Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στα φόρτε του ο Προεκλογικός με αντιπαραθέσεις και συναντήσεις

Offsite Team -
28.11.2022 - 21:33

Στα φόρτε του ο Προεκλογικός με αντιπαραθέσεις και συναντήσεις

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Επισκέψεις, συναντήσεις και ανακοινώσεις ή δηλώσεις για θέματα επικαιρότητας είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής δραστηριότητας των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας.

Στόχος μας μέχρι το 2025 όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες του κράτους να είναι στην οθόνη του κινητού μας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Digital Services Factory (Εργοστάσιο Παραγωγής Ψηφιακών Υπηρεσιών για το Δημόσιο) του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο στεγάζεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία.

Ο κ. Νεοφύτου ξεναγήθηκε στον χώρο από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, καθώς και από λειτουργούς της Υπηρεσίας. Στόχος της ΕΕ και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι να έχουμε την Digital Europe (Ψηφιακή Ευρώπη) και στόχος είναι η Κύπρος να είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη όπου όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι στο κινητό του πολίτη». Ακόμη, είπε ότι πέραν των 120 κρατικών υπηρεσιών είναι ήδη ψηφιακές και ότι ο πολίτης μπορεί ψηφιακά και ηλεκτρονικά να εξυπηρετηθεί. 

Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου του κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" για μυστική συμφωνία Νίκου Χριστοδουλίδη - Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε ότι η συμφωνία αυτή έγινε ενόσω ο Αβέρωφ Νεοφύτου καλούσε τον κ. Χριστοδουλίδη να συμμετάσχει στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΔΗΣΥ κι εκείνος δημόσια έλεγε ότι ήταν νωρίς για τις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης άλλα συμφώνησε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, άλλα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και άλλα με τον Μάριο Καρογιάν, πρόσθεσε. "Γι’αυτό αρνείται να δώσει τις μυστικές αυτές συμφωνίες στη δημοσιότητα. Αυτό που προκύπτει από τη μυστική του συμφωνία με το ΔΗΚΟ, είναι πως έχει μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της κοινοπραξίας συμφερόντων που τον στηρίζει".

Τις προτάσεις του για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης παρουσίασε τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα στα γραφεία του επιτελείου του.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έζησε μια πρωτοφανή διάβρωση των θεσμών εκ των έσω, με την υπονόμευση ανεξάρτητων θεσμών από την ίδια την κυβέρνηση να οδηγεί μοιραία στην απαξίωσή τους και σε αποδυνάμωση του έργου τους.

Σε περίπτωση εκλογής του, η διακυβέρνηση θα πορευθεί με κεντρικό γνώμονα ότι η έννοια του κράτους δικαίου είναι η πεμπτουσία κάθε σύγχρονου πολιτεύματος και στον πυρήνα του κοινωνικού συμβολαίου, υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης, συμπληρώνοντας πως οραματίζεται μια χώρα όπου το κράτος θα υπηρετεί τους πολίτες στη βάση του συντάγματος, του σεβασμού προς το γράμμα και το πνεύμα του νόμου της πολιτείας, της ηθικής και του αισθήματος δικαίου και δικαιοσύνης, καθώς και των αρχών και αξιών των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.

Στο μεταξύ, συνάντηση με συνδέσμους για ΑμεΑ και χρόνια πασχόντων, στο Εκλογικό Επιτελείο του στην Πάφο είχε ο κ. Μαυρογιάννης το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου, ο ίδιος είπε ότι, πρέπει να υπάρχει κοινωνική ευαισθησία αλλά και κοινωνική πρόνοια από το κράτος και ότι το κράτος είναι υπόχρεο να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές για να δημιουργήσει ποιοτική ζωή στον άνθρωπο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόταση για κοινή εκστρατεία όλων των υποψηφίων για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έστειλε το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η πρόταση στάλθηκε δια επιστολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η εγγραφή νέων ψηφοφόρων η οποία θα συμβάλει στη μείωση της αποχής, αλλά και στην ενεργότερη εμπλοκή των νέων στα κοινά αποτελεί σημαντικό ζήτημα.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μειώσουμε το ποσοστό της αποχής και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές προσφέρονται για ανάληψη πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Η κοινή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά  της Διεύθυνσης των Φυλακών προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος ΠτΔ, Αχιλλέας Δημητριάδης διερωτώμενος γιατί επέλεξαν αυτή την παράξενη σε περιεχόμενο και θεσμικά ασυνήθιστη ενέργεια για να εκφράσουν γενικά και αόριστα «έντονη έγνοια και ανησυχία για την κατάσταση» στις Φυλακές.

Αυτά που περιγράφουν (διακίνηση ναρκωτικών, χρήση κινητών) είναι θέματα που δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά, αλλά απασχόλησαν την κοινή γνώμη στο παρελθόν  επανειλημμένα, πρόσθεσε θέτοντας τα ερωτήματα τι έκανε γι’ αυτά η εκτελεστική εξουσία που κυβερνά εδώ και 10 χρόνια και της οποίας οι δύο Γενικοί Εισαγγελείς ήταν υπουργοί, γιατί θυμήθηκαν τώρα «τη λήψη μέτρων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Στο μεταξύ, ο κ. Δημητριάδης πραγματοποίησε την Κυριακή επίσκεψη στον κατεχόμενο Κορμακίτη, όπου συναντήθηκε με την κοινότητα των Μαρωνιτών και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που τους απασχολούν στα κατεχόμενα χωριά τους.

Ο υποψήφιος ΠτΔ, Μάριος Ηλιάδης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι η αποκάλυψη από την εφημερίδα «Πολίτης», του εγγράφου συμφωνίας μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του ΔΗΚΟ, επιβεβαιώνει αυτό που από την πρώτη στιγμή επισημάναμε και προειδοποιήσαμε τον λαό. Ότι, προσθέτει, «ο κ. Χριστοδουλίδης όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ, όπως παραπλανητικά διατείνεται, αλλά είναι και όμηρος μυστικών συμφωνιών και δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στα κόμματα που τον υποστηρίζουν, γεγονός που τον καθιστά σε περίπτωση εκλογής του σε ένα Πρόεδρο, χωρίς ανεξαρτησία και αυτοτέλεια αποφάσεων και κινήσεων και σε ένα Πρόεδρο υλοποίησης υπόγειων δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν μυστικά και εν αγνοία του λαού».

ΚΥΠΕ

Home