Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σεισμός: Βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά ακυρώθηκε σύντομα

Offsite Team -
11.01.2022

Σεισμός: Βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά ακυρώθηκε σύντομα

Πώς εκδίδεται η προειδοποίηση για τσουνάμι

Σε ρυθμούς 6.1 Ρίχτερ ταρακουνήθηκε στις 03:08 η Κύπρος. Ο ισχυρός σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα και έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Λίγο μετά τον σεισμό, εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι από το Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Μεσογείου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας στην Offsite η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Δρ Συλβάνα Πηλείδου, ανέφερε πως η προειδοποίηση για τσουνάμι εκδίδεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Είναι πολλά τα κριτήρια. Για παράδειγμα, πρώτα από όλα ο σεισμός θα πρέπει εννοείται να είναι υποθαλάσσιος. Παίζει ρόλο και το μέγεθος του σεισμού και πρέπει να είναι πάνω από 5,5-6 Ρίχτερ, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει εάν είναι επιφανειακός ή όχι».

Όπως μας εξήγηση η κ. Πηλείδου, ο σεισμός πρέπει να είναι επιφανειακός ώστε να παραμορφώσει τον βυθό της θάλασσας και να προκληθεί το τσουνάμι. 

Η προειδοποίηση που εκδόθηκε αρχικά για τσουνάμι, αφού πρώτα μελετήθηκαν τα κριτήρια, ακυρώθηκε.

Καταληκτικά η κ. Πηλείδου τόνισε πως εάν γινόταν τσουνάμι, θα χτυπούσε πολύ σύντομα, δηλαδή μερικά λεπτά μετά τον σεισμό και τη δεδομένη στιγμή δε συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. 

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

Home