Στη Βουλή το μπάχαλο με προσλήψεις στην Αστυνομία-Ψάχνουν λύσεις

Στη Βουλή το μπάχαλο με προσλήψεις στην Αστυνομία-Ψάχνουν λύσεις

Άλλοι δεν έδωσαν κάποια εξέταση, άλλοι τις έδωσαν με λάθος σειρά - Χάος με την διαδικασία και αντιδράσεις

Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τον διαγωνισμό για 256 προσλήψεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική και γενικότερα η όλη διαδικασία θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλης. 

Η ιστορία πάει αρκετά πίσω αφού οι συγκεκριμένες θέσεις προκηρύχθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 ενώ οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Όχι απλά ακόμα δεν έγιναν οι προσλήψεις αλλά φαίνεται ότι έχουμε ακόμα δρόμο για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα αφού δημιουργήθηκε ένα απίστευτο μπάχαλο με την όλη διαδικασία και προκαλούνται πολλά ερωτηματικά. 

Το στόρι

Στις γραπτές εξετάσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο λοιπόν παρακάθισαν 855 άτομα από τους οποίους, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, πέτυχαν μόνο οι 192. Απέτυχαν δηλαδή 663 άτομα.

Από τους 192 όμως βγήκαν και άλλοι εκτός… κούρσας μετά από διάφορες ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις. Στο τελικό στάδιο έφτασαν 145 άτομα και κάπου εκεί ξεκίνησε το απόλυτο μπάχαλο.  

Και ενώ λοιπόν οι 145 πέρασαν ουσιαστικά όλα τα τεστ και ήταν έτοιμοι για να ενταχθούν στην Αστυνομία ξαφνικά η Επιτροπή Προσλήψεων της Αστυνομίας τους ζήτησε να περάσουν από ακόμα δύο εξετάσεις. Τους κάλεσαν λοιπόν σε Τεστ Προσωπικότητας και Τεστ Γνωστικών Ικανοτήτων.

Οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν λοιπόν και σε αυτά τα 2 τεστ. Πέρασαν όλοι το Τεστ Προσωπικότητας αλλά στο Τεστ Γνωστικών Ικανοτήτων απέτυχε το 30%. Σημειώνουμε ότι σε τεστ για γνωστικές ικανότητες υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι και κατά τις πρώτες γραπτές εξετάσεις που παρακάθισαν τον Σεπτέμβριο. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των υποψηφίων που κινούνται πλέον νομικά και εκφράζουν μέσω δικηγόρου τις αμφιβολίες τους για το νόμιμο της διαδικασίας. 

‘’Έκδηλα παράνομη η διαδικασία’’

Προ ημερών ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης, ο οποίος εκπροσωπεί αριθμό υποψηφίων που ‘’κόπηκαν’’ από το τελευταίο τεστ των γνωστικών ικανοτήτων, απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Πρόεδρο Συμβουλίου Προσλήψεων της Αστυνομίας με την οποία καταγγέλλει την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντας την ‘’Έκδηλα Παράνομη’’. Ζητά επανεξέταση όλων των προσοντούχων υποψηφίων οι οποίοι πέτυχαν σε όλα τα προηγούμενα τεστ και εξετάσεις. 

Το… απόλυτο χάος στην διαδικασία

Ο κ. Καραπατάκης στην επιστολή του περιγράφει πολλά παράδοξα που συνέβησαν κατά την όλη διαδικασία. Όπως αναφέρει π.χ. κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών, 20 υποψήφιοι συμμετείχαν στις ψυχομετρικές εξετάσεις χωρίς να περάσουν πρώτα από την δοκιμασία των αθλητικών γυμναστικών αγωνισμάτων όπως προέβλεπαν οι όροι του διαγωνισμού. Από αυτούς τους 20 τελικά πήγαν μετά για αθλητικές δοκιμασίες οι 16 και κατάφεραν να τις περάσουν μόνο οι 8. Με αυτό τον τρόπο όπως σημειώνεται αλλοιώθηκε η βαθμολογία όλων των υποψηφίων αφού επηρεάστηκε ο μέσος όρος επιτυχίας. 

 Επιπλέον, 12 άτομα θεωρήθηκαν επιτυχόντες χωρίς να παρακαθίσουν στις Ψυχομετρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

Τα συγκεκριμένα τεστ όπως τονίζεται επίσης στην επιστολή, δεν διενεργήθηκαν από την Αρμόδια Επιτροπή της Αστυνομίας όπως αναφερόταν στην προκήρυξη του διαγωνισμού αλλά από κάποια ελληνική εταιρεία που καθόρισε μάλιστα εκ των υστέρων την βάση επιτυχίας. 

Δεν καθορίστηκαν δηλαδή τα αποδεκτά όρια βαθμολογίας εξ αρχής ούτε ο τρόπος διεξαγωγής τους όπως ορίζει ο Περί Αστυνομίας Κανονισμός. 

Ο κ. Καραπατάκης εκπροσωπώντας αριθμό υποψηφίων ζητά όπως γίνει επανεξέταση όλων των προσοντούχων υποψηφίων στις Ψυχομετρικές εξετάσεις που έγιναν. 

Αστυνομία: Μετά την Βουλή αποφάσεις

Επικοινωνήσαμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου ο οποίος αρκέστηκε να μας πει ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή και θα αναζητηθούν λύσεις και μέσα από την Επιτροπή Νομικών. 

‘’Θα δούμε τι θα προκύψει από την συζήτηση στην Επ. Νομικών της Βουλής. Στόχος της Αστυνομίας είναι να προσληφθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός νέων αστυνομικών. Θέλουμε όμως και ποιοτική ενίσχυση και ποσοτική αφού έχουμε τρομερές ελλείψεις και άμεση ανάγκη. Έγιναν διάφορες διαδικασίες θα δούμε τι θα προκύψει και από την Βουλή’’.

Λεωνίδου: Ακύρωση ή επανάληψη της τελευταίες εξέτασης

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ήταν ένας από τους Βουλευτές που ενέγραψαν το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή. Όπως αναφέρει στην offsite δέχθηκε πολλά παράπονα και φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν κάποια όρια στον βαθμό δυσκολίας της όλης διαδικασίας. Όπως μας είπε θα εισηγηθεί όπως ακυρωθεί η τελευταία εξέταση ή όπως επαναληφθεί. 

‘’Δέχτηκε πολλά παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα, διερεύνησα την υπόθεση και φαίνεται ότι έχουν ξεφύγει από τα όρια της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που πρέπει ο πολίτης να έχει στις αρχές. Ηταν έξω από τα όρια της λογικής κάποια πράγματα. Έξω από τα όρια της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ο πολίτης. Η εξέταση έπρεπε να ήταν στα μέτρα των υποψηφίων και των απαιτήσεων της θέσης. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν κάποιες ακραίες μέθοδοι με αποτέλεσμα οι μισοί υποψήφιοι να βγουν εκτός διαγωνισμού. Χρησιμοποιήθηκαν υπέρμετρα μέτρα σε σχέση με τις θέσεις που προσφέρονται’’.

Τι προτείνει

‘’Η εισήγηση μου είναι ότι πρέπει να επαναληφθεί ή να ακυρωθεί, να μην ληφθεί καθόλου υπόψη η τελευταία εξέταση με το τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Έτσι κι αλλιώς έγιναν άλλες παρόμοιες συνεντεύξεις προηγουμένως που λήφθηκαν ήδη υπόψη. Να μην ακυρωθεί η διαδικασία ολόκληρη αλλά η τελευταία εξέταση. Θα ακούσουμε και τις απόψεις της αστυνομίας και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε’’.

Θα επανεξεταστούν γενικά οι κανονισμοί για πρόσληψη στην αστυνομία

Όπως μας είπε ο κ. Λεωνίδου, με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση, θα επανεξεταστούν γενικά οι κανονισμοί που αφορούν τις εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία. ‘’Θα δούμε συνολικά την διαδικασία εξετάσεων και προσλήψεων διότι φαίνεται ότι πάσχει’’, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναμένονται λοιπόν εξελίξεις μετά την σημερινή συζήτηση στην Βουλή για μια διαδικασία που ξεπέρασε ήδη τον ένα χρόνο, σε μια περίοδο μάλιστα που η Αστυνομία έχει φοβερές ελλείψεις. Θυμίζουμε ότι προ ημερών, ο πρώην πλέον Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Αστυνομία χρειάζεται 1300 περίπου νέους αστυνομικούς για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Home