Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Σπάσε τη σιωπή, είναι στο χέρι σου!» το φυλλάδιο για εφήβους

Offsite Team -
21.10.2021 - 15:20

«Σπάσε τη σιωπή, είναι στο χέρι σου!» το φυλλάδιο για εφήβους

Παρουσιάστηκε στο ΥΠΠΑΝ το φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Με σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή, είναι στο χέρι σου!» και με την πρωτοβουλία Hope For Children για την πρόληψη σεξουαλικής κακοποίησης και την στήριξη του συμβουλίου «Φωνή» παρουσιάστηκε στο ΥΠΠΑΝ το φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, της μέσης εκπαίδευσης, για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε, να ενεργοποιήσουμε τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους εφήβους, δήλωσε ο ΥΠΠΑΝ, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

 

Με πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, το τριετές σχέδιο δράσης 2021- 2023 και το ΥΠΠΑΝ θα υλοποιήσει τις δράσεις που το αφορούν και θα κρατήσει ψηλά στις προτεραιότητές του αυτό το θέμα. «Διότι η σεξουαλική κακοποίηση και η εκμετάλλευση παιδιών και εφήβων, είναι από τις χειρότερες μορφές βίας εναντίον αυτών των ευαίσθητων ηλικιών. Πρέπει να αντιδράσουμε, να προστατέψουμε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες και να τους δώσουμε τα μέσα για να μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους, να έχουν αντιστάσεις και ικανότητες αυτοπροστασίας», πρόσθεσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Προδρόμου συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών και το κράτος κάνει στοχευμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.  Εξέφρασε χαρά για την συνεργασία με τον οργανισμό Hope for Children και το συμβούλιο «Φωνή», σημειώνοντας ότι συνεργάζονται επίσης με άλλα Υπουργεία όπως Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης για την λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος «και την δικαιολογημένη ανησυχία της κοινής γνώμης».  

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ακόμα και από την προδημοτική ηλικία, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.  

Η Άντρια Αγκαστινιώτου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα του Hope For Children ανέφερε στην διάσκεψη Τύπου ότι το φυλλάδιο περιέχει πληροφορίες για το ποιες πράξεις αποτελούν σεξουαλική βία, τα συμπτώματα της βίας στο άτομο, τη σημασία των υγειών σεξουαλικών σχέσεων, συμβουλές για την ασφάλεια των εφήβων και τη πρόληψη της σεξουαλικής βίας τονίζοντας παράλληλα και τους κίνδυνους μέσω διαδικτύου.  

Το φυλλάδιο πρόκειται να διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες μέσης εκπαίδευσης στη Κύπρο, περίπου 60.000 εφήβους, με τη βοήθεια του ΥΠΠΑΝ, μαζί με σχετικές οδηγίες για εκπαιδευτικούς.  

Τα σχολεία, σημείωσε, αποτελούν την μικρή “κοινωνία" στην οποία τα παιδιά μας ζουν και μεγαλώνουν.  

Η κ. Αγκαστινιώτου αναφέρθηκε στην λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, υπό το Hope For Children, και την σημαντική δουλειά που γίνεται σχετικά με τη διερεύνηση περιπτώσεων σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά και τη στήριξη και αποκατάσταση των παιδιών-θυμάτων. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως μόνο κατά το 2021, το Σπίτι του Παιδιού κλήθηκε να παρέχει υπηρεσίες σε 360 παιδιά, ένας αριθμός που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, μιας και εκεί έξω, στην γειτονία μας, στο σχολείο μας στην οικογένεια μας, κάποια παιδιά ακόμη δεν έχουν σπάσει τη σιωπή τους».  

Τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν πως μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, τόσο για να καταγγείλουν οποιαδήποτε μορφή βίας βιώνουν, όσο και για να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση για σχετικά θέματα που πιθανόν να έχουν απορίες, σημείωσε.  

Το Hope For Children ανέλαβε τη δημιουργία του ενημερωτικού φυλλαδίου.  

Η Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του συμβουλίου «Φωνή» συνεχάρη το ΥΠΠΑΝ και το Hope For Children λέγοντας πως η δράση αυτή είναι απόδειξη της φιλοσοφίας της Εθνικής Στρατηγικής, την φιλοσοφία της ενδυνάμωσης των παιδιών μας και είναι μια συνεργασία του δημόσιου τομέα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.  

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, πρόσθεσε, είναι η ενδυνάμωσή τους με εφόδια ώστε τα ίδια να μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, να τους αποφεύγουν και να τους αντιμετωπίζουν μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.  

«Ένα φυλλάδιο που μιλάει στους έφηβους ειλικρινά, τους λέει τα δικαιώματά τους, τους αναγνωρίζει το δικαίωμα και τονίζει την σημασία υγιών σχέσεων, είναι ανεκτίμητης αξίας ως εφόδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης», είπε.  

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι νέοι που μεγαλώνουν σήμερα έχουν διαφορετικές πιέσεις και προκλήσεις, να τους δώσουμε την ενημέρωση και τα εφόδια που χρειάζονται, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου εκφράζοντας την ευχή να υπάρξουν παρόμοιες δράσεις και από άλλους οργανισμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home