Σκέψεις για μείωση της καραντίνας για κρούσματα & επαφές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με τις αλλαγές στις ημέρες που πρέπει να είναι σε αυτοπεριορισμό τόσο τα κρούσματα όσο και οι στενές επαφές, θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Ένα χρόνο μετά και την εμφάνιση της πανδημίας, υπάρχει πλέον αρκετή βιβλιογραφία αναφορικά με τις ημέρες του αυτοπεριορισμού, με την Επιδημιολογική Ομάδα να αξιολογεί όλα τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της.

Σε δηλώσεις της στην Offsite το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας Ζωή-Δωροθέα Πανά, μας ανέφερε πως πλέον η βιβλιογραφία που υπάρχει φαίνεται ότι επιτρέπει την μείωση της διάρκειας της καραντίνας. 

«Η τεκμηρίωση που έχουμε είναι πως μπορούμε να μειώσουμε την διάρκεια της καραντίνας χωρίς να επηρεάσει όμως την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όσο προχωράμε, αυξάνονται και οι γνώσεις», επισημαίνει η κ. Πανά.

Παράλληλα προσθέτει πως «ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ ενώ υπάρχουν στοιχεία τόσο για την Κύπρο όσο και παγκόσμια ότι καταγράφεται χαμηλή συμμόρφωση σε ό,τι αφορά την καραντίνα κάτι το οποίο δεν βοηθάει με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα»

Στόχος της Επιδημιολογικής Ομάδας, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και τον εμπλουτισμό της γνώσης. 

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογήσουμε περαιτέρω τα κυπριακά δεδομένα αλλά και τα παγκόσμια, και θα ετοιμάσουμε εισήγηση για μείωση των ημερών της καραντίνας», σημειώνει η κ. Πανά.

Καταληκτικά, αναφερόμενη στον άξονα στον οποίο θα κινηθούν οι ειδικοί, υποστήριξε ότι αυτός θα αφορά την συμμόρφωση του κόσμου, ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που ένα κρούσμα ή μια στενή επαφή «σπάζει» την καραντίνα πριν από την ημέρα που πρέπει. 

«Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι μπορεί να είναι λιγότερες οι ημέρες αλλά πρέπει να απομονωθεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ακόμα κι αν αυτό μειωθεί».

Πάντως σε χθεσινή ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο ατόμων θετικών στον ιό SARS-CoV-2 να αποδεσμεύονται από τον υποχρεωτικό περιορισμό πριν τη συμπλήρωση 14 ημερών από τη διάγνωση, είτε με οδηγίες του Προσωπικού τους Ιατρού, είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Τι ισχύει σήμερα

1.    Διαχείριση θετικών περιστατικών:

Με την ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος μετά από rapid test αντιγόνου είτε PCR test (μοριακή εξέταση) από οποιοδήποτε σημείο δειγματοληψίας, το θετικό στον ιό άτομο οφείλει να:

  • τεθεί άμεσα σε αυτοπεριορισμό,
  • να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό, και
  • να αναμένει τηλεφώνημα από το Υπουργείο Υγείας.

Νοείται ότι δεν θα πρέπει να επισκεφθεί οποιοδήποτε άλλο σημείο δειγματοληψίας rapidtest για επανάληψη του τεστ, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα από τα σημεία δειγματοληψίας των rapid test κοινοποιούνται στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση των τεστ και η επικοινωνία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης γίνεται εντός 24 ωρών. Το κρούσμα οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης.

Όταν γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με το κρούσμα από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, θα ζητηθούν στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εμπιστευτικά αποκλειστικά για τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης του θετικού κρούσματος, εντοπισμό των επαφών του και κατανόησης του ιού. Με το πέρας της διαδικασίας ιχνηλάτησης, το θετικό κρούσμα λαμβάνει μέσω email ή sms και γραπτώς τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης, καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης των στενών του επαφών στον σχετικό Πίνακα.

Ο Προσωπικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών/δικαιούχων του και την αποδέσμευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αποδέσμευσης και όχι νωρίτερα από τις 14 ημέρες από την διάγνωση ή την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα άτομα που δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό αποδεσμεύονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Με την αποδέσμευσή τους, όλα τα κρούσματα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα που αναγράφει την ημέρα αποδέσμευσης. Άδεια ασθενείας δίνεται από τον Προσωπικό Ιατρό.

Για γενικές πληροφορίες τα κρούσματα μπορούν να καλούν το 1474, ενώ για αναφορά επιδείνωσης συμπτωμάτων, ιατρική εκτίμηση, ανάγκη μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα μπορούν να καλούν το 1420. Για θέματα που αφορούν την διαδικασία της ιχνηλάτησης, η επικοινωνία γίνεται μέσω τηλεφώνου στο 22771923 ή ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση contacttracing2@moh.gov.cy. Για θέματα αποδέσμευσης τα θετικά κρούσματα μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Αποδέσμευσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση covidfollowup@moh.gov.cy.

2.    Διαχείριση στενών επαφών κρουσμάτων:

Οι στενές επαφές καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο. Κατά την διαδικασία της ιχνηλάτησης ζητείται από το κρούσμα να δηλώσει τις επαφές που είχε δυο ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή δυο μέρες πριν το τεστ (σε περίπτωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων). Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται και διαχειρίζονται σύμφωνα με τις αρχές εμπιστευτικότητας και χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς ιχνηλάτησης και διασφάλισης δημόσιας υγείας μετά από έγκριση της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCRtest) μετά από διευθέτηση ραντεβού από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και παράλληλα λαμβάνουν οδηγίες μέσω γραπτού μηνύματος για αυτοπεριορισμό. Οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα ανεξαρτήτως εργαστηριακού αποτελέσματος (ημέρα επαφής ορίζεται ως ημέρα μηδέν). Οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα ΜΟΝΟ με αρνητικό PCR τη 10η ημέρα από οποιοδήποτε εγκεκριμένο εργαστήριο.

Η αποδέσμευση τη 10η ημέρα με αρνητικό PCR ισχύει μόνο για τις στενές επαφές και όχι για τα θετικά κρούσματα.

Το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την 7η ημέρα με αρνητικό PCR αποτέλεσμα και σε συνεννόηση με την τοπική επιτροπή λοιμώξεων, αλλά παραμένει σε καθεστώς κοινωνικού αυτοπεριορισμού για το υπόλοιπο των ημερών που του απομένει.

Σε περίπτωση που οι στενές επαφές δεν απομονωθούν από το θετικό κρούσμα (π.χ. μητέρες με παιδιά, ή εξαρτώμενα άτομα με τους φροντιστές τους), τότε η ημέρα έναρξης της απομόνωσής τους ξεκινά από την ημέρα αποδέσμευσης του θετικού κρούσματος, αφού μέχρι την τελευταία ημέρα πριν την αποδέσμευση του το θετικό άτομο είναι εν δυνάμει μεταδοτικό.

Για την ιχνηλάτηση και δήλωση των στενών επαφών εντός εργασιακών χώρων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, γηροκομείων, στρατιωτικών βάσεων και κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων είναι υπεύθυνοι οι εργοδότες ή οι υπεύθυνοι ασφάλειας και υγείας ή οι τοπικές επιτροπές λοιμώξεων όπου υπάρχουν και οφείλουν να στέλνουν αρχείο με τις επαφές των κρουσμάτων στην Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας.

Οι στενές επαφές δεν αποδεσμεύονται από τον Προσωπικό τους Ιατρό αλλά μόνο με το πέρας των ημερών που περιγράφονται πιο πάνω. Τα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές δικαιούνται πιστοποιητικό ειδικής άδειας για λόγους δημόσιας υγείας που μπορούν να το προσκομίσουν στην εργασία τους και να αποζημιωθούν από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω αίτησης.  

Νοείται ότι οι στενές επαφές δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται τα σημεία δειγματοληψίας rapid test, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και θα πρέπει να περιμένουν ενημέρωση από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για προγραμματισμό ραντεβού.

Οι στενές επαφές μπορούν να επικοινωνούν με το 1474 για γενικές πληροφορίες για τον COVID19, ή για θέματα που αφορούν την διαδικασία της ιχνηλάτησης τηλεφωνικά στο 22771923 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση contacttracing2@moh.gov.cy.

Για καταγγελίες παραβάσεων αυτοπεριορισμού κρουσμάτων ή στενών επαφών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνεται στο τηλέφωνο 22606789.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις αναθεωρημένες οδηγίες αποδέσμευσης των κρουσμάτων 

  • για τις στενές επαφές ισχύουν τα εξής:

Δείτε εδώ αναλυτικά τις αναθεωρημένες οδηγίες αποδέσμευσης των στενών επαφών