Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΣτΕ: Συνεχίζεται η επιτήρηση για περιουσιακά εγκλωβισμένων

Offsite Team
- 25.09.2019

ΣτΕ: Συνεχίζεται η επιτήρηση για περιουσιακά εγκλωβισμένων

Thumbnail
Τι ζητούν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι

Χωρίς να τερματιστεί η επιτήρηση για τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων και των κληρονόμων τους ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, στο Στρασβούργο, η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τη Δευτέρα, η Τουρκία είχε αποτύχει να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη και την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, αποσκοπώντας στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Το τελικό κείμενο της απόφασης που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους  των 47 κρατών μελών προβλέπει ότι η Επιτροπή Υπουργών θα επανεξετάσει το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων κατά τη συνεδρία του Ιουνίου 2020, ενώ καλεί την Τουρκία να υποβάλει περαιτέρω στοιχεία ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο κλείσιμο της πτυχής αυτής. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η υποχρέωση τη Άγκυρας για καταβολή αποζημιώσεων.

 

Πιο αναλυτικά, στην απόφασή τους οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι κάνουν μνεία σε προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών, τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου εκφράζεται εκτίμηση για τα μέτρα που έχουν παρθεί στα κατεχόμενα σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων και των κληρονόμων τους.

Σημειώνουν συναφώς ότι τα μέτρα αυτά δίνουν, μεταξύ άλλων, από τις 8 Αυγούστου 2002 τη δυνατότητα σε Ε/κ κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές να προσφύγουν για τη διαχείριση περιουσιών στα κατεχόμενα. Προστίθεται ότι οι Ε/κ που αναχώρησαν μόνιμα από τα κατεχόμενα μπορούν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα, εφόσον διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο επαφών με την περιοχή. Οι σχετικές πρόνοιες των «αποφάσεων» που πάρθηκαν το 2008, στα κατεχόμενα, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, ωστόσο οι Ε/κ που αναχώρησαν από τα κατεχόμενα πριν από τις 27 Φεβρουαρίου 2008 έχουν τη δυνατότητας να διεκδικήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα ενώπιον της ‘επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας’ (ΕΑΙ), προστίθεται.  

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ζητούν επίσης ενημέρωση για τον αριθμό των αιτήσεων που βρίσκονται ενώπιον της ‘ΕΑΙ’ και οι οποίες σχετίζονται συγκεκριμένα με τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ ιδιοκτητών που συνέχισαν να διαμένουν στα κατεχόμενα τον Μάιο του 1994 και των κληρονόμων τους, καθώς και για το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών.  

Για άλλη μια φορά, η Επιτροπή Υπουργών επιμένει αναφορικά με την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ τον Μάιο του 2014, σημειώνοντας παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δεν αφορούσε το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.  

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι αποφάσισαν να συζητήσουν εκ νέου το θέμα, υπό το φως των πληροφοριών που αναμένονται, κατά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο του 2020, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο θα τερματίσουν την επίβλεψη αυτή της πτυχής της απόφασης του ΕΔΑΔ.  

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η συνεδρίαση στο Στρασβούργο κλείνει με θετικό πρόσημο, καθώς το θέμα για τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων παραμένει ανοιχτό. Παράλληλα, σημειώνεται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν κατάφερε εγγράψει στην ημερήσια διάταξη την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, που θα οδηγούσε ενδεχόμενα στο κλείσιμο της επιτήρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματολογία της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό.

ΚΥΠΕ

Home