Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Βουλή η πιθανή κατάργηση των Προεισαγωγικών Εξετάσεων

Του Στέλιου Στυλιανού
- 11.09.2019

Στην Βουλή η πιθανή κατάργηση των Προεισαγωγικών Εξετάσεων

Thumbnail
Στην επιτροπή Παιδείας και η παραχώρηση από τα Κρατικά Πανεπιστήμια αδιάθετων θέσεων με διεθνείς εξετάσεις

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού της μεθόδους εισαγωγής φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και οι εναλλακτικοί τρόποι εισδοχής στα Ελληνικά και Κρατικά Κυπριακά Πανεπιστήμια τίθενται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. 

Η συζήτηση του όλου θέματος στην Επιτροπή Παιδείας γίνεται με σκοπό την ενημέρωση της σχετικά με πιθανή κατάργηση των Προεισαγωγικών Εξετάσεων μετά και τις προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. 

Η εξέταση του όλου θέματος έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς την εξέταση του θέματος ζήτησε για πρώτη φορά το 2016 ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Χατζηγιάννης, με την εξέταση να κρίνεται εκ νέου αναγκαία μετά και τις διαφωνίες που υπάρχουν για εισαγωγή φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια με Διεθνείς εξετάσεις.

Τονίζεται ότι στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα είχε θέσει θέμα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου. Μάλιστα για μια σειρά σχολών, θα διατηρείτο σύμφωνα με την πρόταση για ένα διάστημα το καθεστώς των Εξετάσεων στις τις Ιατρικές και Νομικές σχολές αλλά και για τα Πολυτεχνεία. 

Παράλληλα ενώπιον της Επιτροπής κατά την σημερινή συνεδρίαση τίθεται και το θέμα της παραχώρησης από τα κρατικά Πανεπιστήμια (Κύπρου, ΤΕΠΑΚ) αδιάθετων θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα σε υποψήφιους φοιτητές, με βάση διεθνείς εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα έφερε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Μάλιστα για το όλο θέμα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ζήτησε την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστας Κληρίδη, με την Νομική υπηρεσία να τονίζει ότι τα δύο Πανεπιστήμια έχουν δράσει νομότυπα εντός των προβλεπόμενων εξουσιών τους.

Παρά την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, φαίνεται ότι Βουλευτές συνεχίζουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τα νέα δεδομένα. Μάλιστα αναμένεται να ζητήσουν στην σημερινή συνεδρίαση να εξεταστεί αν είναι γόνιμο να στερούνται θέσεις από φοιτητές σε συγκεκριμένους κλάδους λόγω βαθμολογίας, αν και είναι σε πολλές περιπτώσεις και να δίνεται σε άτομα τα οποία έχουν περάσει διεθνείς εξετάσεις.

Παράλληλα, Βουλευτές θέτουν ζήτημα και με υποψήφιους οι οποίοι πρώτα περιμένουν  τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων και στην συνέχεια λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται δεν έχουν χρόνο να κάνουν αίτηση για μια θέση στα Δημόσια Πανεπιστήμια. 

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν μεταξύ άλλων η Αναπλ. Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, της ΠΟΦΕΝ,  και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Home