Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στάχτη τεράστιες εκτάσεις γης στην Κύπρο

του Έκτορα Γεωργίου -
01.06.2019

Στάχτη τεράστιες εκτάσεις γης στην Κύπρο

Thumbnail
Τι αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία από το Τμήμα Δασών

Όπως κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο έτσι και φέτος πάντα στο προσκήνιο έρχονται οι πυρκαγιές που μαστίζουν το νησί μας, αφήνοντας πίσω τους πολλά εκτάρια καμένης γης. 

Η απερισκεψία κάποιων συμπολιτών μας, σε συνδιασμό με άλλους καταλυτικούς παράγοντες που θα δούμε πιο κάτω καθιστούν τις πυρκαγιές το νούμερο ένα κίνδυνο για το περιβάλλον της Κύπρου.

Με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού, όπου ο κίνδυνος είναι αρκετά υψηλός, η Offsite ανοίγει τον φάκελο δασικές πυρκαγιές.

Προβληματίζουν τα στοιχεία - Αύξηση για το 2018

Αύξηση, στις δασικές πυρκαγίες, παρατηρούμε για το 2018, αφού έφτασαν τις 131 σε σχέση με το 2017 όπου καταγράφηκαν 92. 

Η χειρότερη επίδοση τα τελευταία 18 χρονια καταγράφεται το 2003 όταν έπληξαν το νησί μας 379 πυρκαγιές, όσο αφορά την «καλύτερη χρονία», ήταν το 2014  με 68 πυρκαγιές.  

fotia1

Εκτάσεις που καήκαν ανά έτος

Χιλιάδες εκτάρια γης, έχουν καεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με το χειρότερο έτος να καταγράφεται το 2000 αφού κάηκαν 7,500 εκτάρια έγιναν στάχτη, ενώ η καλύτερη χρονία ήταν το 2017 με 428 εκτάρια γης.

 

fotia2

Ανθρωπινός παράγοντας η αιτία

Προβληματισμό και μόνο προκαλούν τα στοιχεία από το Τμήμα Δασών, για τις πρόκλησης πυρκαγιών. 

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα πιο κάτω, το 85% οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, με το 30% να είναι από κακόβουλες ενέργειες και το 70% από αμέλεια. 

 

fotia3

Στη «μάχη» και οι πολίτες

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τις περισσότερες πυρκαγιές τις αντιλαμβάνονται / αναφέρουν οι πολίτες, αφού βρίσκονται στην πρώτη θέση του πιο κάτω πίνακα με 38%.  

fotia4

Η συμβουλές από το Τμήμα Δασών ενόψει καλοκαιριού

Να αποφεύγεται το πέταγμα αναμμένων αποτσίγαρων ή καλύτερα και το ίδιο το κάπνισμα μέσα ή κοντά στο δάσος.  

Προσθέτει πως το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται παντού, εκτός από τις ψησταριές των εκδρομικών χώρων, ακόμη και στο περιβόλι και στην αυλή του εξοχικού.  

Να σβήνονται σχολαστικά τα κάρβουνα πριν την αναχώρηση από το δάσος ή την ύπαιθρο.  

Σε περίπτωση εντοπισμού φωτιάς ή καπνού να ειδοποιείται το Τμήμα αμέσως στο 1407 ή στο 112. “Αφού τηλεφωνήσετε, προσπαθήστε με ασφάλεια να σβήσετε ή να περιορίσετε τη φωτιά”, καταλήγει το Τμήμα Δασών.

Έκτορας Γεωργίου

Home