Σκεύη Κουκουμά: Μόνοδρομος η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδία

Σκεύη Κουκουμά: Μόνοδρομος η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδία

Όσα ανέφερε η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, αποτελεί μονόδρομο απέναντι στα δεδομένα που δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κα. Κουκουμά συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Στην παρέμβασή της η κα. Κουκουμά, είπε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα μεγάλο αριθμό, αλλά για ένα έγκλημα απέναντι στη νέα γενιά και το μέλλον της Ευρώπης.  Είκοσι πέντε εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών, υπογράμμισε, στερούνται ευκαιρίες στην εκπαίδευση, παιδική μέριμνα και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, υποσιτίζονται, είναι άστεγα ή στεγάζονται σε κακές συνθήκες.  Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για υποκριτική πολιτική καθώς η  παιδική φτώχεια, όπως εξήγησε, δεν γεννήθηκε σε μια νύχτα και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών ξένων προς τις κατευθυντήριες γραμμές της ίδιας της ΄Ενωσης.

Σήμερα, πρόσθεσε η κα Κουκουμά, όλοι σημειώνουν την ανάγκη να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων από την φτώχεια, ωστόσο δεν ήταν όλοι στο ίδιο στρατόπεδο τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί, υποστήριξε η Κύπρια βουλευτής, επιβαλλόταν σειρά από μέτρα λιτότητας, τα οποία μείωναν τους μισθούς και ονομάζονταν «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».  

Όπως επεσήμανε η κα Κουκουμά, η αύξηση της παιδικής φτώχειας υποθηκεύει το μέλλον του κόσμου ολόκληρου, καθώς τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έχουν λιγότερες δυνατότητες, συγκριτικά με τους πιο ευκατάστατους συνομήλικούς τους.  Για το λόγο αυτό, σημείωσε, οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν πρέπει να είναι τέτοιες που να ανατρέψουν τετελεσμένα, κενά και ελλείψεις όλων των προηγούμενων χρόνων. Τόνισε, ότι δεν χρειάζονται διασκέψεις, αλλά πολιτική βούληση που, όπως είπε, η ΕΕ δεν διαθέτει, λόγω ιδεολογικών προσανατολισμών.  Δυστυχώς, κατέληξε η Κύπρια βουλευτής, μέσα από μεγαλόστομες διακηρύξεις, η Ένωση προσπαθεί να δείξει ότι νοιάζεται, εξαγγέλλοντας κονδύλια που χάνονται στις διαδρομές της γραφειοκρατίας και δεν φτάνουν στα παιδιά.

ΚΥΠΕ

Home