Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στη Λεμεσό το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε στην Κύπρο (pics)

Άντρη Θρασυβούλου -
26.12.2019

Στη Λεμεσό το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε στην Κύπρο (pics)

Thumbnail
Το κόκκινο διθέσιο προκαλούσε... φόβο στους Λεμεσιανούς

(Λεμεσός) 1907. Το πρώτο ανα το παγκύπριο αυτοκίνητο καταφθάνει στη Λεμεσό. Επρόκειτο για ένα συνταρακτικό γεγονός για την εποχή. Ο λόγος για το κόκκινο διθέσιο αυτοκίνητο του γιατρού Πιερή. 

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τα βράδια όταν ο γιατρός έβγαινε για βόλτες, ο παράξενος για τους Λεμεσιανούς ήχος της μηχανής και το κλαξόν... προκαλούσε φόβο.

 

Μέχρι τότε το μεταφορικό μέσο ήταν τα ζώα, αργότερα οι άμαξες ενώ το 1890 εμφανίστηκε στη Λεμεσό το πρώτο ποδήλατο. Το είχε φέρει από το εξωτερικό ο Ιωάννης Κυριακίδης.

Πάντως αμέσως μετά την εμφάνιση του κόκκινου διθέσιου η Λεμεσός μετρούσε έξι αυτοκίνητα που κυλούσαν στους χωματόδρομους της πόλης.

 

Το 1912 ο οίκος Κολακίδης ιδρύει την πρώτη εταιρεία μεταφορών εν ονόματι ''The Cyprus Motor Transport and Development Company'' εκτελώντας δρομολόγια σε άλλες πόλεις και χωριά.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού και στον κ. Δημήτρη Θεοδώρου για την πολύτιμη βοήθεια και την παραχώρηση των φωτογραφιών

Home