Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στιγματισμός παιδιών από εγωιστές γονείς

Offsite Team
- 21.12.2021

Στιγματισμός παιδιών από εγωιστές γονείς

Bullying στα σχολεία, στην δουλειά και τον στρατό - Τι να κάνουμε

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Η Πέρσα Κορφιάτη, Εγγεγραμμένη Ειδική ψυχολόγος μίλησε στη εκπομπή Offsite On Air την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, κατά πόσο οι διαφωνίες μεταξύ ενηλίκων για τον εμβολιασμό επηρεάζει την συμπεριφορά των παιδιών ή δίνει μια ακόμη αφορμή για bullying.

Ανάμεσα σε άλλα, η κα. Κορφιάτη αναφέρθηκε στον στιγματισμό των παιδιών που οδηγεί η μη συμμόρφωση γονέων με τα μέτρα στο πλαίσιο των σχολείων, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ίδιους. 

Κατά την παρουσία της στην εκπομπή, αναφέρθηκε και στον εργασιακό χώρο όπου παρατηρείται το φαινόμενο του εκφοβισμού εις βάρος κάποιων συναδέλφων και τον ρόλο του διευθυντή/τριας στην αντιμετώπιση του. 

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί

Όπως ανέφερε, υπάρχουν παιδιά που συμπαραστέκονται στους φίλους τους όταν ένα παιδί είναι ανεμβολίαστο, επιλέγοντας άλλους χώρους να πάνε όπου θα δικαιούται και το ανεμβολίαστο παιδί. Άλλά παιδιά, δυστυχώς είναι διχασμένα σημείωσε και τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν και άλλα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί κρυφά από τους γονείς τους, γιατί οι γονείς ή ήταν αρνητές ή φοβικοί με το εμβόλιο.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «ενας μικρός αριθμός παιδιών, φοβήθηκαν πάρα πολύ από τον κορωνοϊό και είδαν ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι απειλητική και έχοντας υπόψιν ότι οι γονείς τους δεν συμφωνούν με τον εμβολιασμό, επιχείρησαν να το κάνουν μόνοι τους.

Κληθείσα να δώσει κάποιες συμβουλές στους γονείς για την αποφυγή διαφωνιών μεταξύ παιδιών για το θέμα εμβολιασμού, σημείωσε ότι αυτό το φαινόμενο, της πανδημίας, δεν θα σταματήσει και γι αυτό πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να πούμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να έχουν την δική τους γνώμη και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις καθώς δεν υπάρχει νόημα. 

Μια σύγκρουση μπορεί να χτίσει πολύ καλές σχέσεις, πρόσθεσε, καθώς η αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων μπορεί να χτίσει καλές και υγιές σχέσεις. Το πρόβλημα όμως προκύπτει κατά την κα. Κορφιάτη, όταν βλέπουμε να υπάρχει φανατισμός, όταν γονείς / ενήλικες έχουν διχαστεί, άρα το παιδί δεν μπορεί να αμυνθεί το ίδιο. 

«Όλοι μας πρέπει να κρατήσουμε μια ψυχραιμία»

«Καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους που δεν εμβολιάζονται, αλλά και αυτούς που επιλέγουν να εμβολιαστούν ή αυτούς που έχουν να κάνουν με ένα κοινό που είναι πολύ ευαίσθητο στην εξάπλωση του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν στην καλή σχέση των παιδιών σε καταστάσεις διαφωνιών, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι πόσοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκπαιδεύσουν την διαφορετικότητα στα παιδιά. «Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και ίσοι, άρα πρέπει να κρατήσουμε μια στάση σεβασμού της γνώμης των άλλων» επεσήμανε.

Κατά την κα. Κορφιάτη, ο εκπαιδευτικός σήμερα έχει μια γονική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί ταυτίζεται με τον γονιό αλλά και με τον εκπαιδευτικο, επομένως είναι σημαντικό το έργο του να μεταδώσει στα παιδιά τα καλά μηνύματα, ανέφερε.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα δικά μου όρια σταματάνε εκεί που ξεκινάνε τα δικά σου. Ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο, υπάρχει ο Νόμος, άρα με την είσοδο μου στο σχολείο πρέπει να σεβαστώ το πλαίσιο του σχολείου» επεσήμανε. 

Στιγματισμός παιδιών λόγω μη τήρησης μέτρων

Η κα. Κορφιάτη αναφέρθηκε σε στιγματισμό παιδιών όταν δεν αφήνουν οι γονείς το παιδι να κάνει το rapid test, ή να φορεί την μάσκα, διερωτόμενη τι κακό μπορεί να έχει η τήρηση αυτών των μέτρων επισημαίνοντας ότι είναι κατανοητό να μην θέλουν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.

Η αντιδραστικότητα αυτή των γονέων έχει επίπτωση στα παιδιά και γι' αυτό πρέπει να σκεφτούν τη θέση του παιδιού μέσα στο σύνολο καθώς φαίνεται ότι η πλειοψηφία των μαθητών έχουν αντιληφθεί την κατάσταση και φοράνε για παράδειγμα την μάσκα τους. Γιατί από μόνος μου να σταματήσω το παιδί, διερωτάται η κα. Κορφιάτη, αφού όπως πρόσθεσε ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο και πρέπει να ενταχθούν.

 Από εκεί και πέρα, εκτός του σχολικού παιδίου μπορούν να κρατήσουν την γνώμη και την συμπεριφορά τους. «Οι γονείς παρά να θέλουν μέσα από το παιδί τους να διεκδικήσουν τα δικά τους εγωιστικά τους δικαιώματα καλό είναι να αφήσουν το παιδί τους να δράσει ελεύθερα και να μην νιώθει μειωμένο κοντά στους υπόλοιπους συμμαθητές τους που τηρούν τα μέτρα και έτσι από εκεί και πέρα θα μπορεί να θωρακιστεί».

Εκφοβισμός - Που βρισκόμαστε

Σε σχέση με το που βρισκόμαστε στο θέμα του εκφοβισμού / bullying, η κα, Κορφιάτη σημείωσε ότι αν και έχουμε καταφέρει να το αναγνωρίζουμε, δεν μπορούμε να το χειριστούμε

Σύμφωνα με δική της εμπειρία, η κα. Κορφιάτη ανέφερε ότι της έχει τύχει να της λένε ότι μετά από παρακολούθηση διάφορων εκπομπών κάποιοι κατάλαβαν ότι είναι θύμα εκφοβισμού στον επαγγελματικο τους τομέα. Τα παιδιά, όπως ανέφερε, δυστυχώς δεν μιλούν όταν είναι θύματα και είναι εκεί που καλούνται οι γονείς να είναι ευαίσθητοι, επομένως αν εντοπίσουν αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού τους να το ρωτήσουν αν συνέβη κάτι και στην πορεία να το  βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό. «Δυστυχώς δεν αντιμετωπιζεται σωστά είτε γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί στο εκπαιδευτικό πλαίσιο δεν σέβονται κάποια μέτρα ή παραγνωρίζουν τον εκφοβισμό, αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από το εκπαιδευτικό σώμα.

«Κάποιοι εκπαιδευτικοί νιώθουν αποκαρδιωμένοι, αποκαμωμένοι, αδύναμοι να  χειριστούν τέτοια φαινόμενα και λένε στα παιδιά «πήγαινε παίξε με άλλους φίλους», αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση, υπογραμμίζει η κα. Κορφιάτη, είναι να συμφιλιωσούμε αυτά τα παιδιά, ειδικά όταν είναι ανήλικο και μπορούμε να βοηθήσουμε και το παιδί θύτη.

Εργασιακός χώρος

Όσον αφορά το εργασιακό τομέα, πρέπει ο διευθυντής/ τρια του  σώματος να επιβάλλει την τάξη, σχολιάζει η κα. Κορφιάτη. Πρέπει, πρόσθεσε, το πλαίσιο να μπορεί να προστατέψει τον υπάλληλο του από τον επαγγελματικό εκφοβισμό, άρα είναι σημαντικό όποιος μας ακούει και έχει υποστεί τέτοιο φαινόμενο να το αναφέρει.

Κληθείσα να αναφερθεί σε άλλες κοινότητες που παρατηρούνται συχνά φαινόμενα εκφοβισμού, σημείωσε ότι αυτές είναι ο στρατός και στα επαγγέλματα.

Πολλές φορές θα υποτιμήσουμε κάποια επαγγέλματα ή κάποιους υφιστάμενους, πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, σημείωσε, μια ομάδα συναδέλφων μπορεί να θέλουν να περιθωριοποιησουν κάποιον, όπως π χ να βγουν όλοι έξω για κάπνισμα εκτός από κάποιον ή να κανονίσουν μια έξοδο και να μην προσκαλέσουν ένα άτομο.

Επίσης σε ένα νεοφερμένο μέλος που συνήθως είναι αποδυναμωμένο, είτε είναι παιδί που έρχεται εμβόλιμα στο σχολείο π χ, έρχεται στην πέμπτη τάξη και δεν ήταν από την αρχή με όλα τα παιδιά ή ένας καινούργιος υπάλληλος, πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο να «τοποθετηθεί» μέσα στον εργασιακό χώρο

Πως αντιμετωπίζεται ο εκφοβισμός

Για να μπορέσει κάποιο άτομο από μόνο του να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση πρέπει να έχει πολύ δυνατή προσωπικότητα, απαντά η κα. Κορφιάτη για το πως να το χειριστεί κάποιος μόνος του. Πρέπει να δείξει ανθεκτικότητα, ψυχραιμία, υπομονή και να μην δείξει ευάλωτος για να το αντιμετωπίσει.

Πρέπει όμως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ή συμμαθητές να έχουν την ενσυναίσθηση και με το όριο που θα θέσει το παιδί ή ο ενήλικας που έχει αυτοεκτίμηση να το σεβαστούν, αλλά πρόκειται για άνισο αγώνα όταν είναι πολλοί εναντίον ενός, σημείωσε.

Η ευχή για την νέα χρονιά

Κληθείσα να δώσει μια ευχή για την νέα χρονιά, η κα. Κορφιάτη σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσοι είμαστε εκτός νοσοκομείου και δεν είμαστε διασωληνωμένοι, πρέπει να λέμε ευχαριστώ στην ζωή.

«Έχω ακούσει ανθρώπους που είναι μέσα στην κατάθλιψη να λένε έξω με όλα αυτά που γίνονται με τον κορωνοϊό δεν θέλω να στολίσω και έχουν παιδιά», πρόσθεσε. Είναι σημαντικό, τόνισε, να καταλάβουμε ότι είμαστε τυχεροί που είμαστε έξω από το νοσοκομείο και να κρατήσουμε την Χριστουγεννιάτικη και εορταστική ατμόσφαιρά για να ανέβει η διάθεση μας γιατί το σημαντικό δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά οι στιγμές. 

«Όταν έχουμε ευχάριστες στιγμές όλα πάνε καλά για τον ψυχισμό μας», τόνισε η κα Κορφιάτη.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή 'Offsite on Air'' η κα. Κορφιάτη:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home