Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σήμερα το test μονόδρομου στη Μακαρίου

Offsite Team -
05.01.2022 - 12:12

Σήμερα το test μονόδρομου στη Μακαρίου

Σε εξέλιξη η προετοιμασίες - Δείτε φωτογραφίες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ανοίγει σήμερα (5/1) με δύο λωρίδες μονόδρομης κατεύθυνσης τμήμα της Μακαρίου με τους καταστηματάρχες των εμπορικών κέντρων Λευκωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τους κ. Γαστών Γεωργίου, να δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη και αισιόδοξοι ότι θα δοθεί πνοή σε όλο το κέντρο Λευκωσίας.

Άλλωστε στόχος του έργου είναι η μετατροπή του σε χώρο προσβάσιμο, ελκυστικό, ευχάριστο και φιλικό σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, όπου να ενθαρρύνονται κοινωνικές, εμπορικές, πολιτιστικές δραστηριότητες και αναψυχή, όπως τονίζεται κατά διαστήματα σε ανακοινώσεις του Δήμου Λευκωσίας.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη ανακοίνωση από τον Δήμο Λευκωσίας, τμήμα της Λεωφόρου  Αρχ. Μακαρίου Γ’ θα ανοίξει σήμερα (5/1) από η ώρα 8.00π.μ. από τη φωτοελεγχόμενη διασταύρωση της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού – Διγενή Ακρίτα μέχρι τη φωτοελεγχόμενη διασταύρωση της με τη Λεωφ. Ευαγόρου- Α.Γ. Λεβέντη και θα είναι ανοικτό με δύο λωρίδες μονόδρομης κατεύθυνσης: 

•    μια λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας μόνο για λεωφορεία και 

•    μια λωρίδα ανοιχτή για όλα τα οχήματα. 

>>> Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την προτεινόμενη μεταβατική λειτουργία της Λεωφ. Μακαρίου<<<

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η Μακαρίου αναμένεται να ανοίξει για οχήματα γύρω στις 13:30 με τις προετοιμασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες:

q

q

Η Brief επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών των εμπορικών κέντρων της Λευκωσίας, Γαστών Γεωργίου, ώστε να μας ενημερώσει για την θέση των καταστηματαρχών σε σχέση με την μονόδρομη κατεύθυνση.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν της μονόδρομης κατεύθυνσης καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες που έπρεπε να τοποθετήσουν τους έξυπνους σηματοδότες δεν είναι έτοιμες να παραδώσουν και υπάρχει θέμα στο πως θα λειτουργήσει η Μακαρίου χωρίς να ανοίξει ο δρόμος», ανέφερε συγκεκριμένα. Επομένως, πρόσθεσε δημιουργείται ένα ζήτημα για το πώς θα λειτουργήσει σωστά χωρίς να ανοίξει ο δρόμος. 

Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργίου σημειώνει ότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να δοκιμαστεί το σενάριο με μονόδρομη κατεύθυνση και χαμηλή ταχύτητα, το οποίο αναμένεται να δώσει και πνοή σε όλο το κέντρο Λευκωσίας. 

Επιπλέον σημείωσε ότι με την είσοδο του κοινού από έξω προς το κέντρο της Λευκωσίας και η διοχέτευση της κίνησης στην παλιά Λευκωσία, στην Ευαγόρου και προς τα πάνω, θα δοθεί ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας, διερωτώμενος γιατί η μονοδρόμηση να μην μείνει.

«Εμείς προτείνουμε την μονοδρόμηση», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

Πτώση του τζίρου  των καταστημάτων της Μακαρίου 20-30%

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει για το πώς κινήθηκαν τα καταστήματα την εορταστική περίοδο του 2021, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι παρατηρήθηκε μια πτώση της τάξης του 20-30% και σε αν όχι και περισσότερο στον τζίρο των καταστημάτων.

«Κατά τις γιορτές έγινε ένα γρήγορο άνοιγμα της Μακαρίου ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν τα καταστήματα της περιοχής αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, ειδικά πριν την Πρωτοχρονιά και σαν αποτέλεσμα ο τζίρος ήταν μειωμένος 20 - 30% σε σχέση με το 2019», ανέφερε.

Το κάλεσμα των πολιτών για στήριξη των επιχειρήσεων στην Μακαρίου

Πάντως, αυτό που υπογράμμισε είναι ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία να αναπτυχθεί η Μακαρίου, χωρίς να χάσει το ενδιαφέρον της από το κοινό. Όπως σημείωσε ο κόσμος  πρέπει  να έρθει να δει το κέντρο της Λευκωσίας και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Συμβόλαιο για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου, Λεωφόρου Διγενή Ακρίτα, οδού Εθνικής Φρουράς και ενδιάμεσων δρόμων, υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου 2020 στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Μάλιστα, το έργο που αφορά την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία, αναμένεται να στοιχίσει συνολικά 11,6 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας.

Το έργο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

 • Τροποποίηση της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης για διευκόλυνση της διακίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ποδηλατιστών και των πεζών, των ΑμεΑ καθώς και την εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης για την αναϊσορρόπηση του ρόλου του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

 • Επανασχεδιασμό του υπαίθριου χώρου και την εγκατάσταση νέου οδικού εξοπλισμού, για τη σωστή οργάνωση και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τη δημιουργία πλατειών – χώρων στάσης / ξεκούρασης, ραμπών πρόσβασης και όλων των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των εμποδιζόμενων ατόμων.

 • Υπογειοποίση και αναβάθμισης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, νέο σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, νέο οδικό φωτισμό LED υψηλής απόδοσης, εγκατάσταση συστήματος για παροχή WiFi, συστήματος οπτικών ινών του Δήμου Λευκωσίας που θα βοηθήσει στην εγκατάσταση συσκευών για το πρόγραμμα «smart city», πρόνοιες για τη μελλοντική εγκατάσταση τραμ.

 • Βιοκλιματικό αστικό σχεδιασμό με εκτεταμένη φύτευση δεντροστοιχιών και χρήση στοιχείων νερού για φυσικό δροσισμό.

Πηγή: Brief.com.cy

Εμβόλια covid: Ποιοι μπορούν να πάνε για 4η δόση

Offsite Team -
27.06.2022 - 11:40

Εμβόλια covid: Ποιοι μπορούν να πάνε για 4η δόση

Όλες οι πληροφορίες

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η ενισχυτική/4η δόση εμβολίου χορηγείται:

 • σε άτομα άνω των 60 ετών (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού),
 • σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού),
 • σε επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος),
 • σε *ανοσοανεπαρκείς και *ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας,
 • σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη,
 • σε άτομα με σοβαρή Παχυσαρκία: BMI ≥40 ή ≥35 με μεταβολικό σύνδρομο,

νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Η λήψη της ενισχυτικής/4ης δόσης είναι προαιρετική.

Διαβάστε επίσης: Ακούει εισηγήσεις ο Χατζηπαντέλας - Ίσως και επιστροφή μέτρων

*Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς:

 • Σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες
 • Με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
 • Με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
 • Άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια
 • Άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS
 • Άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων
 • Όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνη αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα (1) μήνα το τελευταίο εξάμηνο.
 • Με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Οι ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς δύναται να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης (walk in) προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση από Ειδικό Ιατρό (ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού) ή μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό μέσω του θεράποντος ιατρού, αποστέλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 4dose@moh.gov.cy 

Ωράριο εμβολιαστικών κέντρων (walk in)

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8:00π.μ – 3μ.μ 

Εμβολιαστικά κέντρα

 • Λευκωσία: Κρατική Έκθεση
 • Λάρνακα: Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας
 • Λεμεσός: Κέντρο Υγείας Λινόπετρας
 • Πάφος: Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
 • Αμμόχωστος: Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου
 • Κυπερούντα: Εμβολιαστικό κέντρο (πρώην ΣΠΕ) Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 8:00π.μ – 3μ.μ
 • Πόλη Χρυσοχούς: Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς (κάθε Τρίτη 09:30π.μ με 02:00μ.μ).
Home