωρά η αιμοδοσία στην Κύπρο

Της Κυπριάνας Σταύρου
- 26.05.2019

Σε θετικές γραμμές προχωρά η αιμοδοσία στην Κύπρο

Thumbnail
Ποίες είναι οι καθημερινές ανάγκες για αίμα - Πως να γίνεις και εσύ αιμοδότης

Σε πολύ καλό δρόμο η αιμοδοσία  στην Κύπρο, με τις μεγάλες ανάγκες σε αίμα που υπάρχουν να καλύπτονται πλήρως. Μιλώντας με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, Σωκράτη Μενελάου, βλέπουμε ότι η αιμοδοσία στην Κύπρο προχωρά σε πολύ θετικές γραμμές. 

Καταρχάς, ετησίως το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας παίρνει από τους εθελοντές αιμοδότες περίπου 67.000 - 70.000 μονάδες σε αίμα. Όπως μας δηλώνει ο κ. Μενέλαου:  «Περίπου τον χρόνο, παίρνουμε 67. 000 – 70.000 μονάδες τον χρόνο. Κάποιοι από τους αιμοδότες μας ακόμα δίνουν και δυο και τρεις φορές ο καθένας.” 

Όπως μας αναφέρει ο κ. Μενελάου, η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη αλλά αυτή καλύπτεται με εξαίρεση περιόδους που μπορεί να υπάρξει έλλειψη, η οποία καλύπτεται με εκκλήσεις για αιμοδοσία: « Χρειάζονται περίπου 300 φιάλες αίματος την ημέρα. Ευτυχώς, με εξαίρεση κάποιων περιόδων που μπορεί να υπάρξει έλλειψη στο αίμα που προσπαθούμε να καλύψουμε με εκκλήσεις για αιμοδοσία, μπορώ να πω ότι αυτές οι ανάγκες καλύπτονται.»   

Σύμφωνα τώρα με τις συγκεκριμένες ανάγκες στις διαφορετικές ομάδες αίματος, αυτές εξαρτώνται από τα στατιστικά των ομάδων αίματος στον Κυπριακό πληθυσμό, δηλαδή από τα πόσα άτομα ανήκουν σε κάθε ομάδα αίματος.  

Για παράδειγμα, αν δούμε τα στατιστικά που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κέντρου , βλέπουμε ότι οι πιο συχνές ομάδες είναι το Α+(40.35%) και το Ο+(35.22%). Οι υπόλοιπες ομάδες αίματος κυμαίνονται από το 11.11%(Β+) στο 4.72%(ΑΒ+), στο 3.85%(Ο-) και στο 3.48%%( Α-) ενώ το Β- και ΑΒ- σε 0.87%και 0.40% αντίστοιχα. 

Καταλήγωντας, μας αναφέρει ότι η αιμοδοσία προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς: «Η αιμοδοσια προχωρά θετικά και μάλιστα πολύ θετικά. Πάμε στα σχολεία, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους καθηγητές κάνουμε διαφωτιστικές εκστρατείες και μετά ακολουθούν 2 αιμοδοσίες, μια το φθινόπωρο και μια την άνοιξη στου μαθητές της τρίτης Λυκείου. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές και συνεχίζεται αυτή η ανταπόκριση  και στα στρατόπεδα και στα κολέγια/πανεπιστήμια ».  

Image result for αιμοδοσία

Ποίος μπορεί να δώσει αίμα: 

Στην Κυπριακή κοινωνία, η πλειοψηφία των ατόμων μπορούν να δώσουν αίμα με ελάχιστες εξαιρέσεις.    

Καταρχάς, βασική προϋπόθεση είναι ο εθελοντής να είναι υγιής , χωρίς κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια καθώς επίσης ούτε να κατανάλωσει οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα της αιμοδοσίας  και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης του να είναι φυσιολογικά επίπεδα. 

Επίσης , ένας εθελοντής αίματος πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 17-65 ετών (για νέους ηλικίας 17-18 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα) και  πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 κιλά, και δεν πρέπει να έχει υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή να έχει  προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. 

Ωραίο να σημειώσουμε ότι και οι χορτοφάγοι μπορούν να δίνουν αίμα αφού για αναπλήρωση της αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται σίδηρος που βρίσκεται στις αποθήκες του οργανισμού που με σωστή διατροφή ο σίδηρος αντικαθίσταται 12-15 εβδομάδες μετά την αιμοδοσία.  

Άτομα όμως που έχουν χαμηλό σίδηρο(χαμηλά επίπεδα φερριτίνης ) δεν μπορούν να δώσουν αίμα και μπορούν να επισκεφτούν ένα από τους σταθμούς αιμοδοσίας να μιλήσου με ένα γιατρό για παροχή συμβουλών.   

 Έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θηλάζουν δεν μπορούν να δώσουν αίμα- το ίδιο και για τις γυναίκες που προσπαθούν για εγκυμοσύνη. Αίμα μπορεί να δοθεί μετά από περίοδο έξι μηνών από τον τοκετό ή αν σταμάτησε η θήλαση. Γυναίκες που είναι κατά την διάρκεια της έμμηνης ρύσης τους, δεν απαγορεύεται να δώσουν αλλά πρέπει να κριθεί αν δεν υπάρχει κίνδυνος από τον γιατρό στην αιμοδοσία. 

Η σημασία της αιμοδοσίας: 

Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί μια πράξη ζωής και αποδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το συνάνθρωπο μας. Μπορείς να σώσεις μια ζωή αν αφιερώσεις μόνο  δέκα λεπτά. 

Το αίμα αναγκαστικά δεν μπορεί να κατασκευαστεί αλλά μόνο να παρθεί από άλλο οργανισμό. Ακόμα και το καλύτερα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, με τον πιο προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί αίμα. 

Όπως αναφέρετε στην ιστοσελίδα του κέντρου αίματος του υπουργείου υγείας, με μια αιμοδοσία μπορείς να βοηθήσεις μέχρι 3 άτομα, με το να δώσεις 450ml αίμα. 

Related image

Πως μπορείς να γίνεις αιμοδότης και ποιοί οι σταθμοί αίματος: 

Αν θεωρείς ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για αιμοδότης, μπορείς να συμπληρώσεις την ειδική φόρμα για εγγραφή νέων αιμοδοτών στην ιστοσελίδα του κέντρου υγείας του υπουργείου υγείας, http://www.aimodosia.gov.cy.  

Οι εθελοντές με βάση των τόπο διαμονής τους μπορούν να επιλέξουν τον κατάλληλο και πιο κοντινό σταθμό αιμοδοσίας αφού παρέχονται σταθμοί σε όλες τις επαρχίες. Οι σταθεροί σταθμοί είναι έξι: Σταθμός Αιμοδοσίας Λευκωσίας, Κέντρο Υγείας Έγκωμης, Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. 

Εκτός από τους σταθερούς σταθμούς αιμοδοσίας,  υπάρχουν και εξωτερικές αιμοδοσίες που διοργανώνονται με κινητά συνεργεία , σε χώρους εργασίας, κοινότητες, δήμους, συλλόγους, σχολεία και στρατόπεδα.  

Για να μάθεις ποιά αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σου ,για περισσότερες πληροφορίες ή για τ διοργάνωση εξωτερικών αιμοδοσιών οργανωμένων συνόλων, μπορείς να επικοινωνήσεις με το κέντρο υγείας του υπουργείου υγείας στα τηλέφωνα:  

22809001, 22809032 και 22809098 ή στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία:  

[email protected] ή [email protected]

Home