Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σπίτι της Γυναίκας: Σπάει την αλυσίδα βίας-32 υποθέσεις από 1/12

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 17.01.2021

Σπίτι της Γυναίκας: Σπάει την αλυσίδα βίας-32 υποθέσεις από 1/12

Thumbnail

32 περιπτώσεις βίας σε βάρος γυναικών χειρίστηκε μέχρι στιγμής το «Σπίτι της Γυναίκας» μέσα στις λίγες μέρες λειτουργίας του - «Η βία μας αφορά όλους» δηλώνει στην Offsite η διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η ενδοοικογενειακή βία δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, από οποιανδήποτε εθνικότητα, ηλικία, θρησκεία ή φύλο. 

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία το «Σπίτι της Γυναίκας», ένα κέντρο το οποίο θα λειτουργεί σε φάσεις μέχρι να φτάσει στην πλήρη λειτουργία του.

Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα, το «Σπίτι της Γυναίκας» έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του σε πιλοτική φάση, εξυπηρετώντας περιπτώσεις της επαρχίας Λευκωσίας

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας κ. Μαρία Κυρατζή η οποία μίλησε στην Offsite, «το θέμα της βίας κατά των γυναικών αποτέλεσε και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στα θύματα βίας». 

Το «Σπίτι της Γυναίκας», λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό Κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες, όπως Κλινικοί Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κρατικοί Λειτουργοί, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη/ δομή με σκοπό την παροχή προστασίας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους. 

32 περιπτώσεις μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί στο «Σπίτι της Γυναίκας» 32 περιπτώσεις γυναικών. 

«Στο πρώτο στάδιο λειτουργίας του Σπιτιού, τα θύματα παραπέμπονται από την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια», σημειώνει η κ. Κυρατζή η οποία προσθέτει πως «όταν φτάσει στην πλήρη λειτουργία του, θα μπορούν να παραπεμφθούν περιπτώσεις και από άλλες Υπηρεσίες/Φορείς».

Στήριξη και στα παιδιά 

Πέραν όμως από τις γυναίκες-θύματα, αβοήθητα δε θα μπορούσαν να μείνουν ούτε τα παιδιά τα οποία παρατηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να γίνονται θύματα. 

Στο «Σπίτι της Γυναίκας», πέραν από τις γυναίκες, έχουν έχουν πρόσβαση και τα ανήλικα παιδιά τους και κορίτσια (κάτω των 18 ετών) θύματα βίας, χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένων γυναικών μεταναστριών ή προσφύγων ανεξαρτήτως της μεταναστευτικής ή προσφυγικής τους κατάστασης και ιδιότητας.

Όπως υποστηρίζει η κ. Κυρατζή, «η προσέγγιση του «Σπιτιού της Γυναίκας» βασίζεται στο μοντέλο Family Justice Centre, όπου το συμφέρον του παιδιού και το συμφέρον της μητέρας ταυτίζονται, αφού μητέρα και εξαρτώμενα, στις πλείστες περιπτώσεις, βιώνουν τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας της βίας». 

Το «Σπίτι της Γυναίκας» λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας τόσο των γυναικών όσο και των παιδιών τους, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο την ενδυνάμωση της μητέρας αλλά και τη διασφάλιση της σχέσης της με τα παιδιά της. Η μητέρα με τα εξαρτώμενα παιδιά της, λαμβάνουν τις αρχικές υπηρεσίες στο «Σπίτι της Γυναίκας» ώστε να αποφεύγεται ο διαχωρισμός τους και κατ’επέκταση να αποφεύγεται η περαιτέρω επαναθυματοποίησή τους. 

Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία

Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) τα οποία αφορούν την φιλοξενία γυναικών και παιδιών κατά την περίοδο 16 Mαρτίου 2020 – 30 Ιουνίου 2020, εν καιρώ πανδημίας.

Συγκεκριμένα: 

  • Φιλοξενήθηκαν 194 άτομα εκ των οποίων 84 ήταν γυναίκες και 110 παιδιά.
  • Εξυπηρετήθηκαν συνολικά 84 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια.
  • 30 άτομα εξυπηρετήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας που αντιστοιχούν σε 18 περιπτώσεις βίας στη οικογένεια (21% των περιπτώσεων)
  • 54 άτομα εξυπηρετήθηκαν σε χώρους φιλοξενίας που αντιστοιχούν σε 66 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια (79% των περιπτώσεων)

«Η βία μας αφορά όλους»

Καταληκτικά η κ. Κυρατζή θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όλα τα θύματα, τονίζοντας πως πρέπει επιτέλους να σπάσουν την σιωπή τους. 

«Η βία κατά των παιδιών και των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά μας αφορά όλους. Καλούμε όλα τα θύματα να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής και να μιλήσουν, ώστε να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη που χρειάζονται».  

Home