Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στη Βουλή τα προβλήματα που προκύπτουν με Πανεπιστήμια Αγγλίας

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 01.07.2020

Στη Βουλή τα προβλήματα που προκύπτουν με Πανεπιστήμια Αγγλίας

Thumbnail
Στην Επιτροπή Παιδείας τα δίδακτρα και φοιτητικό δάνειο - Ψάχνουν λύσεις και με εθνοφρουρούς

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Λύσεις αναφορικά με τα προβλήματα που προκύπτουν με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην εντάσσονται Ευρωπαίοι φοιτητές πλέον στo καθεστώς των χαμηλών διδάκτρων που πληρώνουν και οι ντόπιοι αλλά ούτε θα επωφελούνται του Ευρωπαϊκού, φοιτητικού δανείου της Βρετανίας αναζητά η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Τονίζουμε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβρη του 2021, και όχι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που έρχεται. 

Ανάμεσα σε άλλα την Επιτροπή Παιδείας θα απασχολήση και το θέμα με τους νέους εθνοφρουρούς και όσους από αυτούς έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, αλλά ωστόσο, χάνουν τα χαμηλά δίδακτρα και το φοιτητικό δάνειο.

Συγκεκριμένα, εξαγγελία από την Υπουργό Πανεπιστημίων της Αγγλίας αναφέρει ότι από την νέα σχολική χρονιά, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Ευρωπαίοι φοιτητές δε θα δικαιούνται το home fee, δηλαδή το ποσό διδάκτρων που επωφελούνται οι Βρετανοί φοιτητές, αλλά ούτε θα δικαιούνται το βρετανικό φοιτητικό δάνειο (ευρωδάνειο). Συνεπώς, οι εθνοφρουροί που εξασφάλισαν μια θέση στα αγγλικά Πανεπιστήμια αλλά θα ξεκινήσουν τη φοίτηση τους μετά από ένα χρόνο λόγω στρατού μένουν ξεκρέμαστοι και θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένες τιμές διδάκτρων και χωρίς να δικαιούνται και το φοιτητικό δάνειο. 

Όπως δήλωσε στην Offsite, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, “το ζήτημα που προκύπτει είναι μια εξέλιξη, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις σπουδές πολλών μαθητών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, καθώς μέσα από έρευνες που κάναμε, τα δίδακτρα τριπλασιάζονται ή ακόμα και τετραπλασιάζονται και οι φοιτητές θα αναγκαστούν να τα καταβάλουν την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι άδικο λοιπόν να έχουμε αποκλεισμό των άρρενων φοιτητών, γιατί οι κόποι μιας ζωής θα πάνε χαμένοι. Είναι πολλές οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Το ένα σημείο είναι ο τετραπλασιασμός των διδάκτρων και το δεύτερο θέμα είναι ο τερματισμός του Ευρωπαϊκού δανείου που το παραχωρούσε η Βρετανία στους φοιτητές. Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει την Κυβέρνηση και αναμένουμε να ακούσουμε κάτι θετικό για το θέμα την Τετάρτη. Γνωρίζουμε ότι το θέμα είναι σε επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών Κύπρου - Βρετανίας και ελπίζουμε να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε να μην εφαρμοστούν οι εξαγγελίες. 

Ήταν μια εξέλιξη η οποία ενώ ήταν αναμενόμενη μας έπιασε απροετοίμαστους ως κράτος. Κάποια πράγματα θα έπρεπε ήδη να είχαν προηγηθεί γιατί γνωρίζαμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα για τους Ευρωπαίους και Κύπριους για να αποτρέψουμε τα γεγονότα. Ελπίζουμε βέβαια ότι ακόμα και τώρα θα αποτρέψουμε μερικά πράγματα. Είμαστε σε αναμονή".

Πιθανές λύσεις για εθνοφρουρούς

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Συμβούλων, Άδωνης Αμερικάνος, “η λύση αυτή μπορεί να είναι ένα χαμηλότοκο δάνειο στα αγόρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, αυτή τη χρονιά. Άλλη μια λύση ίσως να είναι και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο το πρόβλημα με αυτή την παράμετρο είναι ότι η εξ αποστάσεως προσφέρεται από κάποια πανεπιστήμια μόνο για το πρώτο τετράμηνο από μεμονωμένα πανεπιστήμια λόγω κορωνοϊού. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο για μερικούς μήνες μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να το συνεχίσεις. Με λίγα λόγια οι στρατιώτες μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους εξ αποστάσεως παίρνοντας κάποιες διευκολύνσεις από τον στρατό, παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει λύση και για τη συνέχεια των σπουδών τους. Αν ξεκινήσουν τώρα τις σπουδές θα μπορούν να πάρουν και τα χαμηλά δίδακτρα αλλά και το φοιτητικό δάνειο για όλα τα χρόνια των σπουδών. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά όπου κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα και για τα δίδακτρα και για τις διευκολύνσεις από την Εθνική Φρουρά αφού αυτές τις μέρες προσπαθούν να βρεθούν οι λύσεις”.

Συνομιλίες ΥΠΕΞ Κύπρου - Βρετανίας και εναλλακτικές λύσεις

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα βρίσκεται σε επίπεδο συζητήσεων μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Βρετανίας με σκοπό τη διευθέτηση μιας λύσης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να συζητά το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ το απόγευμα της Δευτέρας(29/06) αλλά και με την Βρετανίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον. Όπως πληροφορούμαστε, αναζητείται λύση ούτως ώστε οι Κύπριοι φοιτητές να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο να είναι δικαιούχοι του φοιτητικού δανείου. Ένα σενάριο που συζητείται είναι να δοθεί λύση μέσα από το πλαίσιο της συμμετοχής της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία. 

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διευθέτηση του θέματος στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας ο κ. Αμερικάνος δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει λύση.Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είναι πολλές και δε θα συνέφερε στη Βρετανία να πει ότι για τους φοιτητές που έρχονται από αυτές τις χώρες θα δίδεται για παράδειγμα 30% έκπτωση. Ούτως ή άλλως εμείς ακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ, οπότε ούτε διακρατικές συμφωνίες είναι εύκολο να γίνουν από τη στιγμή που ανήκουμε στην ΕΕ. Προσωπικά δεν βλέπω ότι θα γίνει κάτι, μακάρι να υπάρχει εξέλιξη αλλά δεν το βλέπω”.

 

Home