Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σπίτι της Γυναίκας σε όλες τις πόλεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 16.02.2023

Σπίτι της Γυναίκας σε όλες τις πόλεις

Υπήρχε μόνο στη Λευκωσία - Έτοιμο το Σχέδιο Δράσης και η Στρατηγική κατά της βίας των Γυναικών

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα βίας κατά των Γυναικών.  Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε χθες Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2022 στο Υπουργικό Συμβούιλιο το Σχέδιο Δράσης και τη Στρατηγική στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας κατά των Γυναικών. 

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 5 σημεία με κυρίαρχο την επέκταση του Σπιτιού της Γυναίκας σε όλες τις επαρχιες αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο στη Λευκωσία. 

Το Σπίτι της Γυναίκας λειτουργεί από την 1η Δεκεμβρίου 2020 και σε αυτό  έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες (και τα ανήλικα παιδιά τους) και κορίτσια (κάτω των 18 ετών) θύματα βίας, χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένων γυναικών μεταναστριών ή προσφύγων ανεξαρτήτως της μεταναστευτικής ή προσφυγικής τους κατάστασης και ιδιότητας.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ολομέλεια: Καταδίκασε κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών<<<<

Το Σπίτι της Γυναίκας  παρέχει:  

  • Υπηρεσίες σε ενήλικες γυναίκες και ανήλικα κορίτσια (κάτω των 18 ετών) θύματα βίας, καθώς και στα εξαρτώμενα τέκνα τους: 
  • Λήψη μέτρων (που αφορούν το θύμα αλλά και το δράστη) για την άμεση προστασία και ασφάλεια του θύματος, 
  • Άμεση/βραχεία ψυχολογική στήριξη και ενδεχόμενη παραπομπή στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (ΟΚΥπΥ)/ ΜΚΟ για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και θεραπεία.
  • Κοινωνικο-οικονομική στήριξη (πρόσβαση σε επιδόματα, στέγαση, υπηρεσίες φροντίδας, παραπομπή σε υπηρεσίες επανένταξης στην αγορά εργασίας - π.χ. ΑνΑΔ, Γραφείο Εργασίας),

Ιατρική εξέταση για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και ενδεχόμενη παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς του ΓεΣΥ για μακροχρόνια θεραπεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου θα γίνεται παραπομπή στο Σπίτι του Παιδιού.

Λήψη κατάθεσης του θύματος, καθώς και οπτικογραφημένης κατάθεσης από την Αστυνομία σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς Αστυνομικούς Σταθμούς και το ΤΑΕ  σε Υπηρεσίες παραπομπής ή/και συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται – σε χώρους φιλοξενίας, στην Αστυνομία, στο Δικαστήριο, σε Νοσοκομεία, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (ΟΚΥπΥ), στις ΥΚΕ, στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, σε φορείς στήριξης και προστασίας παιδιών κτλ σε  Νομικές υπηρεσίες (από τη Νομική Υπηρεσία, καθώς και ιδιώτες δικηγόρους).

>>>>Ψηφίστηκε ο νόμος για ενδοοικογενειακή βία & βία κατά γυναικών<<<<

Eκτός από το Σπίτι της Γυναίκας τα άλλα τέσσερα μέτρα που εντάσσονται στο Σχέδιο Δράσης είναι:

  • Δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες.
  • Μέτρα ενθάρρυνσης προς τα ΜΜΕ ώστε να εφαρμόζουν πρότυπα αυτορρύθμισης για την ισότητα.
  • Εξιδεικευμένα προγράμματα για τα θύματα βίας.
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για αλλαγή παρωχημένων αντιλήψεων.

Παράλληλα, μέσα από το Σχέδιο Δράσης η Κύπρος κάνει άλλο ένα βήμα προς την πλήρη εναρμόνισή της με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενώ αίρονται δυο από τις τρεις επιφυλάξεις  που τέθηκαν από το 2015 κατά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη επιφύλαξη αφορά  στη Δικαστική Δικαιοδοσία και στο Καθεστώς Διαμονής των θυμάτων βίας που εξαρτούνται από το σύζυγό τους. 

Η δεύτερη επιφύλαξη  αλλάζει το καθεστώς που αφήνει παραθυράκια σε ένα σύζυγο να απειλεί την αλλοδαπή γυναίκα του θύμα βίας και να την αποθαρρύνει να προβεί σε καταγγελία.

 

Home