Το σχέδιο από αέρος κατά των πυρκαγιών / Λεπτομέρειες

Το σχέδιο από αέρος κατά των πυρκαγιών / Λεπτομέρειες


Οι σχεδιασμοί και η ενίσχυση των 18 εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H φονική πυρκαγιά του προπερασμένου Σαββάτου 03 Ιουλίου 2021 στην ορεινή Λάρνακα, αλλά και Λεμεσό όπου οκτώ συνολικά χωριά πλήγησαν ανεπανόρθωτα ενώ μετρήσαμε τέσσερις νεκρούς ξύπνησε εφιάλτες και κατέγραψε άλλο ένα μαύρο Ιούλιο. Εξάλλου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού κατέκαυσε έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων μόνο μέσα σε 12 ώρες.

ΑΡΑΚΑΠΑΣ

Η πυρκαγιά έφερε ξανά στην επιφάνεια τη μεγάλη συζήτηση για τα πτητικά μέσα, την επάρκειά τους αλλά και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου 2016 στην περιοχή Σολέας. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Οffsite ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Καδή να μας παραθέσει τον αριθμό των πτητικών μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Υπουργός ανέφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε εννέα πτητικά μέσα (από Τμήμα Δασών, Αστυνομία και Πυροσβεστική, Εθνική Φρουρά) μαζί με τα δυο που μας παραχωρούν οι Βρετανικές Βάσεις που ανεβάζουν τον αριθμό στα 11.

Σχέδια για άλλα δυο

O κ. Καδής τόνισε ότι η έκθεση των ειδικών μετά την πυρκαγιά στη Σολέα μιλούσε για την απόκτηση δυο πυροσβεστικών Canadair τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Στους άμεσους σχεδιασμούς σύμφωνα με τον Υπουργό περιλαμβάνεται η αγορά άλλων δυο canadair.

Τα πρωτεύοντα όμως εναέρια μέσα που διαθέτει η Δημοκρατία αποτελούνται από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, δύο μισθωμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Απ’ εκεί και πέρα ρίψεις γίνονται το αστυνομικό ελικόπτερο τα δυο ελικόπτερα της Ε.Φ. και δυο των Βάσεων.

Συγκεκριμένα,το 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε δυο ρωσικά ελικόπτερα KAMOV και  δυο ισπανικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor.  Το ετήσιο  κόστος των δυο αεροσκάφων ανήλθε  στο 1.680.000 ευρώ, ενώ επιτεύχθηκε συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Τόσο τα ελικόπτερα όσο και τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται  για εθνικούς σκοπούς δηλαδή για επιχειρήσεις εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα πτητικά μέσα αποκτήθηκαν με σύμβαση από την Κ.Δ.για περίοδο δυο ετών και δικαίωμα ανανέωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία για άλλα δυο έτη. Τα δυο Kamov ενισχύσουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη μάχη των καλοκαιρινών πυρκαγιών.

Τα δυο αεροσκάφη Air Τractor τέθηκαν στη διάθεση του Τμήματος Δασών στο δύσκολο έργο πυρόσβεσης των δασικών πυρκαγιών. 

Σημειώνεται ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα πρέπει να ανταποκρίνεται σε διάστημα 11 λεπτών σε πυρκαγιές. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει πιο έγκαιρη κάλυψη των νότιων περιοχών του Τροόδους. 

Ωστόσο, φέτος εγκαινιάστηκε η  βάση αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι για αμεσότερη ανταπόκριση στα ορεινά.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ακόμα έγινε  ανανέωση του στόλου των οχημάτων του Τμήματος Δασών σε μεγάλο βαθμό. O προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών από το 2016 μέχρι και σήμερα αυξήθηκε πέραν του 40%, ενώ στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη και εγκρίθηκε, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβάνεται μέτρο 18 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της δυνατότητας του Τμήματος Δασών για παρέμβαση στις πυρκαγιές.

Η Κύπρος  διεκδίκησε να καταστεί Ευρωπαϊκή Βάση Πυρόσβεσης με στόχο να παραλάβει άλλα τέσσερα αεροσκάφη που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να συνδράμει πυροσβεστικά σε διεθνείς επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 09 Ιουλίου 2021 από το Τμήμα Δασών μέσω χάρτη, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός RescEU είχε εκτός σχεδιασμών του την Κύπρο.

Home