Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σκονίστηκαν περισσότερο οι Λευκωσιάτες

Offsite Team -
06.04.2022 - 06:30

Σκονίστηκαν περισσότερο οι Λευκωσιάτες

Πότε αναμένεται να υποχωρήσει η σκόνη - Ποια ήταν η μεγαλύτερη τιμή που καταγράφηκε και ποια προβλήματα προκαλεί

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες καθώς παρατηρούνται υψηλές ποσότητες σκόνης με τα επίπεδά της κατά καιρούς να «χτυπούν» κόκκινο. 

Ο κ. Χρύσανθος Σαββίδης, Προϊστάμενος κλάδου Ποιότητας αέρα του Υπουργείου Εργασίας ήταν καλεσμένος την Τρίτη (05/4) στην εκπομπή “Offsite on Air” και αναφέρθηκε για το φαινόμενο που παρατηρείται, πότε αναμένεται να υποχωρήσει αλλά και σε ποια πόλη εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Από την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε να εμφανίζεται η σκόνη στην ατμόσφαιρα, με τις τιμές να είναι αρκετά ψηλές. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, το αποκορύφωμα του φαινομένου ήταν την Κυριακή το απόγευμα αλλά και την Δευτέρα όπου καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές. 

Στη Λευκωσία οι ψηλότερες τιμές

Ερωτηθείς σε ποιες πόλεις της Κύπρου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κ. Σαββίδης, διευκρίνισε πως το μέγεθος της Κύπρου σε σχέση με το φαινόμενο είναι πολύ μικρό, οπόταν «δε θα μπορούσα να πω ότι κάποια πόλη χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό το επεισόδιο καλύπτει όλη την Κύπρο». 

«Η οριακή τιμή της ευρωπαϊκής και της κυπριακής νομοθεσίας για τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και για την προστασία της ανθρώπινης υγείας είναι τα 50μg/m³. Έχουμε καταγράψει τιμές μέχρι 350μg/m³ το απόγευμα της Κυριακής στην Λευκωσία και ήταν η πιο υψηλή τιμή που έχει καταγραφεί».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ψηλότερες τιμές καταγράφονται στην Λευκωσία αλλά οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί. «Το φαινόμενο στην Λευκωσία εντείνεται περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης κυκλοφοριακής κίνησης και όχι ότι η Λευκωσία επηρεάζεται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο».

Συνεχίζοντας εξήγησε για ποιο λόγο εκδίδονται ανακοινώσεις-συστάσεις προς το κοινό. 

«Ο λόγος που εκδίδουμε ανακοινώσεις είναι για να ενημερώσουμε πρώτα από όλα το κοινό για αυτή την ύπαρξη του συγκεκριμένου επεισοδίου στη ατμόσφαιρα της Κύπρου, για να αποφύγει τις μετακινήσεις σε ανοικτούς χώρους και να το πράξει όταν είναι απαραίτητο με τη χρήση μάσκας αλλά να ενημερώσουμε και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες». 

Φεύγει τέλος της εβδομάδας η σκόνη

Η σκόνη που ταλαιπωρεί άπαντες το τελευταίο διάστημα, έρχεται από την Σαχάρα και όπως αναφέρθηκε στην “Offsite on Air” αναμένεται ότι θα κρατήσει το φαινόμενο αυτό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. 

Η οριακή τιμή για τη καλή ποιότητα του αέρα

Ο κ. Σαββίδης, σημείωσε πως στην ιστοσελίδα για την ποιότητα του αέρα (https://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/el) υπάρχουν πίνακες μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή αναλυτικά. 

«Για πιο μεγάλη ευκολία του κοινού έχουμε βάλει χρωματισμούς στις τιμές. Όταν οι τιμές φαίνονται με χρώμα πράσινο, σημαίνει ότι είμαστε σε αρκετά καλά επίπεδα δηλαδή χαμηλούς ρύπους, χαμηλή ρύπανση και αρκετά καλή ποιότητα του αέρα». 

Εξήγησε πως τα PM είναι τα αιωρούμενα σωματίδια στα οποία εμπίπτει η σκόνη. «Για κάθε ρύπο η οριακή τιμή είναι διαφορετική. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το PM10 που η οριακή τιμή είναι στο 50».

Οι κίνδυνοι για την υγεία και οι έρευνες για θανάτους λόγω κακής ποιότητας του αέρα

Αναφερόμενος στους κινδύνους για την υγεία μας, ο κ. Σαββίδης τόνισε πως «η επικινδυνότητα αυτού του φαινομένου δεν έγκειται στην ποιότητα της σκόνης. Η επικινδυνότητα έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε υψηλή ποσότητα σκόνης, μικρών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από το στόμα και την μύτη, επικάθονται στα ζωτικά όργανα». 

Εάν ένας πολίτης δεν εμπίπτει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δε θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα τη χρονική στιγμή που συμβαίνει το φαινόμενο.

Κατά την περσινή χρονιά έγινε έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία διαφάνηκε πως 600 - 800 άτομα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. Πριν λίγες μέρες είχαμε άλλη μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η οποία αναφέρει ότι 238 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο το 2017 λόγω ατμοσφαιρικών ρύπων που εκλύθηκαν από οχήματα και πηγές θέρμανσης. 

Σχολιάζοντας τις έρευνες ο κ. Σαββίδης, υποστήριξε πως πουθενά στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί θάνατος με αποκλειστική αιτία την σκόνη, χωρίς να σημαίνει πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι σοβαρό. 

«Όσον αφορά τις μελέτες που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κάνει μέσα από τις μετρήσεις που πραγματοποιούν όλες οι αρμόδιες αρχές, έχει να κάνει με το γεγονός των υψηλών συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων σε συνδυασμό με άλλα όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η γυμναστική. Για να καταλήξει μια επιδημιολογική μελέτη για το θέμα των πρόωρων θανάτων υπάρχει ο μέσος χρόνος ζωής για κάθε χώρα και ο πραγματικός. Εάν ο μέσος όρος ζωής στην Κύπρο πχ είναι 72 χρόνια και ο πραγματικός είναι 70 αυτά τα 2 χρόνια που χάνονται αποδίδονται σε διάφορες αιτίες οι οποίες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η διατροφή ή και η κακή ποιότητα του αέρα», σημείωσε.

Σε σχέση με τις εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης δήλωσε πως η πρόκληση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλεται σε 2 μεγάλους παράγοντες που είναι οι φυσικές πηγές και οι ανθρωπογενείς. 

Οι χώρες, πρόσθεσε, «δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για τις φυσικές πηγές οι οποίες είναι η έκρηξη των ηφαιστείων, οι φυσικές πυρκαγιές, η μεταφορά σκόνης. Αυτά που μπορούν να κάνουν οι χώρες είναι για τις ανθρωπογενείς πηγές, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα, κεντρικές θερμάνσεις κλπ».

Για τις ανθρωπογενείς πηγές, λαμβάνονται μέτρα και προωθούνται αυτά που έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά. 

«Η μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται στην Κύπρο οφείλεται κυρίως από τα αυτοκίνητα. Προωθούνται μέτρα για να χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα ηλεκτρικά ή υβριδικά. Ένα άλλο μέτρο είναι οι δημόσιες μεταφορές, αλλά και η εγκατάσταση αντιρρυπαντικών συστημάτων στη βιομηχανία. Επιπλέον γίνονται συστάσεις για τα τζάκια να είναι νέας τεχνολογίας και να χρησιμοποιείται καθαρή ξυλεία», δήλωσε καταληκτικά. 

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο κ. Σαββίδης στην "Offsite on Air"

Κατεχόμενα: Την Τετάρτη οι γεννήτριες από Τουρκία

Offsite Team -
28.06.2022 - 18:33

Κατεχόμενα: Την Τετάρτη οι γεννήτριες από Τουρκία

Νέα μέτρα από τους πρατηριούχους

Αύριο, Τετάρτη αναμένεται η άφιξη στα κατεχόμενα των δύο γεννητριών από την Τουρκία. Πρόκειται για δύο φορητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που ανήκουν στην Εταιρία Παραγωγής Ηλεκτρισμού (EUAŞ) του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερος ο ύποπτος για τη μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σήμερα αναφέρει ότι η αποστολή των γεννητριών προβλέπεται από τη «συμφωνία οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους για το 2022. Οι γεννήτριες θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τράπεζα της Κερύνειας όπου και θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες υποδομής.

Εκ μέρους του «υπουργείου οικονομικών» εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται οι ευχαριστίες της «κυβέρνησης» προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Στο μεταξύ, η Κίπρις αναφέρει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» εμφανίζει χρέος 1 δις 60 εκ ΤΛ προς την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος AKSA.

Διαβάστε επίσης: ​​​​​​​Kατεχόμενα: Στις 27 Νοεμβρίου οι «εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την πρόταση μεταφοράς του χρέους της «αρχής» στο ψευδοκράτος, ο «υπουργός οικονομικών», Σουνάτ Ατούν ανέφερε ότι η «αρχή» βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Πρόσθεσε δε ότι ο ισολογισμός της «αρχής» έχει ανατραπεί και ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Εξάλλου, ο «πρόεδρος» της «ένωσης πρατηριούχων», Λεβέντ Τσιαγντάλ δήλωσε ότι η περίοδος πληρωμής των καυσίμων μειώθηκε από 21 σε 7 ημέρες και ως αντίδραση θα προβούν σε σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος πρατηρίων καυσίμων.

ΚΥΠΕ

Home