Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχολή Καλών Τεχνών ΤΕΠΑΚ: Μπήκαν μπουλντόζες - Έτοιμη το ‘24

Offsite Team
- 19.01.2023

Σχολή Καλών Τεχνών ΤΕΠΑΚ: Μπήκαν μπουλντόζες - Έτοιμη το ‘24

Έτσι θα είναι το νέο κτήριο - Φωτογραφίες και βίντεο - Ξεκίνησαν οι εργασίες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες στη Λεμεσό για την ανέγερση του νέου κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.

Το νέο κτήριο θα ανεγερθεί επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, απέναντι από την πρυτανεία του ΤΕΠΑΚ και θα είναι συμπληρωματικό του υφιστάμενου κτηρίου της εν λόγω σχολής,.

Τα έργα έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2024. Μάλιστα εκτιμάται ότι στο εαρινό εξάμηνο της χρονιάς 2024-2025 θα μπουν μέσα οι πρώτοι φοιτητές. Σημειώνεται πως το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα €4,173,000.00 + ΦΠΑ.

1

Τι θα περιλαμβάνει το κτήριο

Το κτήριο των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών αποτελείται από τρεις ορόφους και υπόγειο. Σε αυτό θα στεγαστούν: Τέσσερα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας (ζωγραφική), εργαστήρια νέων μέσων, αίθουσες διαλέξεων και εκθεσιακός χώρος. 

Το ισόγειο του κτηρίου, σχεδιασμένο με τρόπο που επιτρέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες, διαμορφώνεται άλλοτε με κλειστούς χώρους εκθέσεων και διδασκαλίας και άλλοτε ως ένας ενιαίος χώρος. 

2

4

Στο υπόγειο συγκεντρώνονται τα εργαστήρια νέων μέσων, συνολικά 6 εργαστήρια, τα οποία οργανώνονται εκατέρωθεν του αίθριου ανάλογα με τις ανάγκες τους για ηχομόνωση και συσκότιση.

Στον 1ο και 2ο όροφο τοποθετούνται τα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας, δύο σε κάθε όροφο.

Το εν λόγω κτήριο κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο «GOLD» στην κατηγορία «Δομημένο Περιβάλλον / ‘Πράσινα’ Κτίρια», στα Cyprus Responsible Business Awards 2020.

3

5

Το κτήριο ξεχωρίζει ως ένα έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα κτήριο φιλικό προς το περιβάλλον έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε μηχανική θέρμανση και ψύξη και τεχνητό φωτισμό. Σκοπός η δημιουργία κτηρίου με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από φωτοβολταϊκά.

Σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με κεντρικό σημείο του σχεδιασμού - χωρικά και βιοκλιματικά - να αποτελεί το αίθριο, το οποίο καθορίζει την τυπολογία του χώρου και διαμορφώνει το μικροκλίμα στο εσωτερικό.

Επιπλέον, η δημιουργία φυτεμένου τοίχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο μεταβολής του μικροκλίματος διότι η βλάστηση βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τη θερμοκρασία και τη υγρασία. Εξωτερικά θα εγκατασταθούν φωλιές πετροχελίδονων.

6

Home