Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σεισμοί: Κτήρια πριν το 1994 χωρίς έλεγχο & συντήρηση κινδυνεύουν

Offsite Team
- 08.02.2023

Σεισμοί: Κτήρια πριν το 1994 χωρίς έλεγχο & συντήρηση κινδυνεύουν

Η ασφάλεια των κτηρίων στην Κύπρο - Η κουλτούρα συντήρησης, η τακτική επιθεώρηση και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και στην Κύπρο λόγω των φονικών σεισμών στην Τουρκία που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες σε Τουρκία και Συρία ενώ χιλιάδες είναι και τα κτήρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Θυμίζουμε ότι οι 2 μεγάλοι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Κύπρο. 

>>> Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία

Ποια η κατάσταση με τα κτήρια στην Κύπρο; Ποια έχουν επαρκή αντισεισμική προστασία και πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε ισχυρούς σεισμούς που μπορούν να πλήξουν την περιοχή μας; Μπορούν να αντέξουν παρόμοιου μεγέθους σεισμούς; Τι μπορούμε να κάνουμε τα παλιά κτήρια;

Επικοινωνήσαμε με Γενικό Γραμματέα του ΕΤΕΚ κ. Πλάτωνα Στυλιανού ο οποίος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες ενώ μας μίλησε και για την Τακτική Επιθεώρηση Κτηρίων που προωθεί το ΕΤΕΚ. 

Αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές Ευρωκώδικα μετά το 2012

Ο κ. Στυλιανού δήλωσε στην OffsiteNews ότι η κατάσταση με τα κτήρια στην Κύπρο είναι σαφώς καλύτερη από την Τουρκία αφού εφαρμόζονται οι αυστηρές προδιαγραφές του Ευρωκώδικα (ευρωπαϊκοί κανονισμοί):  «Στην Κύπρο είναι διαφορετική η κατάσταση με τα κτήρια διότι από το 2012 εφαρμόζουμε τον Ευρωκώδικα. Εχουμε δηλαδη τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.  Ειδικότερα ο Ευρωκώδικας 8 αφορά την αντισεισμική προστασία και θωράκιση των κατασκευών. Στην Τουρκία ακολουθούν τους τουρκικούς κώδικες για την κατασκευή και αντισεισμικότητα των κτηρίων. Δεν αξιοποιούν τους ευρωκώδικες. Για τα καινούργια μας κτήρια, μετά το 2012, υπάρχει σωστή αντισεισμική επάρκεια και θωράκιση. Τα παλαιότερα κτήρια, που κατασκευάστηκαν από το 1994 μέχρι το 2012, έγιναν με βάση τον κυπριακό αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος ήταν και ο πρώτος κυπριακός  αντισεισμικος κανονισμός. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με ευρωκώδικες αλλά για την εποχή εκείνη ήταν ένας καλός κανονισμός».

Κινδυνεύουν χωρίς συντήρηση τα κτήρια πριν το 1994

Ο κ. Στυλιανού τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα χιλιάδες κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1994, πριν εφαρμοστεί δηλαδή ο κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός: «Το πρόβλημα εστιάζεται στα κτηρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1994 και έχουμε πάρα πολλά κτήρια. Λόγω και της τουρκικής εισβολής και της μετακίνησης προσφύγων, προέκυψε ανάγκη για  μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη αλλά και αργότερα λόγω και της οικονομικής ευμάρειας που προέκυψε κτίστηκαν πολλά νέα ξενοδοχεία, νέες πολυκατοικίες, νέα κτήρια κτλ.  Για το κτίσιμο αυτών των κτηρίων χρησιμοποιήθηκαν υλικά που  δεν είχαν προδιαγραφές και σημάνσεις. Επιπλέον, τα κατασκευαστικά έργα γίνονται χωρίς υποχρεωτική επίβλεψη αφού αυτό εφαρμόστηκε μετά το 1999. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε κυρίως σε αυτά τα κτήρια. Για το πώς προστατεύουμε και θωρακίζουμε εκείνα τα κτήρια και το υφιστάμενο μας κτηριακό απόθεμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Μπορεί να γίνουν αρχικά κάποιοι έλεγχοι οπτικοί, μετά κάποιες μελέτες επάρκειας και αν χρειαστεί προχωράς σε μέτρα αντισεισμικής αναβάθμισης των κτηρίων».

Ο ΓΓ του ΕΤΕΚ ανέφερε ότι τα τα παλιά κτήρια είναι διάσπαρτα παντού. Και σε πόλεις και χωριά. «Έχουμε και κτήρια με ιστορικό χαρακτήρα, κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημεία, εκκλησίες. Είναι πάρα πολλά τα κτήρια που χρήζουν έλεγχο και συντήρηση».

«Να καλλιεργήσουμε κουλτούρα συντήρησης»

Ο κ. Στυλιανού τόνισε ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος αλλά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να αποκτήσει κουλτούρα συντήρησης: «Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος. Πρέπει όμως να ευαισθητοποιηθεί για αυτα τα θέματα. Σαν λαός πρέπει να καλλιεργήσουμε κουλτούρα συντήρησης για τα κτήρια μας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε στο κτήριο μας ζημιές, κακοτεχνίες και φθορές και να μην προχωρούμε σε μελέτες και επιδιορθώσεις. Πρέπει να τα ελέγξουμε και να τα συντηρούμε. Ο σεισμός εντοπίζει αδυναμίες και ανεπάρκειες σε ένα κτήριο και εκεί ακριβώς χτυπά. Αν τα συντηρούμε συστηματικά και τα φροντίζουμε επαρκώς, ακόμα και αν είναι παλιά και χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό, σίγουρα θα έχουν κάποια ικανότητα αντοχής περισσότερη από αυτα που βλεπουμε στα κτήρια της Τουρκίας. Αν όμως είναι ασυντήρητα και στο έλεος του χρόνου, και της φθοράς και της γήρανσης, είναι φυσικό επακόλουθο ότι θα υπάρξουν καταρρεύσεις σε μεγάλους σεισμούς». Σημείωσε επίσης ότι ο σεισμός είναι ένα μεγάλο απρόβλεπτο γεγονός. «Έχει μεγάλη σημασία το βάθος, η ένταση, η ενέργεια που αφήνει κ.α. Και δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τι ζημιές μπορεί να αφήσει».

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για Τακτική Επιθεώρηση Κτηρίων - Περιμένουν Βουλή και νέα Κυβέρνηση

Στα πλαίσια του σωστού ελέγχου των κτηρίων, το ΕΤΕΚ προωθεί την εφαρμογή της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων. Θα εκδίδεται για το σκοπό αυτό και σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, η μελέτη είναι έτοιμη και έχει σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή για έγκριση: «Το ΕΤΕΚ εδώ και καιρό ετοιμάζει την Τακτική Επιθεώρηση Κτηρίων. Έχουμε ολοκληρώσει τα έντυπα, τα έχουμε στείλει στα αρμόδια και τη Βουλή. Αναμένουμε ως ΕΤΕΚ ότι το κράτος θα θεσμοθετήσει την Τακτική Επιθεώρηση Κτηρίων. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι να είναι από τα πρώτα θέματα που θα προχωρήσει».

Αρχικά τακτική επιθεώρηση σε κτηρια δημόσιας χρήσης

Αν και το ΕΤΕΚ κατέθεσε μελέτη για όλα τα κτήρια, σε πρώτη φάση αναμένεται να εφαρμοστεί Τακτική Επιθεώρηση για δημόσιας χρήσης κτήρια τα οποία έχουν να κάνουν και με την πρώτιστη σημασία. «Σε ένα σεισμό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι ασφαλή πρώτα τα νοσοκομεία, οι πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα κτήρια που στεγάζουν πολύ κόσμο, για παράδειγμα τα θέατρα και σινεμά που πιθανό να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Αφού εφαρμοστεί η Τακτική Επιθεώρηση Κτηρίων σε αυτα τα κτήρια, ακολούθως θα εφαρμοστεί και στα ιδιωτικά κτήρια. Σαν ΕΤΕΚ έχουμε ζητήσει εφαρμοστεί σε όλα αλλά ας αρχίσουμε από τα δημόσιας χρήσης και ακολούθως να εφαρμοστεί και στα ιδιωτικά. Η συχνότητα της επιθεώρησης έχει να κάνει με το πόσο παλιό είναι το κτήριο, με το είδος, τη σπουδαιότητα του κτηρίου. Ανάλογα με το κτήριο θα ορίζεται και το κάθε πόσο θα γίνει η επιθεώρηση. Έγινε ήδη μια πρώτη κατ’ άρθρο συζήτηση στη Βουλή. Όταν ανοίξει ξανά μετά τις εκλογές ελπίζουμε να είναι από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση». Σημειώνεται ότι με την τακτική επιθώρηση 

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων

Το ΕΤΕΚ προωθεί επίσης την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων στην οποία θα καταγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά ενός κτηρίου.  Κατέθεσε ήδη σχετική πρόταση στις αρμόδιες αρχές. 

Ο κ. Στυλιανού σημείωσε ότι «με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, ο πολίτης θα βρίσκει συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία για το κτήριο του. Κτηματολογικά, τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά, στατικές μελέτες, αδειοδοτήσεις του κτηρίου, επιθεωρήσεις. Όλα τα στοιχεία θα είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά όπου κάθε πολίτης ή κάθε υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να βρίσκει απλά και εύκολα όλα τα στοιχεία χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει στις διάφορες υπηρεσίες. Έγιναν αρκετά βήματα, ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην Ελλάδα ήδη έχει εφαρμοστεί. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υιοθετηθεί και αυτή η πρόταση».

 

Home