Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σκούτερ: «Σφαίρα» στα πεζοδρόμια - Kαμία Νομοθεσία

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
01.08.2019 - 06:00

Σκούτερ: «Σφαίρα» στα πεζοδρόμια - Kαμία Νομοθεσία

Thumbnail
Ποια προβλήματα προκύπτουν από τη χρήση τους - “Πολύ σοβαρό το ζήτημα” αναφέρει η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου

Σοβαρά φαίνεται να είναι τα προβλήματα που προκύπτουν εδώ και λίγο καιρό από τη χρήση ηλεκτρικών μηχανών-σκούτερ (δίκυκλων και τρίκυκλων), με την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους σε πεζοδρόμια και όχι μόνο, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη κάποια νομοθεσία που να τα ελέγχει.  

Την ίδια στιγμή, το θέμα έθεσε και στη Βουλή η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας, κα Αννίτα Δημητρίου, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να σταλεί στη Βουλή νομοσχέδιο που να ρυθμίζει τη χρήση και την κυκλοφορία ηλεκτρικών μηχανών-σκούτερ.

2

Όπως ανέφερε στην Offsite, η κα Δημητρίου “γίνονται προσπάθειες για να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά, παρόλα αυτά προκύπτουν σοβαρά ζητήματα με τη χρήση και την κυκλοφορία των λεγόμενων PMV (Personal mobility vehicles)”. 

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από την Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να γίνουν συνεδριάσεις για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που να αφορά το θέμα αυτό. Η εκτελεστική εξουσία ετοίμασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στάλθηκε στην Νομική Υπηρεσία για έλεγχο, όπου ζητήθηκαν διάφορες διευκρινίσεις για ζητήματα που δεν ρυθμίζονταν. Στη συνέχεια η εκτελεστική εξουσία διαβουλεύτηκε εκ νέου με τους εμπλεκόμενους φορείς για να διορθωθούν συγκεκριμένες πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με την βουλευτή του ΔΗΣΥ η κατάσταση βρίσκεται σε αναμονή και αναμένεται απάντηση για να προχωρήσει η νομοθεσία για το θέματο αφού όπως αναφέρει “πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά σχετικά με τη χρήση αλλά και την κυκλοφορία τους. Η κατάσταση δεν μπορεί να παραμένει ανεξέλεγκτη. Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με περιστατικά που έγιναν λόγω των ηλεκτρικών μηχανών-σκούτερ αλλά και γενικότερα θέματα, αστυνόμευσης, διαχείρισης, κυκλοφορίας και χρήσης"

Τι γίνεται στην Ευρώπη με τα PMV

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι απασχολεί και την Ευρώπη γιατί και εκεί εμφανίζονται παρόμοια προβλήματα διαχείρισης των σκούτερ όσον αφορά την αστυνόμευση, τη ρύθμιση και τη διαχείριση. Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση του High Level Group on Road Safety και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθεια για συλλογή στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα που θα ληφθούν.

Home