Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σπουδές: Η Βρετανία γίνεται Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γερμανία

Offsite Team
- 24.02.2021

Σπουδές: Η Βρετανία γίνεται Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γερμανία

Thumbnail
Η Κύπρος πρώτη στις επιλογές για τους φοιτητές μας που βλέπουν όμως και χώρες της ΕΕ - Γιατί τις συγκεκριμένες

Η αλλαγή δεδομένων λόγω Brexit φέρνει ριζικές αλλαγές και στο θέμα σποδών. Χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές που διαχρονικά επιλέγουν την Βρετανία λόγω και του γνωστοί φοιτητικού δανείου, ψάχνουν πλέον άλλες επιλογές αφού ως γνωστό το δάνειο πλέον δεν θα παρέχεται ενώ η πλειοψηφία των πανεπιστημίων αύξησε και τα δίδακτρα. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου κ. Άδωνης Αμερικάνος, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή ''Offsite On Air'' της Digital TV, ανέφερε ότι προτεραιότητα για τους νέους φοιτητές θα είναι η Κύπρος ενώ όσον αφορά τις εναλλακτικές επιλογές και τις χώρες που θα πάρουν την θέση της Βρετανίας, μίλησε κυρίως για Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία και Γερμανία, εξηγώντας και τους λόγους που γίνεται αυτό.

Τα νέα δεδομένα για Βρετανία και τι πρέπει να ξέρουν όσοι την επιλέξουν

«Τα πλείστα πανεπιστήμια έχουν επιλέξει να αυξήσουν τα δίδακτρα τους στα επίπεδα που έχουν οι φοιτητές από τρίτες χώρες. Υπάρχουν όμως πανεπιστήμια τα οποία διατηρούν τα δίδακτρα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 9.250 λίρες. Υπάρχουν και πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν υποτροφίες και εκπτώσεις ακριβώς για να ρίξουν τα δίδακτρα κάτω. Ο αριθμός αυτών των πανεπιστημίων είναι γύρω στα 30 πανεπιστήμια».

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο, όπως δήλωσε ο κ. Αμερικάνος, έχει σταματήσει για τους καινούργιους φοιτητές που θα ενταχθούν τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι φοιτητές που είναι ήδη στη Βρετανία, δεν επηρεάζονται ούτε από την κατάργηση του φοιτητικού δανείου, ούτε από την αύξηση των διδάκτρων.  

Παράλληλα ο κ. Αμερικάνος, εξήγησε τι άλλες αλλαγές υπάρχουν και οφείλουν να γνωρίζουν όσοι θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία για σπουδές.

«Πλέον χρειάζεται κάποιος να βγάλει βίζα. Δεν μπορεί κάποιος να μεταβεί στη Βρετανία χωρίς να έχει την απαραίτητη φοιτητική βίζα. Επίσης δεν μας καλύπτει πλέον το σύστημα υγείας της Βρετανίας και χρειάζεται κάποιος να πληρώνει την ασφάλεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή η ασφάλεια στοιχίζει 470 λίρες κάθε χρόνο. Στην περίπτωση της βίζας, αυτή θα εκδοθεί μόνο μια φορά για όλη την διάρκεια του προγράμματος σπουδών. Αυτά αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Οι νέες επιλογές των Κύπριων φοιτητών

Η πρώτη χώρα που επιλέγουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, είναι η Ολλανδία.

«Η Ολλανδία είναι χώρα η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον. Έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα 13 πανεπιστήμια της Ολλανδίας, τα 10 συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα 200 πανεπιστήμια του κόσμου. Βλέπουμε ενδιαφέρον και για άλλες χώρες που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα όπως είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία. Να πούμε όμως ότι και άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία, που προσθέτουν αγγλόφωνα προγράμματα, έχουν αντιληφθεί ότι το παιχνίδι ίσως να παιχτεί στα αγγλόφωνα προγράμματα και προσθέτουν συνεχώς αγγλόφωνα προγράμματα».

Επιπλέον ο κ. Αμερικάνος αναφέρθηκε στο σύστημα εκπαίδευσης που έχουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο έχεις πολλές απαιτήσεις. 

«Το σύστημα αυτών των χωρών είναι πολύ διαφορετικό από το σύστημα που έχουμε εμείς μάθει. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να τα βγάλει πέρα κάποιος. Είναι κάτι το οποίο πρέπει οι φοιτητές να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης πολύ γρήγορα με το που θα μεταβούν για σπουδές στο εξωτερικό». 

Ερωτηθείς εάν αυτό είναι μια ανησυχία την οποία εκφράζουν οι υποψήφιοι φοιτητές ο κ. Αμερικάνος απάντησε πως «είναι μια ανησυχία που την διατυπώνουν πολύ συχνά οι γονείς αλλά και οι μαθητές. Είναι κάτι το οποίο ο φοιτητές πρέπει να το έχει υπόψη του. Ότι ο κύριος σκοπός που μεταβαίνει για σπουδές, βεβαίως είναι το να πάρει το πτυχίο και όχι να περάσει καλά. Αυτές οι χώρες θέλουν ένα επιμελή μαθητή ο οποίος να έχει κριτική σκέψη, να μπορεί να διαβάσει αρκετά από μόνος του χωρίς να παπαγαλίσει. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία δυστυχώς το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα δεν μας μαθαίνει. Θα πρέπει αυτά κάποιος μαθητής να τα μάθει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα».

Επιλέγουν Κύπρο; 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι φοιτητές επιλέγουν ή και γιατί δεν επιλέγουν τα πανεπιστήμια στην Κύπρο;

«Τα πανεπιστήμια στην Κύπρο είναι μέσα στις προτεραιότητες των μαθητών μας σήμερα. Και η πανδημία αλλά και η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει κάποια νοικοκυριά, τους κάνει να στρέφονται προς πιο φθηνές λύσεις και πι ασφαλής προορισμούς. Ασφαλής προορισμός θεωρείται και η Κύπρος. Τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η πρώτη επιλογή των Κύπριων μαθητών. Οι θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, δεν έχουν αυξηθεί και αυτό θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό και θα δυσκολέψει πολύ τους μαθητές οι οποίοι θέλουν να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Η Κύπρος είναι πολύ περισσότερο από πριν, στις πρώτες επιλογές των μαθητών. Οι μαθητές όμως θα πρέπει να έχουν και plan b. Θα πρέπει να ξέρουν τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή στο ΤΕΠΑΚ. Υπάρχουν βέβαια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που για κάποιους είναι επιλογή».

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Αμερικάνος:

*** Την εκπομπή ''Offsite On Air'' φέρνει κοντά σας η Τράπεζα Κύπρου

Home