Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σεργίδης: Γνωρίζει η ΔΕΑ που βρίσκονται στοιχεία

Offsite Team
- 22.03.2019

Σεργίδης: Γνωρίζει η ΔΕΑ που βρίσκονται στοιχεία

Thumbnail
Nα χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι απόκτησής τους, λέει ο Ν. Σεργίδης

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) γνωρίζει πού βρίσκονται στοιχεία που θα τη βοηθήσουν στο έργο της και ποιοι τα κατέχουν, ανέμενε παθητικά για δεκαετίες ίσως πεισθούν όσοι τα έχουν να τα δώσουν, όμως αυτό δεν έγινε, και είναι καιρός να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης.

 

Ο κ. Σεργίδης υπογράμμισε πως «η πειθώ για αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς στο θέμα εξυπακούει ενέργειες από διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων που να έχουν πολιτικό κόστος για την Τουρκία» και πως «αναμέναμε και συνεχίζουμε να αναμένουμε από το Τρίτο Μέλος στη ΔΕΑ, αλλά και από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβουν κατά τρόπο ουσιαστικό και καταλυτικό».

 

Σε ερώτηση για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθηθεί σχέδιο δράσης για το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, η Λευκωσία ετοιμάζεται να αναλάβει έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, ο κ. Σεργίδης είπε πως αυτό τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

 

«Θέλουμε να ελπίζουμε πως επιτέλους θα γίνει μια καλά οργανωμένη προσπάθεια με ένα και μόνο συγκεκριμένο στόχο: την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Ο διεθνής παράγοντας σίγουρα μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην προώθηση και επίλυση του θέματος.

Παράλληλα,  ιδιαίτερη σημασία δίδουμε στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως θα επιδιώξει το συντομότερο συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ειδικά για το θέμα των αγνοουμένων σε μια προσπάθεια να συμφωνηθούν πρακτικοί  και αποτελεσματικοί τρόποι, που θα οδηγήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων  και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε.  

Ερωτηθείς εξάλλου, με αφορμή την επιστολή που ο ίδιος έστειλε πρόσφατα στον Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ Πολ Ανρί Αρνί, τί μπορεί να κάνει περαιτέρω η Επιτροπή ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στην επίτευξη του στόχου της, ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως θα πρέπει η ΔΕΑ να εξεύρει τα αναγκαία στοιχεία και πληροφορίες που θα τη βοηθήσουν στο έργο της.  

«Στον τομέα αυτό, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα της ΔΕΑ, υστέρησε, και αυτό που ανησυχεί είναι πως τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειές της προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ατονήσει. Γνωρίζουμε τις ενέργειες που έγιναν, όπως είναι οι πινακίδες στους δρόμους και αόριστες εκκλήσεις. Όμως αυτές δεν είναι ούτε αρκετές, ούτε αποτελεσματικές», σημείωσε.  

Πρόσθεσε πως «η ΔΕΑ γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία και ποιοι τα κατέχουν. Ανέμενε, θα έλεγα παθητικά, για δεκαετίες ίσως πεισθούν και τα δώσουν. Αυτό δεν έγινε. Είναι καιρός να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόποι, πέραν της παθητικής αναμονής», σημείωσε.  

«Αναμέναμε και συνεχίζουμε να αναμένουμε από το Τρίτο Μέλος στη ΔΕΑ, αλλά και από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβουν κατά τρόπο ουσιαστικό και καταλυτικό», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους θεωρεί πως μπορεί να πειστεί η Τουρκία να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων δίδοντας στοιχεία από τα αρχεία και επιτρέποντας την απρόσκοπτη έρευνα σε πιθανούς χώρους ταφής, ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν θέλησε να δει το θέμα των αγνοουμένων ως ανθρωπιστικό, όπως και είναι στην πραγματικότητα και να βοηθήσει στην επίλυσή του. Διαχρονικά τήρησε μια αρνητική και άτεγκτη στάση»,  επεσήμανε.  

Σημείωσε πως η ΔΕΑ δημιουργήθηκε το 1981 και μπόρεσε να ενεργοποιηθεί μόλις το 2004, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς. «Η αλλαγή της τουρκικής στάσης το 2004 δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια πολιτική κίνηση παράλληλη με την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού γνώριζε πως αν δεν έκανε κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης για τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις οποίες το ΕΔΑΔ την βρήκε ένοχη, η ενταξιακή της πορεία δεν μπορούσε να προχωρήσει», ανέφερε.  

Πρόσθεσε πως «έκτοτε η τουρκική πλευρά συμμετέχει στις εργασίες της ΔΕΑ, αλλά ακολουθεί μια τακτική που δεν είναι πάντα υποβοηθητική. Συχνά παρεμβάλλει εμπόδια που καθιστούν το έργο της ΔΕΑ χρονοβόρο και αναποτελεσματικό (στρατιωτικές ζώνες, μετακινήσεις οστών κλπ).

Απόδειξη επίσης πως αντιμετωπίζει το θέμα με πολιτικές ενέργειες είναι το γεγονός πως συνήθως προβαίνει σε κάποιες παραχωρήσεις παραμονές της συζήτησης του θέματος στα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως η πειθώ για αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς στο θέμα εξυπακούει ενέργειες από διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων που να έχουν πολιτικό κόστος για την Τουρκία», σημείωσε.  

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως η τελευταία απόφαση της Επιτροπής αποτελεί ένα, έστω και μικρό, θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.  

«Καταπιάνεται με την ουσία του θέματος και αγγίζει τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΑ, που είναι η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησής της στα κατεχόμενα, η εξεύρεση πληροφοριών για χώρους ταφής και η μετακίνηση οστών. Επίσης το ύφος που χρησιμοποιεί δείχνει πως η πολύχρονη ανοχή που επέδειξε - ας μην ξεχνούμε πως η απόφαση του ΕΔΑΔ πάρθηκε τον Μάιο του 2001 και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η στοιχειώδης συμμόρφωση από μέρους της Τουρκίας - δεν μπορεί να συνεχισθεί», σημείωσε.  

Home